Του Σπύρου Σουρμελίδη από την Κυριακάτικη Kontranews
Δύσκολα τα πράγματα για το ΚΙΝΑΛ, το οποίο δέχεται τα βέλη της… ΝΔ και του συστήματος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αν και βρισκόμαστε ένα χρόνο πριν από τις εκλογές για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ (οι οποίες θα γίνουν τον Νοέμβριο του 2021) άνοιξε από τώρα και εν μέσω κορωνοϊου και ελληνοτουρκικών. Το θέμα της επανεκλογής ή της διαδοχής της Φώφης Γεννηματά. Και οι πληροφορίες λένε ότι περισσότερο ενδιαφέρον γι’ αυτό δείχνουν οι κυβερνητικοί παρά το ίδιο το ΚΙΝΑΛ. Έτσι είδαμε μια «παρέλαση» ονομάτων, στελεχών που θα μπορούσαν ή θα ήθελαν να διεκδικήσουν την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Μεταξύ αυτών της Εύας Καϊλή (ευρωβουλευτής), του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, της Νάντιας Γιαννακοπούλου και του Νίκου Ανδρουλάκη (ευρωβουλευτής). Για να μείνει τελικώς μόνο ο Ν. Ανδρουλάκης ο οποίος δηλώνει ότι θα θέσει και πάλι υποψηφιότητα για την ηγεσία. Δεν είδαμε βεβαίως και ορισμένα άλλα ονόματα όπως του Παύλου Γερουλάνου που προετοιμάζει την υποψηφιότητά του ή του Μιχάλη Κατρίνη (βουλευτής Ηλείας). Δεν αποκλείεται να θέλει και ο Ανδρέας Λοβέρδος να κάνει την κίνησή του.
Να μην ξεχνάμε βεβαίως ότι η Φώφη Γεννηματά δεν πρόκειται να αφήσει τις εξελίξεις να τρέχουν χωρίς να παρεμβαίνει ούτε και εκφράζει διάθεση να εγκαταλείψει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Κάθε άλλο.
Στην πραγματικότητα το θέμα είναι ακόμα μακριά, ειδικά λόγω της ρευστότητας της πολιτικής κατάστασης. Το ζήτημα άνοιξε στο πλαίσιο των πιέσεων που ασκούνται στο ΚΙΝΑΛ από την ΝΔ και ειδικότερα από το σύστημα του Κ. Μητσοτάκη. Η απόφασή του να στηρίξει την υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου στον ΟΟΣΑ , επανάφερε τη δημόσια συζήτηση για τη διεμβόληση του ΚΙΝΑΛ από τη ΝΔ. Και αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης στηρίζει το επιτελικό του κράτος στους εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ και πολύ λιγότερο στη ΝΔ. Η σχέση αυτή –με τους εκσυγχρονιστές– είναι από τους βασικότερους παράγοντες της διακυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη και της εκλογικής του νίκης. Και παρα το γεγονός ότι το ΚΙΝΑΛ υποτάχθηκε στην πολιτική του Μετώπου κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι τώρα θέλει να ισοπεδώσει το ΚΙΝΑΛ. Πρώτον για να διαμορφώσει μια δική του ισορροπία μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο και δεύτερον για να καλύψει τις τυχόν απώλειες του και σε εκλογικό επίπεδο.
Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαία η διαμαρτυρία του Ανδρέα Λοβέρδου όταν είδε την στήριξη της Άννας Διαμαντοπούλου. «Κυβερνάμε τη ΝΔ και δεν το ξέρουμε…» έγραψε ο Α. Λοβέρδος. Δεν είναι τυχαία και η έντονη αντιδεξιά ρητορική που χρησιμοποιεί πλέον η Φώφη Γεννηματά.
Η αλήθεια είναι πως το ΚΙΝΑΛ πιέζεται και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όχι με τον ίδιο απροκάλυπτο τρόπο που το κάνει το σύστημα Μητσοτάκη αλλά εκ των πραγμάτων. Όμως μέσα στο ίδιο το ΚΙΝΑΛ στο επίπεδο των βουλευτών και παλαιών σημαντικών στελεχών, το κλίμα είναι αρνητικό για την οποιαδήποτε συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι τόσο έντονη η αντιπαράθεση, που υπάρχουν γκρίνιες προς τη Φώφη Γεννηματά από συγκεκριμένους παράγοντες όταν παραείναι έντονη και επικριτική προς την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Εκτός όλων αυτών υπάρχει πάντα η αγωνία όσων οργάνωσαν και στήριξαν το αντιΣΥΡΙΖΑμέτωπο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για το μέλλον. Οι συγκεκριμένοι παράγοντες συνεχίζουν να σκέφτονται τρόπους ώστε να μην πάνε ψήφοι προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα σχέδιά του όμως δεν είναι υποβοηθητικά για το ΚΙΝΑΛ. Αντιθέτως υπονομεύουν την προσπάθειά του να αποφασίσει τη δική του ξεχωριστή γραμμή και πολιτική. Γιατί οι παλαιές ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ, θέλουν πάντα το ΚΙΝΑΛ όργανο σε σχεδιασμούς άλλων. Άλλωστε έγιναν πολλές προσπάθειες και από τον ίδιο τον Κ. Σημίτη, πριν φτάσουμε στην τυπική διάλυση του ΠΑΣΟΚ, στην συγκρότηση μιας κεντροαριστεράς, φιλικής με την κεντροδεξιά. Για να θυσιαστεί στην συνέχεια και το Ποτάμι. Μένει να δούμε τα επόμενα επεισόδια αυτής της προσπάθειας από το… παρελθόν.