Η γρίπη και φέτος κάνει θραύση. Ήδη οι νεκροί έχουν φτάσει τους 22, ενώ πολλοί είναι στο νοσοκομείο και μερικοί απ’ αυτούς δίνουν τη μάχη τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ο ιός H1N1 είναι υπεύθυνος για αρκετούς θανάτους στις ευπαθείς ομάδες ενώ έχει αρχίσει να πλήττει και νέους, κατά τ’ άλλα υγιείς, ανθρώπους. Πώς μπορούμε λοιπόν να προστατευτούμε από αυτή τη γρίπη;
Πρώτο μας μέλημα θα πρέπει να είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας. Αυτό θα το πετύχουμε με:
- 7-9 ώρες ποιοτικού ύπνου καθημερινά
Ο ύπνος που κάνουμε, ιδανικά, θα πρέπει να ξεκινά γύρω στις 10 το βράδυ (πιθανά και δύο ώρες πιο μετά ή πιο πριν) και να μη διακόπτεται πάνω από μία φορά ώστε να λειτουργεί άψογα ο οργανισμός μας.
- Κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού και υγρών
Τα κύτταρά μας αποτελούνται κυρίως από νερό το οποίο βοηθάει στην διεκπεραίωση σημαντικών διεργασιών του οργανισμού μας. Έτσι, λοιπόν, καθίσταται πολύ σημαντική η ενυδάτωση μας. Όταν νιώσουμε το αίσθημα της δίψας είναι πολύ αργά γιατί έχουμε αφυδατωθεί ήδη. Η μέση γυναίκα χρειάζεται να καταναλώνει περίπου 2 λίτρα νερού ημερησίως ενώ ο μέσος άντρας 2,5 λίτρα.
- Σωστή και ισορροπημένη διατροφή
Χιλιοειπωμένο και ίσως να παρουσιάζεται σαν πανάκεια σε όλα τα προβλήματα, αλλά αυτό συμβαίνει γιατί, λίγο πολύ, είναι. Μέσω μιας σωστής διατροφής λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να επιβιώσει και να λειτουργεί άψογα. Στον αντίποδα, μία κακή διατροφή, με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, πολλά λιπαρά και επεξεργασμένες τροφές μπορεί να επιβαρύνει το ανοσοποιητικό μας ώστε όχι μόνο να το καταστήσει ανήμπορο να προστατευτεί απέναντι σε ιούς και μικροοργανισμούς, αλλά επιπλέον να δημιουργήσει στον οργανισμό μας προβλήματα και σοβαρές ασθένειες (διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα κλπ). Εξίσου αρνητική είναι και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, που μπορεί να μας αποδυναμώσει και να μειώσει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Επιπροσθέτως όσοι ακολουθούν διαιτολόγια χαμηλής θερμιδικής αξίας (<1.200 θερμίδες), έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης ιώσεων.
- Έξτρα ενίσχυση με βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και βότανα
Ειδικά τις περιόδους έξαρσης μεταδοτικών ασθενειών το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να εφοδιάσουμε τον οργανισμό μας με έξτρα δόση βιταμινών και αντιοξειδωτικών. Η βιταμίνη C (εσπεριδοειδή, φράουλες, ακτινίδια, πιπεριές, ντομάτες κ.α) αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα στην πρόληψη ασθενειών μπορεί να ενταχθεί στο διαιτολόγιο μας μέσω συμπληρωμάτων ή χυμών φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε αυτή. Ρόλο στην λειτουργία του ανοσοποιητικού παίζει επίσης και το φυλλικό οξύ (σπανάκι). Στα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη ροφήματα που βοηθάνε στην καταπολέμηση του ιού της γρίπης, ανήκουν το πράσινο τσάι, το φασκόμηλο και το τσάι του βουνού. Τέλος, μη ξεχνάμε το αντιμικροβιακής δράσης σκόρδο, που πολύ σωστά μας έμαθαν οι γιαγιάδες μας, ως το φάρμακο για όλες τις αρρώστιες.
Αφότου έχουμε φροντίσει για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας, λοιπόν, τα επόμενα βήματα για την προστασία της υγείας μας από ιούς θα είναι:
Το αντιγριπικό εμβόλιο θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, συνήθως τους μήνες Οκτώβριος- Νοέμβριος, πρωτίστως από τις ομάδες υψηλού κινδύνου(παιδιά, ηλικιωμένοι, εγκύους και άνθρωποι με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό π.χ καρκινοπαθείς) και σε δεύτερη φάση από ανθρώπους που είναι πιο πιθανό να εκτεθούν στον ιό της γρίπης ή να τον μεταδώσουν σε μεγαλύτερη μερίδα ανθρώπων (επαγγελματίες υγείας, υπαλλήλους σε καταστήματα εστίασης κ.α).
- Η τήρηση των κανόνων υγιεινής
Το σχολαστικό πλύσιμο χεριών, η κάλυψη του στόματος με χαρτομάντηλο σε περίπτωση φτερνίσματος, η αποφυγή άμεσης και έμμεσης επαφής με άρρωστα άτομα είναι κάποια από τα πολλά προληπτικά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε ώστε να διασφαλίσουμε την υγιή κατάσταση του οργανισμού μας ενώ παράλληλα αποτρέποντας την εξάπλωση του ιού.