Το 98% θεωρεί την κατάσταση στην οικονομία πολύ κακή
Στους πιο απελπισμένους λαούς παγκοσμίους συμπεριλαμβάνεται ο άλλοτε αισιόδοξος ελληνικός λαός, που έχει χάσει σχεδόν όλες τους τις ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον στα χρόνια της κρίσης.
Αυτή είναι η θλιβερή διαπίστωση της ετήσιας έρευνας του Αμερικανικού Μη Κερδοσκοπικού Ινστιτούτου Ερευνών Pew Research Center σε 32 χώρες, σύμφωνα με την οποία το συντριπτικό ποσοστό του 98% των Ελλήνων είναι απογοητευμένο, θεωρώντας την κατάσταση στην οικονομία πολύ κακή.
Δηλαδή, αυτή τη στιγμή μόλις 2 στους 100 Έλληνες θεωρούν ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση είναι καλή.
Μάλιστα, το ποσοστό αυτό είναι το μεγαλύτερο μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών του πλανήτη, όπου το 51% των ερωτηθέντων εμφανίζεται σαφώς πιο αισιόδοξο, εκτιμώντας ότι η οικονομία βελτιώνεται. Στις αναδυόμενες οικονομίες, δε, το ποσοστό των αισιόδοξων είναι 45%, δηλαδή σχεδόν ένα στους δυο.
Μια δεκαετία μετά τη μεγάλη κρίση του 2007-08 η οικονομική εμπιστοσύνη παγκοσμίως έχει αρχίσει να ανακάμπτει σταδιακά, σε αντίθεση με την Ελλάδα που διαρκώς επιδεινώνεται.
Πολλοί Ευρωπαίοι, Ιάπωνες και Αμερικανοί πλέον εμφανίζονται αισθητά πιο αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας, σε σύγκριση με τον περασμένο χρόνο, όταν τα ευρήματα της αντίστοιχης έρευνας δεν ήταν το ίδιο ενθαρρυντικά. Την πιο θετική εικόνα για την οικονομία τους έχουν οι Ολλανδοί, οι Γερμανοί, οι Σουηδοί και οι Ινδοί. Στον αντίποδα, μετά τους Έλληνες, τη χειρότερη εικόνα για την οικονομία τους έχουν οι Ιταλοί, οι Νοτιοκορεάτες και οι Βραζιλιάνοι.
Παρόλα αυτά βέβαια, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα, η γενική άποψη για την οικονομία και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επενδυτών παραμένει αρνητική, αφού μόλις το 46% των ερωτηθέντων στις 32 χώρες είναι ικανοποιημένοι με τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας τους.
Την ίδια ώρα οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες εμφανίζονται ανήσυχοι σε σχέση με το μέλλον: μόλις το 41% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ένα ανήλικο παιδί στη χώρα τους θα μεγαλώσει με καλύτερες οικονομικές συνθήκες σε σχέση με τους γονείς του. Οι περισσότερο απαισιόδοξοι για τις προοπτικές της επόμενης γενιάς εμφανίζονται οι Γάλλοι, οι Ιάπωνες και οι Έλληνες, σύμφωνα με την έρευνα.
Όπως προκύπτει από τα αποκαρδιωτικά στοιχεία, οι νέοι στην Ελλάδα είναι οι δεύτεροι πιο απαισιόδοξοι σε ολόκληρο τον κόσμο, πίσω από τους Γάλλους. Ειδικότερα, μόλις το 29% των ατόμων μεταξύ 18 και 29 ετών στην χώρα μας πιστεύει ότι η επόμενη γενιά θα ζήσει σε καλύτερες οικονομικές συνθήκες.
Την ίδια ώρα, στις πέντε μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, καθώς και στην Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η αξιολόγηση των εθνικών οικονομικών συνθηκών είναι τώρα πιο θετική από οτι το 2007, αμέσως πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Σχεδόν έξι στους δέκα Αμερικανούς (58%) πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ είναι καλή. Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ ήταν μόλις 4,9% το 2016, ενώ την άνοιξη του 2009, το ποσοστό ανεργίας ήταν 9,3%. Στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο, το 51% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η οικονομία τους έχει βελτιωθεί.
Στην Ιαπωνία, το 41% σήμερα εκφράζει την άποψη ότι η οικονομία τους είναι σε καλή κατάσταση. Η ιαπωνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,8% το 2016, με την ανεργία να είναι στο 3,1%. Το 2012, παρά την οικονομική ανάπτυξη στο 1,7%, μόνο το 7% θεωρούσε ότι η οικονομία βάδιζε σε καλό δρόμο.
Αυτά είναι μερικά από τα βασικά ευρήματα της νέας έρευνας του Pew Research Center που διεξήχθη μεταξύ 34.788 ερωτηθέντων σε 32 χώρες από τις 16 Φεβρουαρίου έως και 28 Απριλίου του 2017.