Παγκόσμια ανησυχία από την «Όμικρον 2» – Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΥΜΠΙΖΗ για την κυριακάτικη Kontranews

Aνησυχία έχει επικρατήσει τις τελευταίες ώρες από την υποπαραλλαγή της Όμικρον, η οποία έχει κάνει την εμφάνιση της σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, την ώρα που η παγκόσμια επιστημονική και ιατρική κοινότητα παλεύει με τον ιό… Ποια είναι όμως τα δεδομένα για την «Όμικρον 2»; Στην Ελλάδα έχουν ταυτοποιηθεί τουλάχιστον 2 περιστατικά σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό. Στη Βόρεια και την Κεντρική Ευρώπη έχουν εντοπιστεί ήδη αρκετές δεκάδες κρούσματα με Όμικρον 2, με τις πρώτες μελέτες να δείχνουν ότι είναι πιο μεταδοτική από την αρχική μετάλλαξη. Ο Ιταλός επιδημιολόγος Ρομπέρτο Κάουντα, υποστηρίζει ότι αυτή μπορεί να είναι ακόμη πιο επιθετική από την Όμικρον 1, επειδή περιέχει περισσότερες μεταλλάξεις. «Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, είναι πιο μεταδοτική, κάτι που θα συνιστούσε ακόμη πιο σοβαρό πρόβλημα. Στην Όμικρον 1, ένα άτομο μπορεί να μολύνει 15 έως 17 άλλους ανθρώπους, δηλαδή τρεις φορές περισσότερους από τη Δέλτα. Εάν η Όμικρον 2 αποδειχτεί ακόμη πιο μεταδοτική, προφανώς τα προβλήματα θα αυξηθούν, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη τι κλινικό αντίκτυπο θα μπορούσε να έχει…» Ο Ιταλός επιδημιολόγος εξηγεί επίσης ότι είναι φυσιολογικό στη φύση να εμφανίζονται υποπαραλλαγές. «Θυμόμαστε την παραλλαγή Δέλτα, η οποία είχε επίσης μια υποπαραλλαγή, τη Δέλτα Plus, η οποία αποδείχθηκε ότι δεν ήταν τόσο σημαντική…»

«Είναι νωρίς ακόμα»

Για την Όμικρον 2 μίλησε και ο Γκίκας Μαγιορκίνης: «Από τις αρχές Δεκεμβρίου, υπάρχει δημοσίευμα του Guardian, στο οποίο έχει αναφερθεί ότι η Όμικρον έχει δυο κλάδους. Τον έναν από τους δυο κλάδους, τον ονομάσαμε και stealth, «κρυφό κλάδο», επειδή έχει μια μετάλλαξη στη θέση 67 που τον κάνει μη ανιχνεύσιμο από την κλασική μέθοδο που χρησιμοποιούμε για την ανίχνευσή του. Φαίνεται, λοιπόν, ότι μάλλον στην Νορβηγία αυτός ο κλάδος έχει επεκταθεί. Ίσως και σε κάποιες άλλες χώρες» είπε και συμπλήρωσε: «Το κατά πόσο αυτό σημαίνει ότι είναι πιο μεταδοτική είναι ακόμα νωρίς να το πούμε… Δεν φαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ του ενός κλάδου και του άλλου όσον αφορά, ας πούμε, την νοσηρότητα ή τη μεταδοτικότητα. Ακόμα είναι νωρίς…»

«Ιστορικό φαινόμενο η Όμικρον»

Μήνυμα πως δεν είναι ώρα για χαλάρωση, καθώς ο αριθμός θανάτων θα συνεχίσει να είναι υψηλός έως και τον Φεβρουάριο, έστειλε ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Γιάννης Πρασσάς. Ο καθηγητής επεσήμανε ότι «ακόμα και με την Όμικρον οι ανεμβολίαστοι είναι που κατά βάση συρρέουν μαζικά στις ΜΕΘ». Χαρακτήρισε την Όμικρον «ιστορικό φαινόμενο» από επιδημιολογική σκοπιά, καθώς σε αντίθεση με άλλους ενδημικούς ιούς που σε ένα κλασικό τους κύμα μολύνουν περίπου το 10% του πληθυσμού σε περίπου 16 εβδομάδες, η Όμικρον σε περίπου 8 εβδομάδες, μπορεί να μολύνει το 40% του πληθυσμού! Ο ίδιος εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα προκύψουν και άλλες παραλλαγές καθώς θα εμβολιαζόμαστε, αφού «ο ιός θα ψάχνει διαρκώς τρόπους να ξεγλιστρά από τα αντισώματα».

Προστατεύει η τρίτη δόση

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, είπε ότι 1 στους 3 στις ΜΕΘ είναι κάτω των 60 ετών. «Είναι σημαντικό να μην υποτιμούμε την Όμικρον σε σχέση με τη Δέλτα… Συνεχίζουμε να βλέπουμε ανθρώπους να διασωληνώνονται μόλις φτάνουν στα εξωτερικά ιατρεία» είπε μεταξύ άλλων και σημείωσε πως η ενισχυτική δόση είναι σημαντική για την προστασία κατά του κορωνοϊού: «Το 93,4% όσων έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας, ή δεν είχαν εμβολιαστεί, ή δεν είχαν κάνει την τρίτη δόση…»

Θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό;

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου για την πορεία της πανδημίας, η Μίνα Γκάγκα έκανε την εκτίμηση πως η πανδημία «έχει μπει στην τελική της φάση» και σημείωσε πως μπορεί το Πάσχα «να είναι πολύ πιο φυσιολογικό από τα προηγούμενα και να το γιορτάσουμε χωρίς περιορισμούς». Με την άποψη αυτή συμφώνησε και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, αλλά όπως είπε, για να συμβεί αυτό θα πρέπει ο κόσμος να κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου και να τηρεί τα μέτρα προστασίας. Αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας είναι ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ο οποίος εκτίμησε πως από την επόμενη εβδομάδα θα δούμε την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων. Ο καθηγητής υπογράμμισε πως θα πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον ιό: «Νομίζω πρέπει να έρθουμε σιγά σιγά στην κανονικότητα. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό, έστω σε μία ενδημική μορφή. Ο ιός μας έχει εκπλήξει πολύ. Προσπαθεί να φτιάξει μία μετάλλαξη και να μας εκπλήξει πάλι. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρει αυτή τη φορά. Το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο και μετά την άνοιξη να είμαστε αισιόδοξοι πως όλα θα πάνε καλύτερα». «Τα δύσκολα δεν είναι πίσω μας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητήςερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το «τσουνάμι» της Όμικρον θα περάσει αρκετά γρήγορα αλλά θα αφήσει στη θέση του ένα χαμηλότερο κύμα και ενδέχεται να σημειωθεί κορύφωση θανάτων τον Απρίλιο. «Το επόμενο διάστημα μέχρι το καλοκαίρι πρέπει να αποφευχθεί αυτό που συνέβη την προηγούμενη άνοιξη. Το άσχημο επιδημικό κύμα που θα φέρει χιλιάδες θανάτους…»

Θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι όσοι έκαναν τη δεύτερη δόση πριν από επτά μήνες

Από την πρώτη Φεβρουαρίου εμβολιασμένοι θα λογίζονται μόνο οι πολίτες που έχουν κάνει την τρίτη δόση -το μέγιστο- 7 μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Δηλαδή, όσοι δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση σε διάστημα μικρότερο των 7 μηνών θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι. Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, 870.000 πολίτες, δεν έχουν κλείσει ακόμα ραντεβού, παρότι είναι δικαιούχοι της τρίτης δόσης…

Πού δεν θα έχουν πρόσβαση

Όσοι δεν έχουν κάνει τρίτη δόση εμβολίου μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, δεν θα έχουν πρόσβαση σε: Κέντρα διασκέδασης, κλειστούς χώρους εστίασης, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, εκθέσεις, συνέδρια, γυμναστήρια.

Πού θα έχουν πρόσβαση με test

Τα μέρη που θα τους επιτρέπεται η πρόσβαση, με την επίδειξη αρνητικού PCR ή rapid test είναι: Καταστήματα λιανικού εμπορίου, εξωτερικοί χώροι εστίασης, κομμωτήρια, χώροι εργασίας, εκπαίδευση, χώροι παροχής υπηρεσιών αισθητικής, χώροι λατρείας.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή