Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη λοταρία των αποδείξεων

Έπεσαν οι υπογραφές για τη λοταρία των αποδείξεων και οι πρώτες κληρώσεις έρχονται τέλος του μήνα! Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, που υπέγραψε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου για τη διενέργεια του προγράμματος δημοσίων κληρώσεων, θα μοιράζονται 1.000 ευρώ, σε 1.000 τυχερούς κάθε μήνα!

Το πρόγραμμα των κληρώσεων, έχει στόχο να δώσει επιπλέον κίνητρο στους φορολογούμενους, ώστε να συνεχίσουν τις αγορές τους με πλαστικό χρήμα, ακόμα και μετά την επίτευξη του στόχου των υποχρεωτικών δαπανών για την ενεργοποίηση του αφορολόγητου.

Σύμφωνα με το νόμο, στην Ελλάδα δεν υπάρχει άμεσο αφορολόγητο, αλλά έκπτωση φόρου ύψους 1.900-2.100 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων  η οποία οδηγεί σε αφορολόγητο από 8.636 έως και 9.545 ευρώ. Όμως για την εξασφάλιση της έκπτωσης, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν δαπάνες με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα ύψους ανάλογα με το συνολικό εισόδημά τους.

Συγκεκριμένα, για εισόδημα έως 10.000 ευρώ πρέπει να κάνουν αγορές με κάρτες που να αντιστοιχούν στο 10%  Για μεγαλύτερα εισοδήματα, αυξάνεται και το ποσοστό, για το επιπλέον ποσό. Δηλαδή, 10% στα πρώτα 10.000 ευρώ και 15% για τα παραπάνω έως, 30.000 ευρώ. Αν το εισόδημα είναι μεγαλύτερο από 30.000 ευρώ, τότε θα πρέπει να γίνουν αγορές 10% για τα πρώτα 10.000 ευρώ, 15% έως 20.000 ευρώ και 20% για το εισόδημα πάνω από τις 30.000 ευρώ. 

Το 2017, έχουν δεσμευθεί 12 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό (12 μήνες Χ 1 εκατ. ευρώ), αλλά οι κληρώσεις ξεκινούν Οκτώβριο. Αυτό σημαίνει ότι περισσεύουν 9 εκατ. ευρώ, τα οποία θα δοθούν σε  έως το τέλος του έτους μέσα από έκτακτες, επιπλέον κληρώσεις, οι οποίες θα γίνουν προς τα Χριστούγεννα.

Αρμόδια για τη διενέργεια των κληρώσεων ορίζεται η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και το υπουργείο επισημαίνει τα πέντε βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος δημοσίων κληρώσεων, αναφέροντας τα εξής:

Έως τις 20 κάθε μήνα οι κληρώσεις

1) Η αρμόδια Υπηρεσία μέχρι τις πρώτες είκοσι ημέρες κάθε μήνα λαμβάνει τα στοιχεία των συναλλαγών που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι τον προηγούμενο μήνα. Στο τέλος του μήνα πραγματοποιούνται κληρώσεις που διεξάγονται με ηλεκτρονικό τρόπο.

Λαχνοί και για συναλλαγές μικρής αξίας

2) Το πλήθος των λαχνών προσδιορίζεται με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε από τη μία να λαμβάνονται υπόψη όλες οι συναλλαγές, από την άλλη πλευρά να δίνονται κίνητρα για συναλλαγές που θεωρούνται μικρής αξίας. . Σύμφωνα με την απόφαση το πλήθος των λαχνών προσδιορίζεται κλιμακωτά, με βάση το άθροισμα των ποσών που αντιστοιχούν στο σύνολο των μηνιαίων συναλλαγών του φορολογούμενου με ηλεκτρονικό μέσο. Συγκεκριμένα;

  • Για αξία συναλλαγών μέχρι 100 ευρώ το μήνα , αντιστοιχεί 1λαχνός για κάθε 1 ευρώ.
  • Για τα επόμενα 400 ευρώ, άθροισμα από 101 ευρώ μέχρι πεντακόσια 500 ευρώ, αντιστοιχεί ένας 1 λαχνός για κάθε δύο 2 ευρώ.
  • Για τα επόμενα 500 ευρώ, άθροισμα από 501 ευρώ έως 1000, αντιστοιχεί 1 λαχνός για κάθε 3 ευρώ.
  • Για άθροισμα άνω των 1.000 ευρώ, αντιστοιχεί 1 λαχνός για κάθε 4 ευρώ.

Όπου απαιτείται στρογγυλοποίηση, αυτή γίνεται στον πλησιέστερο μεγαλύτερο ακέραιο. Οι φορολογούμενοι, θα ενημερώνονται για τους λαχνούς τους μέσω ειδικής εφαρμογής στο TAXISnet. Σε περίπτωση λαχνών που κερδίζουν, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες ενημερώνονται μέσω προσωποποιημένου μηνύματος στον λογαριασμό τους.

Δικαίωμα συμμετοχής, μόνο για ενηλίκους με ΑΦΜ

3) Οι κληρώσεις θα είναι μηνιαίες και σε κάθε κλήρωση αναδεικνύονται χίλιοι  τυχεροί νικητές που κερδίζουν από €1.000,00. Στο πρόγραμμα δημοσίων κληρώσεων έχουν δικαίωμα συμμετοχής τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν Α.Φ.Μ. και έχουν ηλικία άνω των 18 ετών.

Κέρδη ακατάσχετα, αφορολόγητα και χωρίς συμψηφισμούς

4) Τα έπαθλα είναι αφορολόγητα, δεν αποτελούν εισόδημα, δεν υπόκεινται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου ενώ είναι και ακατάσχετα.

5) Τα χρηματικά έπαθλα πιστώνονται σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσει ο φορολογούμενος.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή