Μέσα στο Νοέμβριο η αύξηση των εισφορών και τα «ψαλίδια» στις συντάξεις.
«Λάστιχο» έκαναν το όριο περικοπών στις συντάξεις οι αρμόδιοι αξιωματούχοι, αφού την μία δηλώνουν ότι οι περικοπές θα γίνουν μόνο στις «μεγάλες» συντάξεις (από 1500 ευρώ το μήνα και πάνω) και λίγες ημέρες μετά, πως δεν θα γίνουν μειώσεις στις μικρές συντάξεις (μέχρι 1000 ευρώ το μήνα). Δηλαδή περικοπές και στις «μεσαίες» συντάξεις (από 1000 έως 1500 ευρώ το μήνα) και «βλέπουμε»…
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε από το βήμα της βουλής, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, έρχεται προ-νομοσχέδιο, πριν από αυτό για την μεγάλη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού. Ο υπουργός, τόνισε πως δεν θα έρθουν οριζόντιες μειώσεις και παράλληλα θα εξασφαλιστεί ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας του Ασφαλιστικού, προστατεύοντας τις χαμηλές συντάξεις.
Στην συνέχεια, ξεκαθάρισε πως είναι πλήρως μη βιώσιμοι οι πόροι του ασφαλιστικού λόγω της μεγάλης ανεργίας αλλά και της κακής διαχείρισης που έγινε στο παρελθόν. Με την αύξηση των εισφορών και τα νέα «ψαλίδια» στις συντάξεις να θεωρούνται, από πολλούς αναλυτές, βεβαιότητα που θα αντιμετωπιστεί εντός του Νοεμβρίου, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως, η επερχόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα φέρει ενιαίους κανόνες εισφορών και παροχών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ οι τελικές κατευθύνσεις θα εξειδικευτούν μετά από «ευρύτατο δημόσιο διάλογο».
Παρά τις δυσκολίες, το μήνυμα ήταν σαφές, πως θα εξουδετερωθούν και θα αντικατασταθούν κάποιες από τις δεσμεύσεις που υπάρχουν μέσα στο μνημόνιο και είναι αντίθετες με ιδεολογία της κυβέρνησης. Τέτοια παραδείγματα είναι η απομείωση των κατώτατων συντάξεων, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και η κατάργηση του ΕΚΑΣ.
Το μέλλον του Ασφαλιστικού στην συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα παραδοθεί στην κυβέρνηση το πόρισμα της Επιτροπής για τη Μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος.
Με τις υπόλοιπες μεγάλες εκκρεμότητες να έχουν μπει σε μία σειρά μετά από την κατάθεση στην βουλή του προσχεδίου του προϋπολογισμού, οι τράπεζες προετοιμάζονται για την ανακεφαλαιοποίηση, το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει το νέο φορολογικό νόμο και τα 48 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων σύντομα θα πάρουν τον δρόμο για την βουλή, το μέγα θέμα του Ασφαλιστικού, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.
Το Συμβούλιο συνεδρίασε σήμερα υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, και συζητήθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες και το πρόγραμμα για την πολυαναμενόμενη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.
Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, ενημέρωσε ότι μέσα στην την επόμενη εβδομάδα, η αρμόδια Επιτροπή θα παραδώσει το πόρισμά της και στόχος είναι να είναι έτοιμο το νομοσχέδιο εντός του Νοεμβρίου και να κατατεθεί στη Βουλή.
Στη συνέχεια, μετά από εισήγηση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, συζητήθηκε εκτενώς και η απαραίτητη φόρμουλα, ώστε να αποκτήσουν υγειονομική κάλυψη και οι ανασφάλιστοι πολίτες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται «στον αέρα».
Στόχος να προστατευθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι
Μετά το τέλος του συμβουλίου, ο υπουργός Εργασίας, δήλωσε πως, καταβάλλονται προσπάθειες να μην μειωθούν συντάξεις κάτω από 1000 ευρώ, αλλά μπορεί να αυξηθούν οι εισφορές στα Ταμεία, για να αντιμετωπιστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία και να μην μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις. Όμως ακόμα και η αύξηση των εισφορών δεν θα έλυνε το πρόβλημα, αλλά θα το «πάγωνε» για περίπου ένα χρόνο.
Αναλυτικά, την ολική ανατροπή στο καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών στο δημόσιο και δη στους ΟΤΑ φαίνεται πως αποδέχεται η κυβέρνηση, καθώς βάσει του πίνακα με τα 48 προαπαιτούμενα, δεσμεύεται να επανεξετάσει και όπου χρειαστεί να καταργήσει την εξαίρεση των εργαζόμενων στην καθαριότητα και μια σειρά εργασιών σε δήμους, από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Οι δανειστές έχουν «βάλει στο μάτι» επιδόματα και 35ετία
Οι δανειστές, με πρώτο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο(ΔΝΤ), δεν έχουν κρύψει τις απαιτήσεις τους για περισσότερες μεταρρυθμίσεις τόσο στο Ασφαλιστικό όσο και την αγορά εργασίας.
Τώρα, έχουν «βάλει στο μάτι» επιδόματα και 35ετία και θέλουν η κυβέρνηση να επανεξετάσει και να καταργήσει (κατά περίπτωση) την εξαίρεση των εργαζόμενων στην καθαριότητα (ΟΤΑ) από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακούστηκε το επιχείρημα ό,τι «πολλοί εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εντάσσονται στην καθαριότητα, στα βαρέα και Ανθυγιεινά, ενώ στην πράξη δεν ασκούν εργασίες καθαριότητας».
Αυτό σημαίνει ότι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στους δήμους που σύμφωνα με την νέα συμφωνία διατηρούσαν τη δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης, τώρα ενδέχεται να δουν ξαφνικά άυξηση στα όρια ηλικίας και να παραμείνουν εγκλωβισμένοι στην αγορά εργασίας μέχρι τα 67 έτη.