Πώς η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχασαν το παιχνίδι του Facebook

Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews

• Κύμα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

• Tα αυτογκόλ με τους ψεύτικους λογαριασμούς

• Γιατί δίνουν τόσο μεγάλη σημασία στο κυβερνητικό επιτελείο

Σε ανοιχτή πληγή για την εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη εξελίσσεται η πρωθυπουργική σελίδα στο Facebook, αφού οι αρνητικές αντιδράσεις και τα επικριτικά σχόλια είναι πολλά παραπάνω από τα θετικά.

Τι είναι οι αντιδράσεις

Σε κάθε ανάρτηση στο Facebook, είτε είναι εικόνα, είτε κείμενο, είτε βίντεο ο καθένας μπορεί να πατήσει διάφορα κουμπάκια ανάλογα με το πως αισθάνεται για αυτή. Είναι η κωδικοποιημένη γλώσσα των social media, την οποία πλέον δεν τη χειρίζονται μόνο οι νέοι, αλλά διαδίδεται όλο και περισσότερο και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Οι επιλογές που έχει ο χρήστης είναι το «Like» («Μου Αρέσει») και το «Love» («τέλειο») που θεωρούνται θετικές αντιδράσεις. Επίσης. υπάρχει το «Angry» («Έλεος!») και το «Sad» («Λυπάμαι») που λογίζονται ως αρνητικές. Ως ειρωνική αντίδραση, άρα στην προκειμένη περίπτωση αρνητική, λογίζεται και το «Χάχα» που δείχνει ένα κίτρινο προσωπάκι να γελά. Ως ειρωνικές λογίζονται και αντιδράσεις «Ουάου» και «Νοιάζομαι».

Όπως είναι φυσικό, το επικοινωνιακό επιτελείο του πρωθυπουργού ελπίζει κάθε ανάρτηση να έχει πολλές θετικές αντιδράσεις, ώστε να μην τσαλακώνεται η δημόσια εικόνα του πρωθυπουργού.

Αρνητικό το ισοζύγιο..!

To μήνυμα του πρωθυπουργού για ενότητα, μετά τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη συγκέντρωσε πάνω από 70.000 αρνητικές και ειρωνικές αντιδράσεις και μόλις 13.000 θετικές. Και από εκεί και πέρα ξεκίνησε ο κατήφορος… Σε όλες τις πρόσφατες αναρτήσεις, οι αρνητικές αντιδράσεις υπερισχύουν των θετικών. Όταν ανακοίνωσε οικονομικά μέτρα για την πανδημία στις 11 Μαρτίου, οι αρνητικές αντιδράσεις ξεπέρασαν τις 42.000 έναντι 7.000 θετικών. Το ίδιο και στο βίντεο με την ομιλία του στη Βουλή για τη βία (29.000 έναντι 6.300) και στην ανάρτηση για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ (27.000 έναντι 5.000).

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι από προφίλ με φωτογραφία και ονοματεπώνυμο.

Πόση σημασία έχει;

Μπορεί σε κάποιους να φαίνεται άνευ σημασίας αυτή η συζήτηση, όμως στην πραγματικότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Πολιτικοί και επικοινωνιολόγοι δίνουν μεγάλη σημασία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είναι τυχαίο πως πλέον οι πολιτικοί σε όλο τον πλανήτη ξοδεύουν εκατομμύρια σε διαφημίσεις και χορηγούμενες αναρτήσεις, για να εξασφαλίσουν την όσο μεγαλύτερη προβολή τους.

Στις ευρωεκλογές του 2019 η Νέα Δημοκρατία ξόδεψε τα περισσότερα χρήματα σε Google και Youtube από σε όλα τα ευρωπαϊκά κόμματα (πλην των βρετανικών)! Στις εθνικές εκλογές οι γαλάζιες διαφημίσεις υπήρχαν παντού στο διαδίκτυο. Κάποιος βέβαια θα το χαρακτήριζε υπερβολικό για ένα κόμμα με τόσα απλήρωτα δάνεια και χρέη, όμως είναι ενδεικτικό της σημασίας που δίνουν στην Πειραιώς στο συγκεκριμένο θέμα…

Οι εποχές αλλάζουν, η τεχνολογία εξελίσσεται και τα παραδοσιακά ΜΜΕ έχουν παραχωρήσει σημαντικό μέρος της πίτας σε νέες μορφές ενημέρωσης και επικοινωνίας.

Άλλωστε οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας πλέον προτιμά να ενημερώνεται από τα social media και το διαδίκτυο.

Η αντίδραση του επικοινωνιακού επιτελείου

Όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με marketing και προωθήσεις εταιρειών ή πολιτικών προσώπων ζητούν εναγωνίως τις θετικές αντιδράσεις και τα likes στις σελίδες που διαχειρίζονται. Οι παραπάνω εξελίξεις φαίνεται πως θορύβησαν το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου, το οποίο έσπευσε να διορθώσει τη ζημιά. Πώς; Αγόρασε θετικές αντιδράσεις! Το κακό όμως για τον πρωθυπουργό είναι πως οι αγορασμένες αντιδράσεις προέρχονται από ψεύτικα προφίλ από όλο τον κόσμο… Πώς αλλιώς εξηγείται το γεγονός ότι οι αναρτήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη αρέσουν στον Hawrw από το Ιράκ, στον Mirshad από το Αζερμπαϊτζάν, στον Muhammad από το Πακιστάν, στον Baba από τη Φρανκφούρτη, στον Kazi από το Μπαγκλαντές, στον Martine από το Ουαγκαντουγκού και σε πολλούς άλλους;

Αντί να διορθώσουν την κατάσταση, οι διαχειριστές της σελίδας τα έκαναν χειρότερα. Αυτογκόλ τεραστίων διαστάσεων…

Από το Μαξίμου λένε πως ο πρωθυπουργός δεν είχε γνώση για τα αγορασμένα ψεύτικα likes και πως όλες οι αρνητικές αντιδράσεις υποκινήθηκαν από πολιτικούς αντιπάλους της ΝΔ. Μπορούν άραγε τόσοι χιλιάδες χρήστες να υποκινηθούν από την αντιπολίτευση; Ακόμα και να ισχύει αυτό, είναι τιμητικό να παραδέχονται από το Μαξίμου ότι έχουν χάσει τη μπάλα στο διαδικτυακό παιχνίδι; Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματα του…

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από τη Βουλή κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως πληρώνει χιλιάδες «μπουτς» (εννοούσε «μποτς», τον διεθνή όρο για τους ψεύτικους λογαριασμούς) για «να πετούν λάσπη» στην κυβέρνηση. Όμως, αμέσως μετά από αυτή την αναφορά, κυκλοφόρησαν εικόνες που έδειχναν πως ο ίδιος ο υπουργός έχει χρησιμοποιήσει ψεύτικους λογαριασμούς προς όφελός του! Ψεύτικα προφίλ με άσχετες φωτογραφίες (διάσημων προσώπων ή και… νεκρών) που μόνη τους ενέργεια ήταν να κοινοποιούν τις αναρτήσεις του αντιπροέδρου… Ακόμα ένα αυτογκόλ;

Τι συμβαίνει στις άλλες σελίδες;

Οι δύο αναρτήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τη συνέντευξη που έδωσε στο OPEN συγκέντρωσαν περίπου 12.800 θετικές αντιδράσεις και λίγο περισσότερες από 500 αρνητικές. Η ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τον Ελληνικό Χρυσό, συγκέντρωσε 7.500 θετικές και 300 αρνητικές.

Με μια επίσκεψη στις σελίδες ξένων πολιτικών αρχηγών (π.χ. στη σελίδα του Εμμάνουελ Μακρόν ή του Μπόρις Τζόνσον) θα δει κάποιος πως οι θετικές αντιδράσεις υπερισχύουν.

Το δεδομένο είναι ότι στην Ελλάδα, η δυσαρέσκεια μιας μεγάλης μερίδας του κόσμου προς την κυβέρνηση εκφράζεται με αυτόν τον τρόπο. Το αν αντικατοπτρίζει τα αισθήματα και τις απόψεις ολόκληρης της κοινωνίας, μένει να φανεί…

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή