Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που αναφέρουν ότι οι απόπειρες αυτοκτονίας αυξάνονται ραγδαία (έως και 40%) αμέσως μετά τα Χριστούγεννα.
Ακόμα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ στην Ουαλία, η 3η Δευτέρα του Ιανουαρίου είναι η πιο καταθλιπτική ημέρα όλου του χρόνου.
Αν έχετε στo στενό σας περιβάλλον ένα τέτοιο άτομο, παροτρύνετέ το να συμβουλευτεί έναν ειδικό.
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε
– Μιλήστε του για την κατάθλιψη και γιατί σας απασχολεί
-Δώστε έμφαση στο ότι η κατάθλιψη δεν είναι τεμπελιά ή κάτι στο μυαλό του. Είναι μια συνηθισμένη ασθένεια και δεν πρέπει να ντρέπεται για αυτό.
-Τονίστε ότι το άτομο έχει συμπτώματα κατάθλιψης και πείτε του γιατί αυτό σας ανησυχεί. Θέλετε να τον βοηθήσετε.
-Εξηγήστε ότι πολύ λίγα άτομα ξεπερνούνε την κατάθλιψη από μόνοι τους. Οι περισσότεροι χρειάζονται κάποιο είδος θεραπείας. Όσο συντομότερα γίνει η θεραπεία τόσο το καλύτερο.
-Τονίστε ότι υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες που θεραπεύουν την κατάθλιψη και πολλά είδη θεραπείας.
-Τονίστε ότι μπορεί ένα ιατρικό πρόβλημα να προκαλεί την κατάθλιψη. Για παράδειγμα σε πολλά άτομα η υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα κατάθλιψης. Ο γιατρός μπορεί να το διαγνώσει και να δώσει χάπια για το θυρεοειδή. Αυτό θα σταματήσει την κατάθλιψη. Επίσης ο γιατρός μπορεί να πει αν ένα φάρμακο πχ. για την υπέρταση, μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη.
Προσέξτε για τα προειδοποιητικά σημάδια της αυτοκτονίας
-Παρατηρήστε για προειδοποιητικά σημάδια της αυτοκτονίας, όπως συνεχής αναφορά στο θάνατο, συγγραφή διαθήκης, παράδοση προσωπικών αντικειμένων.