Παπαδημητρίου: Η Ελλάδα βγαίνει από το τούνελ της κρίσης

Εφικτή ανάπτυξη 2,5% το 2018, επισήμανε ο Δ. Παπαδημητρίου

Απολύτως εφικτή η ανάπτυξη 2,5%, που προβλέπει ο προϋπολογισμός 2018, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό. «Σε λίγες ημέρες τελειώνει το 2017, το οποίο αναμένεται να είναι το πρώτο έτος μετά από πολλά χρόνια που θα καταγραφεί θετικός ρυθμός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία» ανέφερε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου επισημαίνοντας ότι μετά από σχεδόν μια δεκαετία η Ελλάδα «εξέρχεται από το τούνελ της κρίσης», κάτι που καταδεικνύουν οι επιμέρους δείκτες και τα μεγέθη της οικονομικής δραστηριότητας.

 

Σύμφωνα με τον υπουργό, προβλέπεται θετική συνεισφορά από την ιδιωτική κατανάλωση, κατά 0,8% του ΑΕΠ και ο στόχος για την ανάπτυξη βασίζεται στην επίσης συνεισφορά που θα υπάρξει από τον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου (1,4% του ΑΕΠ), που αναμένεται να αυξηθεί με διψήφιο ρυθμό λόγω του ευνοϊκότερου επενδυτικού περιβάλλοντος στη βάση των υλοποιούμενων μεταρρυθμίσεων αλλά και της αυξημένης ζήτησης. Τέλος εκτιμάται ότι θα καταγραφεί περαιτέρω βελτίωση του πραγματικού ελλείμματος στο ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών, κατά 0,2% του ΑΕΠ, εν μέσω αυξήσεων στην εξαγωγική και εισαγωγική δραστηριότητα.

Όπως ξεκαθάρισε ο κύριος Παπαδημητρίου, η ελληνική οικονομία έχει τη δυναμική να πετύχει όλες αυτές τις προβλέψεις.

«Κλειδί» οι νέες Επενδύσεις

Το υπουργείο Οικονομίας, εργάστηκε για να «ξεμπλοκάρουν» επενδυτικά σχέδια ύψους 668 εκατ. ευρώ, τα οποία όπως τόνισε ο υπουργός, «λόγω αδράνειας των προηγούμενων κυβερνήσεων κινδύνευαν να βγουν εκτός επενδυτικού νόμου». Σύμφωνα με τον ίδιο, στον τομέα των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων, που αποτελεί ίσως και τον κυριότερο δείκτη ανάπτυξης για μια οικονομία που αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας και που οι επιχειρήσεις της έχουν ως βασικότερο πρόβλημα τη χρηματοδότηση, κατά το πρώτο εννιάμηνο του 2017, οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 69%.

Αναπτυξιακή Τράπεζα

Σημαντική θέση στον κυβερνητικό σχεδιασμό έχει η Αναπτυξιακή Τράπεζα. Όπως επισήμανε ο υπουργός, «από τις πρώτες ημέρες αυτής της κυβέρνησης ξεκίνησαν οι προσπάθειες να πειστούν οι θεσμοί για την αναγκαιότητα της ίδρυσης της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και τελικά η ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας συμπεριελήφθη στην ανακοίνωση του Eurogroup τον περασμένο Ιούνιο».

Από τις πρώτες εβδομάδες του 2018, αναμένεται να ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου που θα ιδρύει την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στο Μνημόνιο Κατανόησης με την Γαλλική Αναπτυξιακή Τράπεζα, που έχει υπογράψει η κυβέρνηση, ενώ όπως είπε, «έχουμε έρθει σε επαφή με τις αντίστοιχες τράπεζες της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Κίνας και της Βραζιλίας».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, «μέσω τις αναπτυξιακής τράπεζας θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε προγράμματα μικροπιστώσεων και να προσφέρουμε δάνεια στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και οι οποίες επλήγησαν πρώτα απ’ όλες μέσα στην κρίση».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή