Πάνε πάλι να κάψουν την Αθήνα

ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ντόπια και ξένα κέντρα θέλουν την Αθήνα κόλαση οργανώνοντας σκηνικό ανάλογο με το 2008 που είχαν επιχειρήσει να ρίξουν την κυβέρνηση του Καραμανλή
Θέλουν και πάλι να κάψουν την Αθήνα οι γνωστοί- άγνωστοι με την ευκαιρία της επετείου της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου, οργανώνοντας σκηνικό ανάλογο του 2008 τότε που επιχείρησαν να ρίξουν την κυβέρνηση του Καραμανλή.
Αυτή τη φορά στόχος είναι η κυβέρνηση του Τσίπρα, για να αποδείξουν ότι δεν είναι ικανή να κυβερνήσει τη χώρα. Στόχος όμως είναι και η σταθερότητα της ίδιας της χώρας σε μια στιγμή που οι εξελίξεις στην περιοχή είναι ανησυχητικές.
Η εικόνα του Πολυτεχνείου που καίγεται (και που θα επιδιώξουν να το ξανακάψουν ) με τις φωτιές στους καταυλισμούς των προσφύγων στα νησιά, δημιουργούν αισθήματα ανασφάλειας πρώτα στους Έλληνες πολίτες, αλλά και στο εξωτερικό.
Και δεν είναι μόνο οι Έλληνες σκοτεινοί παράγοντες που θέλουν να αποδείξουν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα πρέπει να φύγει. Παίζονται παιχνίδια αντιπαλότητας και μεταξύ ξένων κυκλωμάτων που θέλουν να πείσουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας με άλλες χώρες.
Το βασικό πρόβλημα όμως –όπως πάντα άλλωστε– βρίσκεται στην Ελλάδα. Ως τώρα επι δύο χρόνια έχουν πατηθεί όλα τα κουμπιά για να πέσει η κυβέρνηση Τσίπρα. Ακόμα και σήμερα, Έλληνες πολιτικοί προτείνουν στο Βερολίνο να ρίξει τον Τσίπρα ώστε να μην χάνει ψηφοφόρους προς τα δεξιά το κόμμα της Μέρκελ.
Αυτό το κουμπί που δεν έχει πατηθεί, είναι η γενικευμένη ανασφάλεια. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία εν μέσω των απειλών του Ερντογάν και της αυξημένης ανησυχίας της ελληνικής κοινής γνώμης αν υπάρχουν θέματα εθνικά που μπορεί να εξελιχθούν σε απειλή, να γίνει η Αθήνα κόλαση, μετά από τη διαδήλωση των μαθητών στη μνήμη του Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου.
Η πρόβα τζενεράλε ήδη έγινε στην επέτειο του Πολυτεχνείου, με τους γνωστούς-αγνώστους να καίνε ως συνήθως το Πολυτεχνείο και την γύρω περιοχή. Η εικόνα ήταν εξαιρετικά ανησυχητική, κυρίως γιατί η Αστυνομία δεν πρόλαβε να περιορίσει τις ομάδες των αγνώστων. Τα όσα κυκλοφόρησαν αμέσως μετά ως φήμες από «πολιτικούς κύκλους», ήταν ότι ο Ν. Τόσκας έπρεπε να διατάξει την είσοδο της Αστυνομίας στο Πολυτεχνείο.
Το σκηνικό το έχουμε ξαναδεί γενικευμένο το 2008. Οι φασαρίες τότε φυσικά είχαν προκληθεί μετά τη δολοφονία του άτυχου παιδιού, του Γρηγορόπουλου. Όμως και τότε κάποιοι ζητούσαν να εφαρμοστεί ένα σχέδιο «νόμος και τάξη», ζητούσαν ακόμα και τη συμμετοχή του στρατού ώστε να ελεγχθεί η κατάσταση.
Ο τότε υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος σε συνεννόηση με τον Κ. Καραμανλή, ανέλαβε την ευθύνη να μην πέσει στην παγίδα.
Τα όσα συμβαίνουν σε συνδυασμό με τα όσα λέγονται τις τελευταίες μέρες θυμίζουν ακριβώς την προετοιμασία του ίδιου σκηνικού, όπως και το 2008.
Επίσης τις τελευταίες ώρες καίγονται αυτοκίνητα στο κέντρο της Αθήνας (Πετράλωνα) χωρίς αιτία, ενώ υπήρξαν και «δοκιμές» για βομβιστικές επιθέσεις με προειδοποίηση σε εφημερίδα και σε ιντερνετικό σάιτ.
Μια δοκιμή έγινε και με αφορμή την επίσκεψη Ομπάμα, με τις διάφορες ακραίες ομάδες να απειλούν με φασαρίες, κάτι που τελικώς δεν έγινε.
Συγχρόνως υπάρχει ανησυχία στους καταυλισμούς των προσφύγων στα νησιά. Το να υποδαυλίσει κανείς φασαρίες σε ανθρώπους που ζούν κάτω από δύσκολες συνθήκες και εγκλωβισμένοι χωρίς αν γνωρίζουν αν θα φύγουν από την Ελλάδα, είναι το ευκολότερο. Αυτό που ενδιαφέρει τα κέντρα που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση, είναι ο συνδυασμός της εικόνας με την Αθήνα.
Υπάρχει συνδυαστικά και ένα ακόμα θέμα. Ευρωπαίοι και Αμερικανοί επιδιώκουν τη λήψη περισσότερων μέτρων στην Ελλάδα, με τη δικαιολογία της αντιμετώπισης της ισλαμικής τρομοκρατίας. Οι σύμμαχοι θα ήθελαν περισσότερες υπηρεσίες να «στήσουν αντίσκηνο» στην Ελλάδα, που είναι πολύ κοντά στα όσα συμβαίνουν στην Μέση Ανατολή, άρα τα όποια γεγονότα, εξυπηρετούν την επιχειρηματολογία τους. Η κυβέρνηση καλείται να πάρει όλα τα απαιτούμενα μέτρα, πριν από τις 6 Δεκεμβρίου, ώστε να προλάβει τα χειρότερα. Καλείται να σταθεί πιο αποφασιστικά και σε ορισμένα επιμέρους φαινόμενα, τα οποία μπορεί να πυροδοτήσουν μεγαλύτερες φασαρίες.
Η φημολογία όσο πλησιάζουν οι μέρες θα ενταθεί και το κλίμα που καλλιεργείται στοχεύει στη γενίκευση της φασαρίας.
Είναι θέμα και επιχειρησιακών και πολιτικών χειρισμών για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση.
Οι απειλές Ερντογάν
Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν την ώρα που ο Ερντογάν πολλαπλασιάζει τις απειλές του προς την Ευρώπη και τα γειτονικά κράτη. Και μπορεί τα όσα λέει για την αναθεώρηση των διεθνών συνθηκών να μην αφορούν μόνο και κυρίως την Ελλάδα, αλλά αφορούν και την Ελλάδα. Σωστά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός απαντούν ότι η Ελλάδα δεν δέχεται απειλές. Δεν λύνεται όμως το πρόβλημα μόνο με διπλωματικές απαντήσεις. Το ζήτημα είναι ο χειρισμός και η προετοιμασία.
Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει εξασφαλίσει ισχυρές σχέσεις με την Ουάσινγκτον αλλά και με πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Είναι σαφές πως η Ελλάδα είναι στο όριο και είναι το μόνο ασφαλές σημείο στην ευρύτερη περιοχή. Η προεργασία της κυβέρνησης που φάνηκε και από την επίσκεψη Ομπάμα, είναι η καλύτερη δυνατή, η χώρα μας κάθεται στο μεγάλο τραπέζι για τις γεωπολιτικές συνεννοήσεις, παρά τις οικονομικές αδυναμίες.
Δυστυχώς είναι και πάλι η διχόνοια, η εμμονή της αντιπολίτευσης να αποσταθεροποιεί τη χώρα, στο όνομα της εδώ και τώρα επιστροφής στο προηγούμενο καθεστώς. Και αυτό προκαλεί ανησυχίες.
Πρέπει όμως να θυμηθούν όσοι οργανώνουν σενάρια αποσταθεροποίησης, ότι στις δύσκολες ώρες κερδίζει η υπάρχουσα κυβέρνηση.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης