Όλοι εναντίον όλων στη Νέα Δημοκρατία

Σε διάλυση οδηγεί τη Νέα Δημοκρατία το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό του κόμματος μετά το φιάσκο των εκλογών για ανάδειξη νέου αρχηγού.

Οι εξελίξεις στην γαλάζια παράταξη είναι ραγδαίες καθώς χθες το απόγευμα ο μεταβατικός πρόεδρος Βαγγέλης Μειμαράκης ανακοίνωσε την παραίτησή του και λίγο αργότερα τον ακολούθησε ο γραμματέας της ΝΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος, που δήλωσε κώλυμα και αποχώρησε από πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ).

Την ίδια ώρα, οι τόνοι της αντιπαράθεσης έχουν ανέβει επικίνδυνα και η ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία οδηγείται στα άκρα.

Μέσα σε αυτή την εκρηκτική ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ η κρίσιμη για το μέλλον της παράταξης συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ενώ τα σενάρια περί δημιουργίας ενός νέου κόμματος, λαϊκού –δεξιού και ενός πιο κεντρογενούς- φιλελεύθερου φουντώνουν όλο και περισσότερο.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει πλέον από κάθε έλεγχο και πολλά στελέχη της συντηρητικής παράταξης την θεωρούν μη αναστρέψιμη…

Ακόμα η ημερομηνία των εκλογών βρίσκεται στον… αέρα, καθώς πρέπει να βρεθεί εταιρεία κύρους που να αναλάβει το έργο της μηχανοργάνωσης και να δώσει εγγυήσεις ότι θα φέρει εις πέρας την διαδικασία με επιτυχία αυτή τη φορά.

Παραίτηση Μεϊμαράκη

Σε παραίτηση οδηγήθηκε τελικά ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μετά τις έντονες πιέσεις και την κριτική που δέχθηκε για το φιάσκο των εσωκομματικών εκλογών.

Ο ίδιος πάντως, υποστήριξε πως άφησε την θέση του για χάρη της ενότητας του κόμματος καταγγέλλοντας στοχοποίηση προς το πρόσωπό του.

«Σε όλη μου τη ζωή υπηρέτησα τις αρχές της ΝΔ και την ενότητα του κόμματος και πάντα ήμουν στρατιώτης. Επειδή σχηματοποιείται μια επίθεση στο πρόσωπό μου, πολλές φορές χυδαία και ανήθικη, και που πάντως δεν συνάδει με το νεοδημοκρατικό ύφος και ήθος και επειδή έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη ένταση και οι νεοδημοκράτες είναι πάρα πολύ στενοχωρημένοι, για να αποκλιμακώσω την ένταση όρισα αντιπρόεδρο τον Γιάννη Πλακιωτάκη και παραδίδω την μεταβατική προεδρία στον κύριο Πλακιωτάκη» δήλωσε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης έξω από τα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι παραμένει στην κούρσα διεκδικώντας την προεδρία της ΝΔ, ενώ δήλωσε άγνοια για τις φήμες περί δημιουργίας νέου κόμματος. «Από ποιον; Ξέρετε κάτι που δεν ξέρω;» ανέφερε στους δημοσιογράφους.

Ο κ. Μεϊμαράκης παρέδωσε τη μεταβατική προεδρία της ΝΔ στον Γιάννη Πλακιωτάκη, κάτι που πυροδότησε νέο γύρο αντιδράσεων από στελέχη που σημείωσαν ότι με βάση το καταστατικό δεν είναι αρμόδιος να ορίσει τον αντικαταστάτη του.

Σύμφωνα με τον γαλάζιο βουλευτή Χαράλαμπο Αθανασίου, στη θέση του πρόεδρου θα έπρεπε να τοποθετηθεί ο Γραμματέας της ΝΔ, Ανδρέας Παπαμίμικος.

Ως γνωστόν ο κ. Μεϊμαράκης ορίστηκε από τον Αντώνη Σαμαρά ως μεταβατικός πρόεδρος, παίρνοντας νομιμοποίηση από την Πολιτική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Κώλυμα Παπαμιμίκου

Την αποχώρησή του από επικεφαλής της ΚΕΦΕ ανακοίνωσε ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, τονίζοντας ότι από εδώ και στο εξής κωλύεται να προεδρεύει της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της Ν.Δ.

Δύο ημέρες μετά την αναβολή των εσωκομματικών εκλογών του κόμματος, λόγω τεχνικού προβλήματος,
ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας ανέλαβε το μερίδιο της πολιτικής ευθύνης που του αναλογεί, σημειώνοντας ότι «προέχει η ενότητα, η αποφόρτιση του κλίματος και η γρήγορη ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής προέδρου».

Ο διευθυντής του Διαγραμματειακού Συντονιστικού Οργάνου της ΝΔ Αλέκος Κόκκαλης, μόλις έγινε γνωστό ότι ο Ανδρέας Παπαμιμίκος κωλύεται και δεν επιθυμεί να είναι πλέον πρόεδρος της ΚΕΦΕ (Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή) ζήτησε να γίνει πρόταση μομφής εναντίον του.

 Συγκεκριμένα, ο κ. Κόκκαλης ζήτησε να συλλεγούν υπογραφές από την Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ για να κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον του Ανδρέα Παπαμιμίκου.

«Σφάχτηκαν» Μεϊμαράκης-Άδωνις

Ενδεικτικός του άσχημου κλίματος που επικρατεί στη ΝΔ είναι ο άγριος τηλεοπτικός καβγάς μεταξύ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του Άδωνι Γεωργιάδη στην εκπομπή «Ενικός» του Νίκου Χατζηνικολάου, με αφορμή την στάση του Αντώνη Σαμαρά στις εσωκομματικές εξελίξεις.

«Αν ο κ. Σαμαράς κάνει δήλωση σήμερα και πει ότι οι διαρροές στο “Έθνος” δεν τον εκπροσωπούν, δεν θα παραιτηθώ. Αυτός που με πρότεινε, δεν με διόρισε, αυτός αίρει την εμπιστοσύνη του εγώ οφείλω με την δημοκρατική ευαισθησία μου να παραιτηθώ. Εάν ο κ. Σαμαράς είχε ξεκαθαρίσει ότι είναι μία διαρροή που δεν τον αντιπροσωπεύει τότε δεν θα έλεγα τίποτα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ. Παράλληλα, αναρωτήθηκε «αφού ο κ. Σαμαράς γνώριζε την εταιρεία τότε γιατί μου επιτέθηκε;»

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν στην συζήτηση ζήτησε να παρέμβει ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος πήρε το μέρος του πρώην πρωθυπουργού, υποστηρίζοντας πως δεν έγινε καμία δήλωση και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης του απάντησε «αφού είσαι προνομιακός συνομιλητής του Αντώνη Σαμαρά, να τον πάρεις τηλέφωνο και να του πεις να το διαψεύσει».

«Αυτό που γίνεται τώρα κ. Γεωργιάδη, δεν μου αρέσει… Και εσείς και εγώ έχουμε όρια ανοχής» συνέχισε ο κ. Μεϊμαράκης, αφήνοντας αιχμές για τον Μάκη Βορίδη. «Δεν είμαι υπερασπιστής του κ. Βορίδη» απάντησε ο κ. Γεωργιάδης, εκφράζοντας τη διαφωνία του με τα όσα δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ο κ. Βορίδης.

«Εφόσον είστε ο προνομιακός συνομιλητής του κ. Σαμαρά, του λέτε αύριο να διαψεύσει αυτά που είπε; Καληνύχτα…» είπε στη συνέχεια ο κ. Μεϊμαράκης.

«Εμένα είναι φίλος μου ο κ. Σαμαράς και ήταν τιμή μου που ήμουν υπουργός του, όπως και εσάς ήταν τιμή σας που ήσασταν πρόεδρος της Βουλής του (σ.σ. του Σαμαρά) κύριε Μεϊμαράκη. Δεν είναι εχθρός μας ο κ. Σαμαράς, εχθρός μας είναι ο κ. Τσίπρας» συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης.

«Όχι δεν είναι εχθρός μας (σ.σ. ο Σαμαράς)… Αυτό να το καταλάβει ο κ. Σαμαράς» απάντησε ο κ. Μεϊμαράκης.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, από την πλευρά του, υποστήριξε πως το φιάσκο της Κυριακής μπορεί να είναι η ευκαιρία της ΝΔ για να βγει πιο δυνατή μέσα από το δημόσιο διάλογο μεταξύ των υποψηφίων και τις συνδιασκέψεις, που όπως είπε, πρέπει να γίνουν.

Όπως είπε, θεωρεί ότι μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης έχει η ΚΕΦΕ και λιγότερη ο κ. Μεϊμαράκης εδώ δήλωσε πεπεισμένος ότι δεν υπήρχε κανένας δόλος.

«Στη θέση του κ. Παπαμιμίκου, για λόγους ευθιξίας θα είχα παραιτηθεί», υπογράμμισε ενώ χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «χειρότερη από τη χθεσινή», εκτιμώντας ότι ο κ. Μεϊμαράκης «έκανε λάθος».

Απαντώντας στον κ. Μεϊμαράκη ο Αντώνης Σαμαράς μέσω κύκλων του ξεκαθάρισε: «Εμείς έχουμε διευκρινίσει από την αρχή ότι δεν υπάρχει τέτοια δήλωση».

Νέα πυρά Τζιτζικώστα σε Μεϊμαράκη

Ευθεία επίθεση κατά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη εξαπέλυσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας για το φιάσκο των εσωκομματικών εκλογών.

Σχολιάζοντας την πρόταση για παραίτησή του από περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε οτι εκείνος είναι εκλεγμένος και όχι διορισμένος, ενώ υπογράμμισε πως θα προχωρούσε σε μια τέτοια κίνηση στην περίπτωση που και οι άλλοι τρεις υποψήφιοι παρέδιδαν τις έδρες τους.

«Όλα τα μέλη μας έχουν αισθανθεί ταπεινωμένα», είπε ο προσθέτοντας ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε από αυτή την ιστορία.

«Δεν του ζητήθηκε η παραίτηση εδώ και 55 ημέρες που έχουμε αυτή την προεκλογική εκστρατεία. Σεβαστήκαμε τον ρόλο και του μεταβατικού και του υποψηφίου αρχηγού. Το ζητήσαμε μετά το φιάσκο, διότι κάποιος επιτέλους πρέπει να απολογηθεί σε αυτή τη βάση της παράταξη, τα μέλη και τα στελέχη μας που ταπεινώθηκαν. Η παρουσία του κ. Μεϊμαράκη ήταν ιδιαίτερα διχαστική. Η τοποθέτησή του να εμπλέξει τους πάντες και τα πάντα, δηλαδή φταίνε όλοι εκτός από τον πρόεδρο» σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παραμονή των μελών της ΚΕΦΕ που έχουν ευθύνες για την αποτυχία της διαδικασίας, είπε πως αν και υπάρχουν λάθη είναι το μοναδικό όργανο αυτή τη στιγμή που μπορεί να κάνει τις εκλογές καθώς διαφορετικά θα πρέπει να περάσει καιρός για να οριστούν νέα μέλη.

«Προτεραιότητά μου είναι να γίνουν εκλογές αύριο. Οι εκλογές πρέπει να γίνουν το πολύ σε δυο Κυριακές από σήμερα και αυτό καθαρά για τεχνικούς λόγους. Εγώ θα σας έλεγα ακόμη και αυτή την Κυριακή» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί και δεν θέλει να πιστέψει πως μπορεί να υπήρχε και δόλος.

100 στελέχη ζητούν παρέμβαση Καραμανλή
   
Την άμεση παρέμβαση των πρώην Πρωθυπουργών και Προέδρων της Νέας Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή και Α. Σαμαρά, ζητούν με επιστολή τους τα 100 στελέχη για να σταματήσει η διαμάχη μεταξύ των υποψηφίων αρχηγών, που έχει προσλάβει διαστάσεις «εμφύλιας σύρραξης».

Σύμφωνα με το κείμενο που υπογράφουν αυτά τα στελέχη η κρίση στο εσωτερικό της ΝΔ είναι: «μια πρωτοφανής και αδικαιολόγητη διαμάχη, με σκληρές αντιπαραθέσεις που αν συνεχιστεί μπορεί να οδηγήσει στη διάσπαση του κόμματος ή στην καλύτερη των περιπτώσεων σε μια εύθραυστη ενότητα, με βαθιές ρωγμές, χωρίς συνοχή και με πληγωμένη την εκλογική βάση.

Όλα αυτά επιβάλλεται άμεσα να αποτραπούν, όταν μάλιστα διαδραματίζονται σε μια χρονική περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη, που η χώρα έχει ανάγκη από μια ισχυρή κεντροδεξιά παράταξη, όχι μόνο ως αντιπολίτευση, αλλά ως μελλοντική κυβέρνηση.

Οι οπαδοί της παράταξης, των οποίων η παράκληση να διεξαχθεί ο προεκλογικός αγώνας με ευπρέπεια και να αποφευχθούν οι στείρες αντιπαραθέσεις αγνοήθηκε από τους υποψηφίους αρχηγούς, περιμένουν από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες, αλλά πρωτίστως από τους πρώην Προέδρους και Πρωθυπουργούς, που τίμησαν και τιμήθηκαν από την παράταξη και μπορούν με την παρέμβασή τους να διασφαλίσουν την ενότητα».

Υπόνοιες για σαμποτάζ από Μπακογιάννη

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα συμφέρον και σε κανέναν εκτός Ν.Δ. να αποφασίσει για τα δικά μας θέματα», επεσήμανε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη ενώ δεν απέκλεισε την πιθανότητα να έγινε σαμποτάζ στη διαδικασία της  ψηφοφορίας, που να οδήγησε στην αναβολή των εκλογών.

Εξηγώντας τι εννοεί, μίλησε για «πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα», ενώ αναφερόμενη στις εκλογές της ΝΔ το 2009 έκανε λόγο για «σημεία και τέρατα» και χαρακτήρισε προβληματική τη διαδικασία. Υπογράμμισε, δε, ότι η διαδικασία σήμερα πρέπει να είναι αδιάβλητη.

«Το 2009 έπεσαν τα μηχανήματα τέσσερις ώρες, εκείνη την ώρα έγιναν πράγματα και θαύματα», ανέφερε η κ. Μπακογιάννη, διευκρινίζοντας ότι εκτίμησε τότε πως έπρεπε να αποδεχθεί το αποτέλεσμα.

Νωρίτερα, είχε απευθύνει έκκληση προς όλες τις πλευρές να ρίξουν τους τόνους υπέρ της ενότητας της παράταξης.

Όπως επισήμανε, χρειάζεται ψυχραιμία σε μια κρίσιμη για τη χώρα περίοδο. Η ίδια άφησε αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι οργανωτικά η ΝΔ έχει διαλυθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ έκανε λόγο για παγκόσμιες πρωτοτυπίες στο καταστατικό του κόμματος, που μεταξύ άλλων δεν προβλέπει συγκεκριμένη θητεία για τον πρόεδρο και τον γραμματέα, ούτε τρόπο μομφής εναντίον τους.

Εμπόδιο στην πρωτοβουλία Τσίπρα

Με το τοπίο στη αξιωματική αντιπολίτευση να παραμένει θολό, παγώνουν προς το παρόν οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για συνεννόηση με τα υπόλοιπα κόμματα στα μείζονα εθνικά θέματα.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμά πως με το εκρηκτικό κλίμα που διαμορφώνεται στη ΝΔ δύσκολα οι υποψήφιοι πρόεδροι, αλλά και ο μεταβατικός αρχηγός θα δώσουν οποιαδήποτε συναίνεση και θα συμμετάσχουν ουσιαστικά σε ένα εθνικό διάλογο.

Σε διάλυση οδηγεί τη Νέα Δημοκρατία το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό του κόμματος μετά το φιάσκο των εκλογών για ανάδειξη νέου αρχηγού.

Οι εξελίξεις στην γαλάζια παράταξη είναι ραγδαίες καθώς χθες το απόγευμα ο μεταβατικός πρόεδρος Βαγγέλης Μειμαράκης ανακοίνωσε την παραίτησή του και λίγο αργότερα τον ακολούθησε ο γραμματέας της ΝΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος, που δήλωσε κώλυμα και αποχώρησε από πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ).

Την ίδια ώρα, οι τόνοι της αντιπαράθεσης έχουν ανέβει επικίνδυνα και η ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία οδηγείται στα άκρα.

Μέσα σε αυτή την εκρηκτική ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ η κρίσιμη για το μέλλον της παράταξης συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ενώ τα σενάρια περί δημιουργίας ενός νέου κόμματος, λαϊκού –δεξιού και ενός πιο κεντρογενούς- φιλελεύθερου φουντώνουν όλο και περισσότερο.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει πλέον από κάθε έλεγχο και πολλά στελέχη της συντηρητικής παράταξης την θεωρούν μη αναστρέψιμη…

Ακόμα η ημερομηνία των εκλογών βρίσκεται στον… αέρα, καθώς πρέπει να βρεθεί εταιρεία κύρους που να αναλάβει το έργο της μηχανοργάνωσης και να δώσει εγγυήσεις ότι θα φέρει εις πέρας την διαδικασία με επιτυχία αυτή τη φορά.

Παραίτηση Μεϊμαράκη

Σε παραίτηση οδηγήθηκε τελικά ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μετά τις έντονες πιέσεις και την κριτική που δέχθηκε για το φιάσκο των εσωκομματικών εκλογών.

Ο ίδιος πάντως, υποστήριξε πως άφησε την θέση του για χάρη της ενότητας του κόμματος καταγγέλλοντας στοχοποίηση προς το πρόσωπό του.

 «Σε όλη μου τη ζωή υπηρέτησα τις αρχές της ΝΔ και την ενότητα του κόμματος και πάντα ήμουν στρατιώτης. Επειδή σχηματοποιείται μια επίθεση στο πρόσωπό μου, πολλές φορές χυδαία και ανήθικη, και που πάντως δεν συνάδει με το νεοδημοκρατικό ύφος και ήθος και επειδή έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη ένταση και οι νεοδημοκράτες είναι πάρα πολύ στενοχωρημένοι, για να αποκλιμακώσω την ένταση όρισα αντιπρόεδρο τον Γιάννη Πλακιωτάκη και παραδίδω την μεταβατική προεδρία στον κύριο Πλακιωτάκη» δήλωσε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης έξω από τα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι παραμένει στην κούρσα διεκδικώντας την προεδρία της ΝΔ, ενώ δήλωσε άγνοια για τις φήμες περί δημιουργίας νέου κόμματος. «Από ποιον; Ξέρετε κάτι που δεν ξέρω;» ανέφερε στους δημοσιογράφους.

Ο κ. Μεϊμαράκης παρέδωσε τη μεταβατική προεδρία της ΝΔ στον Γιάννη Πλακιωτάκη, κάτι που πυροδότησε νέο γύρο αντιδράσεων από στελέχη που σημείωσαν ότι με βάση το καταστατικό δεν είναι αρμόδιος να ορίσει τον αντικαταστάτη του.

Σύμφωνα με τον γαλάζιο βουλευτή Χαράλαμπο Αθανασίου, στη θέση του πρόεδρου θα έπρεπε να τοποθετηθεί ο Γραμματέας της ΝΔ, Ανδρέας Παπαμίμικος.

Ως γνωστόν ο κ. Μεϊμαράκης ορίστηκε από τον Αντώνη Σαμαρά ως μεταβατικός πρόεδρος, παίρνοντας νομιμοποίηση από την Πολιτική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Κώλυμα Παπαμιμίκου

Την αποχώρησή του από επικεφαλής της ΚΕΦΕ ανακοίνωσε ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, τονίζοντας ότι από εδώ και στο εξής κωλύεται να προεδρεύει της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της Ν.Δ.

Δύο ημέρες μετά την αναβολή των εσωκομματικών εκλογών του κόμματος, λόγω τεχνικού προβλήματος,
ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας ανέλαβε το μερίδιο της πολιτικής ευθύνης που του αναλογεί, σημειώνοντας ότι «προέχει η ενότητα, η αποφόρτιση του κλίματος και η γρήγορη ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής προέδρου».

Ο διευθυντής του Διαγραμματειακού Συντονιστικού Οργάνου της ΝΔ Αλέκος Κόκκαλης, μόλις έγινε γνωστό ότι ο Ανδρέας Παπαμιμίκος κωλύεται και δεν επιθυμεί να είναι πλέον πρόεδρος της ΚΕΦΕ (Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή) ζήτησε να γίνει πρόταση μομφής εναντίον του.

 Συγκεκριμένα, ο κ. Κόκκαλης ζήτησε να συλλεγούν υπογραφές από την Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ για να κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον του Ανδρέα Παπαμιμίκου.

«Σφάχτηκαν» Μεϊμαράκης-Άδωνις

Ενδεικτικός του άσχημου κλίματος που επικρατεί στη ΝΔ είναι ο άγριος τηλεοπτικός καβγάς μεταξύ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του Άδωνι Γεωργιάδη στην εκπομπή «Ενικός» του Νίκου Χατζηνικολάου, με αφορμή την στάση του Αντώνη Σαμαρά στις εσωκομματικές εξελίξεις.

«Αν ο κ. Σαμαράς κάνει δήλωση σήμερα και πει ότι οι διαρροές στο “Έθνος” δεν τον εκπροσωπούν, δεν θα παραιτηθώ. Αυτός που με πρότεινε, δεν με διόρισε, αυτός αίρει την εμπιστοσύνη του εγώ οφείλω με την δημοκρατική ευαισθησία μου να παραιτηθώ. Εάν ο κ. Σαμαράς είχε ξεκαθαρίσει ότι είναι μία διαρροή που δεν τον αντιπροσωπεύει τότε δεν θα έλεγα τίποτα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ. Παράλληλα, αναρωτήθηκε «αφού ο κ. Σαμαράς γνώριζε την εταιρεία τότε γιατί μου επιτέθηκε;»

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν στην συζήτηση ζήτησε να παρέμβει ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος πήρε το μέρος του πρώην πρωθυπουργού, υποστηρίζοντας πως δεν έγινε καμία δήλωση και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης του απάντησε «αφού είσαι προνομιακός συνομιλητής του Αντώνη Σαμαρά, να τον πάρεις τηλέφωνο και να του πεις να το διαψεύσει».

«Αυτό που γίνεται τώρα κ. Γεωργιάδη, δεν μου αρέσει… Και εσείς και εγώ έχουμε όρια ανοχής» συνέχισε ο κ. Μεϊμαράκης, αφήνοντας αιχμές για τον Μάκη Βορίδη. «Δεν είμαι υπερασπιστής του κ. Βορίδη» απάντησε ο κ. Γεωργιάδης, εκφράζοντας τη διαφωνία του με τα όσα δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ο κ. Βορίδης.

«Εφόσον είστε ο προνομιακός συνομιλητής του κ. Σαμαρά, του λέτε αύριο να διαψεύσει αυτά που είπε; Καληνύχτα…» είπε στη συνέχεια ο κ. Μεϊμαράκης.

«Εμένα είναι φίλος μου ο κ. Σαμαράς και ήταν τιμή μου που ήμουν υπουργός του, όπως και εσάς ήταν τιμή σας που ήσασταν πρόεδρος της Βουλής του (σ.σ. του Σαμαρά) κύριε Μεϊμαράκη. Δεν είναι εχθρός μας ο κ. Σαμαράς, εχθρός μας είναι ο κ. Τσίπρας» συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης.

«Όχι δεν είναι εχθρός μας (σ.σ. ο Σαμαράς)… Αυτό να το καταλάβει ο κ. Σαμαράς» απάντησε ο κ. Μεϊμαράκης.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, από την πλευρά του, υποστήριξε πως το φιάσκο της Κυριακής μπορεί να είναι η ευκαιρία της ΝΔ για να βγει πιο δυνατή μέσα από το δημόσιο διάλογο μεταξύ των υποψηφίων και τις συνδιασκέψεις, που όπως είπε, πρέπει να γίνουν.

Όπως είπε, θεωρεί ότι μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης έχει η ΚΕΦΕ και λιγότερη ο κ. Μεϊμαράκης εδώ δήλωσε πεπεισμένος ότι δεν υπήρχε κανένας δόλος.

«Στη θέση του κ. Παπαμιμίκου, για λόγους ευθιξίας θα είχα παραιτηθεί», υπογράμμισε ενώ χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «χειρότερη από τη χθεσινή», εκτιμώντας ότι ο κ. Μεϊμαράκης «έκανε λάθος».

Απαντώντας στον κ. Μεϊμαράκη ο Αντώνης Σαμαράς μέσω κύκλων του ξεκαθάρισε: «Εμείς έχουμε διευκρινίσει από την αρχή ότι δεν υπάρχει τέτοια δήλωση».

Νέα πυρά Τζιτζικώστα σε Μεϊμαράκη

Ευθεία επίθεση κατά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη εξαπέλυσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας για το φιάσκο των εσωκομματικών εκλογών.

Σχολιάζοντας την πρόταση για παραίτησή του από περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε οτι εκείνος είναι εκλεγμένος και όχι διορισμένος, ενώ υπογράμμισε πως θα προχωρούσε σε μια τέτοια κίνηση στην περίπτωση που και οι άλλοι τρεις υποψήφιοι παρέδιδαν τις έδρες τους.

«Όλα τα μέλη μας έχουν αισθανθεί ταπεινωμένα», είπε ο προσθέτοντας ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε από αυτή την ιστορία.

«Δεν του ζητήθηκε η παραίτηση εδώ και 55 ημέρες που έχουμε αυτή την προεκλογική εκστρατεία. Σεβαστήκαμε τον ρόλο και του μεταβατικού και του υποψηφίου αρχηγού. Το ζητήσαμε μετά το φιάσκο, διότι κάποιος επιτέλους πρέπει να απολογηθεί σε αυτή τη βάση της παράταξη, τα μέλη και τα στελέχη μας που ταπεινώθηκαν. Η παρουσία του κ. Μεϊμαράκη ήταν ιδιαίτερα διχαστική. Η τοποθέτησή του να εμπλέξει τους πάντες και τα πάντα, δηλαδή φταίνε όλοι εκτός από τον πρόεδρο» σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παραμονή των μελών της ΚΕΦΕ που έχουν ευθύνες για την αποτυχία της διαδικασίας, είπε πως αν και υπάρχουν λάθη είναι το μοναδικό όργανο αυτή τη στιγμή που μπορεί να κάνει τις εκλογές καθώς διαφορετικά θα πρέπει να περάσει καιρός για να οριστούν νέα μέλη.

«Προτεραιότητά μου είναι να γίνουν εκλογές αύριο. Οι εκλογές πρέπει να γίνουν το πολύ σε δυο Κυριακές από σήμερα και αυτό καθαρά για τεχνικούς λόγους. Εγώ θα σας έλεγα ακόμη και αυτή την Κυριακή» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί και δεν θέλει να πιστέψει πως μπορεί να υπήρχε και δόλος.

100 στελέχη ζητούν παρέμβαση Καραμανλή
   
Την άμεση παρέμβαση των πρώην Πρωθυπουργών και Προέδρων της Νέας Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή και Α. Σαμαρά, ζητούν με επιστολή τους τα 100 στελέχη για να σταματήσει η διαμάχη μεταξύ των υποψηφίων αρχηγών, που έχει προσλάβει διαστάσεις «εμφύλιας σύρραξης».

Σύμφωνα με το κείμενο που υπογράφουν αυτά τα στελέχη η κρίση στο εσωτερικό της ΝΔ είναι: «μια πρωτοφανής και αδικαιολόγητη διαμάχη, με σκληρές αντιπαραθέσεις που αν συνεχιστεί μπορεί να οδηγήσει στη διάσπαση του κόμματος ή στην καλύτερη των περιπτώσεων σε μια εύθραυστη ενότητα, με βαθιές ρωγμές, χωρίς συνοχή και με πληγωμένη την εκλογική βάση.

Όλα αυτά επιβάλλεται άμεσα να αποτραπούν, όταν μάλιστα διαδραματίζονται σε μια χρονική περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη, που η χώρα έχει ανάγκη από μια ισχυρή κεντροδεξιά παράταξη, όχι μόνο ως αντιπολίτευση, αλλά ως μελλοντική κυβέρνηση.

Οι οπαδοί της παράταξης, των οποίων η παράκληση να διεξαχθεί ο προεκλογικός αγώνας με ευπρέπεια και να αποφευχθούν οι στείρες αντιπαραθέσεις αγνοήθηκε από τους υποψηφίους αρχηγούς, περιμένουν από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες, αλλά πρωτίστως από τους πρώην Προέδρους και Πρωθυπουργούς, που τίμησαν και τιμήθηκαν από την παράταξη και μπορούν με την παρέμβασή τους να διασφαλίσουν την ενότητα».

Υπόνοιες για σαμποτάζ από Μπακογιάννη

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα συμφέρον και σε κανέναν εκτός Ν.Δ. να αποφασίσει για τα δικά μας θέματα», επεσήμανε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη ενώ δεν απέκλεισε την πιθανότητα να έγινε σαμποτάζ στη διαδικασία της  ψηφοφορίας, που να οδήγησε στην αναβολή των εκλογών.

Εξηγώντας τι εννοεί, μίλησε για «πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα», ενώ αναφερόμενη στις εκλογές της ΝΔ το 2009 έκανε λόγο για «σημεία και τέρατα» και χαρακτήρισε προβληματική τη διαδικασία. Υπογράμμισε, δε, ότι η διαδικασία σήμερα πρέπει να είναι αδιάβλητη.

«Το 2009 έπεσαν τα μηχανήματα τέσσερις ώρες, εκείνη την ώρα έγιναν πράγματα και θαύματα», ανέφερε η κ. Μπακογιάννη, διευκρινίζοντας ότι εκτίμησε τότε πως έπρεπε να αποδεχθεί το αποτέλεσμα.

Νωρίτερα, είχε απευθύνει έκκληση προς όλες τις πλευρές να ρίξουν τους τόνους υπέρ της ενότητας της παράταξης.

Όπως επισήμανε, χρειάζεται ψυχραιμία σε μια κρίσιμη για τη χώρα περίοδο. Η ίδια άφησε αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι οργανωτικά η ΝΔ έχει διαλυθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ έκανε λόγο για παγκόσμιες πρωτοτυπίες στο καταστατικό του κόμματος, που μεταξύ άλλων δεν προβλέπει συγκεκριμένη θητεία για τον πρόεδρο και τον γραμματέα, ούτε τρόπο μομφής εναντίον τους.

Εμπόδιο στην πρωτοβουλία Τσίπρα

Με το τοπίο στη αξιωματική αντιπολίτευση να παραμένει θολό, παγώνουν προς το παρόν οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για συνεννόηση με τα υπόλοιπα κόμματα στα μείζονα εθνικά θέματα.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμά πως με το εκρηκτικό κλίμα που διαμορφώνεται στη ΝΔ δύσκολα οι υποψήφιοι πρόεδροι, αλλά και ο μεταβατικός αρχηγός θα δώσουν οποιαδήποτε συναίνεση και θα συμμετάσχουν ουσιαστικά σε ένα εθνικό διάλογο.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή