Όλες οι αλλαγές στην προστασία των καταθέσεων

Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την προστασία των καταθέσεων

Αφού ολοκληρώθηκε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα πήρε μία «ανάσα», έφτασε ο καιρός για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας BRRD (Bank Recovery and Resolution Directive), η οποία ρυθμίζει τους κοινούς κανόνες για την προστασία των καταθέσεων  σε περίπτωση που τα τραπεζικά ιδρύματα βρεθούν για ακόμα μία φορά μπροστά στον κίνδυνο εκκαθάρισης. Σύμφωνα με τις νέες αλλαγές, το ανώτατο όριο κάλυψης-εγγύησης των καταθέσεων για κάθε μοναδικό καταθέτη, όσους λογαριασμούς και αν διατηρεί σε μία ή περισσότερες τράπεζες, είναι «φιξ» 100.000 ευρώ και η αποζημίωση θα δίνεται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ).

Η νέα οδηγία, αλλάζει τα εξής:

-Εισάγει νέες ρυθμίσεις ως προς το επίπεδο, τους όρους και προϋποθέσεις κάλυψης 100.000 ευρώ και τη μείωση της προθεσμίας καταβολής αποζημίωσης σε επτά  ημέρες.

-Μεριμνά για προστασία άνω του ορίου των 100.000 ευρώ για ορισμένες περιπτώσεις καταθέσεων.

-Το ΤΕΚΕ οφείλει να διενεργεί τουλάχιστον ανά τριετία ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

-Για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, θεσπίζεται ελάχιστο επίπεδο κεφαλαίων που οφείλει να διαθέτει ένα ΣΕΚ.

Από την προστασία αυτή εξαιρούνται οι καταθέσεις που έχουν δεσμευτεί από δικαστική διαταγή ή απόφαση έως τη χρονική στιγμή κατά την οποία το ΤΕΚΕ λαμβάνει γνώση της δέσμευσης  και οι καταθέσεις των υπουργείων ( γενικότερα της Κεντρικής Διοίκησης), των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης  και των ασφαλιστικών ταμείων.

Προστασία μέχρι και 300.000 ευρώ θα δίνεται κατ’ εξαίρεση σε καταθέσεις οι οποίες πιστώνονται ποσά εντός μηνός από την ημερομηνία που έλαβε χώρα η αντίστοιχη δραστηριότητα και που προέρχονται αποδεδειγμένα από μία η περισσότερες από τις κατωτέρω δραστηριότητες μέχρι έξι μήνες  από την ημέρα πίστωσης:

1.      από πώληση ή απαλλοτρίωση ιδιωτικής κατοικίας ή οικοπέδου.

2.     από καταβολή οφειλής μεταξύ συζύγων, εφόσον έχει επιδικασθεί με δικαστική απόφαση,

3.     εφάπαξ ή και περιοδικών παροχών λόγω συνταξιοδότησης,

4.      αποζημίωση λόγω λύσης υπαλληλικής ή εργασιακής σχέσεως απασχόλησης,

5.      αποζημίωσης στους προσωρινά κρατηθέντες, κρατηθέντες ή καταδικασθέντες, οι οποίοι εν συνεχεία αθωώθηκαν,

6.     αποζημίωση λόγω αναπηρίας ή σωματικής βλάβης από αδικοπραξία

7.      καταβολή ασφαλιστικών παροχών

8.      αποζημίωση σε κληρονόμους.

Επίσης οι δεδουλευμένοι τόκοι των καταθέσεων, οι οποίοι δεν έχουν πιστωθεί κατά την ημερομηνία αδυναμίας της τράπεζας καθίστανται απαιτητοί κατά την ανωτέρω ημερομηνία και αποτελούν περιεχόμενο της αποζημίωσης εντός του ορίου κάλυψης. Οι καταβαλλόμενες αποζημιώσεις απαλλάσσονται φόρων τελών ή εισφορών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το σχέδιο νόμου «Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ενσωμάτωση οδηγίας 2014/49/ΕΕ) και άλλες διατάξεις» τίθεται σε δημόσια διαβούλευση για δέκα ημέρες έως και την 1η Φεβρουαρίου 2016 στην ιστοσελίδα του ΥΠΟΙΚ στον ιστοχώρο της Ανοιχτής Διακυβέρνησης: http://www.opengov.gr/minfin/?p=6338

Το υπουργείο, τονίζει ότι, «η ευρύτατη συμμετοχή όλων θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, προκειμένου το Υπουργείο Οικονομικών να εξετάσει τις προτάσεις και όπου κριθεί αναγκαίο να προβεί στις απαραίτητες τροποποιήσεις του σχεδίου νόμου, πριν αυτό κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή