Πώς και πότε θα ενταχθούν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία

Τον τρόπο ένταξης των προσφυγόπουλων στα σχολεία εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Αγγελόπουλος, ο οποίος μετέχει στην ειδική επιτροπή που έχει συστήσει το υπουργείο Παιδείας για τη στήριξη των παιδιών προσφύγων, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM».

Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων προνοεί για την υποχρεωτική εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον Γιώργο Αγγελόπουλο, η συγκεντρωτική κοινή υπουργική απόφαση που ορίζει όλες τις λεπτομέρειες του προγράμματος.

«Τα νηπιαγωγεία θα λειτουργήσουν εντός των δομών φιλοξενίας. Για τα παιδιά του δημοτικού και του γυμνασίου υπάρχει ένα πρόγραμμα πρωινό, εντός των δομών φιλοξενίας, που αφορά τις δικές τους γλώσσες -τις μητρικές- και το οποίο πραγματοποιείται με συνεργασία των διεθνών οργανισμών και κάποιων μη κυβερνητικών οργανώσεων, αυτών που έχουν εγκριθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής το πρόγραμμά τους», εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Από τις 2 έως τις 6 το απόγευμα, τα παιδιά του δημοτικού και του γυμνασίου θα τα παίρνουμε με τα λεωφορεία και θα τα πηγαίνουμε σε κάποια ελληνικά σχολεία, όπου θα διδάσκονται και μία ώρα την ημέρα Ελληνικά», πρόσθεσε ο Γιώργος Αγγελόπουλος.

Ο δε κατάλογος των σχολείων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα αναμένεται, σύμφωνα με τον Γιώργο Αγγελόπουλο, να κυκλοφορήσει σε περίπου μία εβδομάδα.

Για το Ωραιόκαστρο

Ο Γιώργος Αγγελόπουλος χαρακτήρισε ακατανόητες τις αντιδράσεις του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μελισσοχωρίου του δήμου Ωραιοκάστρου.

«Χθες έγιναν οι δηλώσεις της υπεύθυνης δομής που έχει εμβολιάσει τα παιδιά πέριξ του Ωραιοκάστρου, ότι δεν υπάρχει ούτε ένα παιδί χωρίς να έχει εμβολιαστεί στις συγκεκριμένες δομές. Όταν κάποιος θέλει να καταλάβει και να μάθει τι συμβαίνει στην περιοχή του και στους καταυλισμούς της περιοχής του θα πρέπει να αποταθεί στους αρμόδιους και να ρωτήσει», ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Θα πρέπει να αναρωτηθούμε: θέλουμε αυτούς τους ανθρώπους σε μια διαδικασία κοινωνικής ένταξης; Ή θέλουμε να φτιάξουμε γκέτο. Αν θέλουμε να φτιάξουμε γκέτο θα πρέπει να δεχθούμε και τις συνέπειες του γκέτο που βλέπουμε σε άλλες χώρες», κατέληξε ο Γιώργος Αγγελόπουλος.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή