ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ
Στο κατακόρυφο έχει φτάσει η αγωνία των υποψηφίων στις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2016, καθώς πλησιάζει η μέρα που θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχουν γίνει γνωστές οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Πιο δυνατές από κάθε σύστημα εξετάσεων αναδεικνύονται οι «παραδοσιακές» σχολές, με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2016 να δείχνουν ότι τίποτα, ούτε η αλλαγή του εξεταστικού συστήματος, ούτε οι μέτριες επιδόσεις των υποψηφίων, δεν τις αγγίζουν. Η αγωνία των υποψηφίων όπως όλα δείχνουν θα τελειώσει στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας με την ανακοίνωση των βάσεων.
Οι Ιατρικές και Πολυτεχνικές σχολές θα σημειώσουν άνοδο μέχρι και 200 μόρια, ενώ οι Νομικές θα παραμείνουν σταθερές ή με μικρές απώλειες.
Αντίθετα, τεράστια βουτιά μορίων θα έχουν τα πάλαι ποτέ δημοφιλή παιδαγωγικά και οι οικονομικές σχολές.
Τα περιφερειακά τμήματα στην πλειοψηφία τους συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης, που έχει αναδειχτεί τα τελευταία χρόνια ως ο μεγαλύτερος ανασταλτικός παράγοντας στην επιβίωσή του
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο χάρτης των ΤΕΙ, τα οποία συνεχίζουν να είναι ή του ύψους ή του βάθους. Οι εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2016 δείχνουν ότι κάποια τμήματα θα χτυπήσουν μέχρι και 16.400 μόρια, όταν άλλα θα βαλτώσουν στα 4.000 μόρια. Οι σπουδές στα παραϊατρικά επαγγέλματα αναδεικνύονται το πιο δυνατό χαρτί των τεχνολογικών ιδρυμάτων, στα τμήματα των οποίων αναμένεται τεράστια άνοδος ακόμα και πάνω από 1.000 μόρια μέχρι και στα περιφερειακά Ιδρύματα.
Μικρή άνοδος αναμένεται στις Βάσεις 2016 και στα τμήματα του 2ου επιστημονικού πεδίου που αφορούν τις θετικές και τεχνολογικές σπουδές, όμως σε αυτή την περίπτωση οι διαφορές ανάμεσα σε κεντρικά και περιφερειακά τμήματα είναι εμφανείς, καθώς τα πρώτα παρουσιάζουν άνοδο σε αντίθεση με τα δεύτερα που παρουσιάζουν πτώση.
Τα τμήματα που τα τελευταία χρόνια λιμνάζουν σε πολύ χαμηλές βάσεις εισαγωγής θα παραμείνουν και φέτος στα ίδια επίπεδα, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για εισαγωγή ακόμα και με μόλις 4.000 μόρια.
Η εβδομάδα που ξεκίνησε ,θα δώσει τέλος στην αγωνία που είχαν τόσο καιρό μαθητές και γονείς με την ανακοίνωση των βάσεων. Η πιο σημαντική επισήμανση είναι ότι οι βάσεις 2016 δεν θα έχουν, σχεδόν καμία, σχέση με αυτές του 2015.
Πέρυσι οι μαθητές εξετάζονταν σε 6 ή 7 μαθήματα και μετρούσε επιπλέον ο προφορικός βαθμός του σχολείου, ενώ φέτος τα μαθήματα έχουν γίνει 4 ή 5 και δεν υπάρχει σαν μπόνους ο βαθμός από το σχολείο.
Επίσης, η ανακατανομή των σχολών σε διαφορετικά πεδία ,όπως το ξεχωριστό πεδίο των παιδαγωγικών σχολών, αλλάζει σημαντικά το χάρτη. Σε πολλές περιπτώσεις θα δούμε πρωτοφανείς αποκλίσεις από τις περυσινές βάσεις.
Στο 1ο πεδίο οι Νομικές σχολές Αθηνών και Θεσσαλονίκης θα βρεθούν λίγο υψηλότερα από τις 18.000 μόρια, ενώ η Αγγλική φιλολογία γύρω στις 19.000 . Οι κάτω του μετρίου επιδόσεις στα Αρχαία σε συνδυασμό με τις περιορισμένες σχολές αλλά και θέσεις εισακτέων θα διατηρήσει τα επίπεδα των βάσεων σταθερά ,με πιθανές εκπλήξεις σε σχολές της περιφέρειας.
Στο 2ο πεδίο οι πολυτεχνικές σχολές του ΕΜΠ ,αναμένεται να σημειώσουν άνοδο έως και 500 μόρια. Ενώ οι αντίστοιχες της περιφέρειας θα διατηρηθούν στα ίδια. Τα ΤΕΙ του πεδίου αυτού θα παρουσιάσουν πτώση ,αφού τα Μαθηματικά προσανατολισμού λειτουργούν σα βαρίδιο στις σχολές αυτές.
Να σημειωθεί πως το 2ο επιστημονικό πεδίο συγκεντρώνει τις περισσότερες σχολές σε σχέση με τα υπόλοιπα πεδία ,με αποτέλεσμα οι, πλέον των 20.000 ,υποψήφιοι να πιέσουν πτωτικά τις βάσεις εισαγωγής στα μεσαία και χαμηλόβαθμα τμήματα.
Στο 3ο επιστημονικό πεδίο τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Οι υψηλοί βαθμοί και οι θετική ανταπόκριση των υποψηφίων στα μαθήματα του πεδίου αυτού διατηρούν τις βάσεις στα ύψη. Συγκεκριμένα η Ιατρική Αθηνών και Θεσσαλονίκης θα βρεθούν πάνω από τις 19.000 η πρώτη και οριακά η δεύτερη. Επίσης άνοδο της τάξεως των 500 μορίων θα έχουν η Φαρμακευτική, Βιολογία και Κτηνιατρική. Τέλος τα τμήματα των ΤΕΙ θα διατηρήσουν τις υψηλές βάσεις τους.
Στο 4ο πεδίο το πιο σημαντικό ρόλο παίζουν τα “Μαθηματικά και στοιχεία στατιστικής”! Αναμένονται μεγάλες εκπλήξεις στην πτώση των παιδαγωγικών σχολών. Το πεδίο αυτό είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της φράσης ” αν δεν δούμε ,δεν μπορούμε να ξέρουμε”. Το βέβαιο είναι ότι θα εισαχθούν υποψήφιοι με χαμηλότατους βαθμούς ακόμα και κάτω του 10. Ορατό είναι και το ενδεχόμενο να μην καλυφθούν πλήρως οι θέσεις στα παιδαγωγικά τμήματα.
Στο 5ο επιστημονικό πεδίο, οι προβλέψεις μιλούν για πτώση ακόμα και σε πρωτοκλασάτες σχολές. Συγκεκριμένα στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα αναμένουμε πτώση 300-700 μορίων ,ενώ σε αυτά της περιφέρειας οι βάσεις εισαγωγής θα κυμανθούν μεταξύ 12.000 και 13.000 μορίων. Ίδιο σκηνικό και για τα ΤΕΙ αυτού του πεδίου που η πτώση μπορεί να ξεπεράσει και τα 1.000 μόρια.