Πολιτικό βάθος

Έχουμε πολλές φορές υποστηρίξει, από τούτη τη στήλη, μετά λόγου γνώσεως, πως η υπόθεση της αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης Καραμανλή (2004-09), έχει πολιτικό, θα προσθέταμε δε και γεωστρατηγικό βάθος.

Η δικαστική εξέλιξη, με την παραπεμπτική εισαγγελική πρόταση, έρχεται να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές, αναδεικνύοντας και την ποινική διάσταση της υπόθεσης. Δεν είναι μόνο, ότι η εισαγγελική πρόταση λειτουργεί, αν λάβουμε υπόψη τη μέχρι τώρα εμπειρία, ως πρόκριμα και για την κρίση του Δικαστικού Συμβουλίου. Πέραν αυτού, όμως, σχηματίζεται, πλέον, μια «κρίσιμη μάζα» δικαστικού υλικού, που ενισχύει την άποψη, περί πολιτικού, αλλά και γεωστρατηγικού βάθους. Το τελευταίο επικυρώνεται από το γεγονός ότι μεταξύ των προτεινόμενων προς παραπομπή, συμπεριλαμβάνεται και ξένος, Αμερικανός υπήκοος, που υπήρξε αξιωματούχος, σε ευαίσθητες μάλιστα θέσεις, του συγκεκριμένου κράτους, την επίμαχη δε περίοδο, υπηρετούσε στην Αμερικανική πρεσβεία, στην Αθήνα. Η πολυετής δικαστική έρευνα, άλλωστε, έχει οδηγήσει σε μια συγκροτημένη αντίληψη και ως προς την ποινική διάσταση της υπόθεσης, διευκολύνοντας και την πολιτική κρίση. Είναι χαρακτηριστική, εν προκειμένω, η απόφαση (από τον εισαγγελέα κ. Ορνεράκη) για συνένωση των δύο-αρχικά ξεχωριστών-δικογραφιών, για τις υποκλοπές και το φερόμενο ως σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης Καραμανλή και απόπειρας δολοφονίας, του τότε Πρωθυπουργού. Η μακρά και διεξοδική έρευνα του ειδικού ανακριτή, Δημήτρη Φούκα, όπως αποτυπώθηκε στο πόρισμά του, αλλά και η εισαγγελική πρόταση, δείχνουν να επιβεβαιώνουν το ενιαίο της υπόθεσης, όπως και τη σοβαρότητα του χαρακτήρα της.

Τώρα, αν διάφορα, δακτυλοδεικτούμενα «τσιράκια» της διαπλοκής, εξακολουθούν να «σφυρίζουν αδιάφορα», ή προσπαθούν να διακωμωδήσουν τα γεγονότα, αυτό, μάλλον ενισχύει την, πολιτική πια, εκτίμηση, για το συνασπισμό και εγχώριων συμφερόντων, που ένιωσαν να θίγονται από τα γεωπολιτικά ανοίγματα της κυβέρνησης Καραμανλή, που, προφανώς, δε θα ήθελαν να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Αλλωστε, η εξέλιξη του εμφανισθέντος ως «σκανδάλου» της Μονής Βατοπεδίου, με την εμπλοκή συγκεκριμένου τηλεοπτικού σταθμού και την -και δικαστική- δικαίωση όσων κατηγορήθηκαν, όπως ο πρώην υπουργός Θόδωρος Ρουσόπουλος, θα πρέπει να πείθει και τους πιο ανυποψίαστους, ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με… μυθιστόρημα του Τζων Λε Καρέ. Όπως δεν είναι «μυθιστόρημα» το έγγραφο της Ρωσικής Μυστικής Υπηρεσίας (FSB, πρώην KGB),όπως δεν είναι μυθιστόρημα τα περίφημα καρτοκινητά-σκιές και ο ρόλος του πρώην πράκτορα, όπως δεν είναι μυθιστόρημα, η «αυτοκτονία» του Τσαλικίδη.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή