Οι υπερφίαλες δηλώσεις του κ. Παπαδημητρίου

 

Ο νέος υπουργός Οικονομίας καθηγητής Δημήτριος Παπαδημητρίου, σε προχθεσινή (17.11.2016) συνέντευξή του στην ΕΡΤ, υποστήριξε ότι η ελληνική οικονομία παρουσιάζει τάσεις σταθεροποίησης, τα Δημόσια Οικονομικά εξελίσσονται ικανοποιητικά, η οικονομία ήδη ανακάμπτει και βέβαιο είναι ότι ο στόχος για ανάπτυξη 2,7% το 2017 σίγουρα θα επιτευχθεί. Το κερασάκι στην τούρτα της γιορτινής συνέντευξής του πρωτοεμφανιζόμενου υπουργού στην ΕΡΤ, ήταν η εκπληκτική δήλωσή του ότι «αποκλείεται να υπάρξει τέταρτο μνημόνιο λόγω των αναμενόμενων σημαντικών επενδύσεων και της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας». Δηλαδή, ο κ. Παπαδημητρίου πριν καλά-καλά καθίσει στην υπουργική καρέκλα και χωρίς να γνωρίζει προς τα πού πέφτει το υπουργείο Οικονομικών, προβαίνει σε βαρύγδουπες δηλώσεις στην κρατική ΕΡΤ υιοθετώντας πλήρως το νέο σίριαλ περί success story II.

Την επόμενη μέρα (8.11.2016) έρχεται ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος και σε συνέντευξή του στο bankingnews.gr προβαίνει σε ενδιαφέρουσες δηλώσεις, που κινούνται διαμετρικά στην αντίθετη κατεύθυνση από εκείνες του κ. Παπαδημητρίου. Είπε μεταξύ άλλων ο κ. Προβόπουλος στο δημοσιογράφο του bankingnews.gr: «Θεωρώ ότι είναι πολιτικά πολύ δύσκολο, για να μην πω ανέφικτο, να δοθούν επιπλέον χρήματα στην Ελλάδα, ύστερα από τρία μνημόνια που απορρόφησαν πρωτοφανούς ύψους κονδύλια και μάλιστα με μερική μόνον επιτυχία, όπως τουλάχιστον το βλέπουν πολλές Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Προβλέπω όμως ότι η διευθέτηση του δημοσίου χρέους μετά το 2017 θα συνδυαστεί με την υποχρέωση υλοποίησης εκ μέρους μας συγκεκριμένων στόχων και μάλιστα με ορίζοντα πολυετή. Θα περιλαμβάνει δηλαδή τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα έναντι των παραχωρήσεων που θα κάνουν οι πιστωτές μας στο θέμα του χρέους (Conditionality)… η οικονομία βρίσκεται σε κρίση διαρκείας… η αβεβαιότητα για το μέλλον εξακολουθεί να είναι μεγάλη… Για να επιτευχθεί διατηρήσιμη και ισχυρή ανάπτυξη, που είναι το κύριο ζητούμενο, η απλή νομοθέτηση των μνημονιακών μέτρων δεν αρκεί… Βέβαια και το διεθνές κλίμα έχει τελευταία επιδεινωθεί, δυσκολεύοντας την έξοδο της χώρας από το σκοτεινό τούνελ».

Ο κ. Προβόπουλος με τις καταιγιστικές δηλώσεις του, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το υφιστάμενο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο ως προς την συντελούμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. Ο κ. Προβόπουλος προβλέπει την υπαγωγή της χώρας στις δαγκάνες ενός τετάρτου μνημονίου, κάτι το οποίο δεν διαβλέπει ο κ. Παπαδημητρίου και τα υπόλοιπα στελέχη του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου. Ωστόσο, το υφιστάμενο δημοσιονομικό αδιέξοδο, όπως αυτό διαδραματίζεται στην αδυναμία της χώρας να ανταποκριθεί στην χρηματοδότηση των υπέρογκων τοκοχρεολυτικών δαπανών για την εξυπηρέτηση του διογκούμενου δημοσίου χρέους, καθιστούν μονόδρομο την προσφυγή της Ελλάδας στις αγκάλες των δανειστών για τη σύναψη μιας τέταρτης μνημονιακής δανειακής σύμβασης.

Οι κύριοι Τσίπρας, Τσακαλώτος, Τσακαλώτος, Παπαδημητρίου, Χουλιαράκης, Καμμένος και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης, θα πρέπει να έχουν αντιληφθεί ότι το δράμα της ελληνικής οικονομίας είναι πρωτόγνωρο σε παγκόσμιο επίπεδο. Με κενόδοξες κυβερνητικές δηλώσεις σαν του κ. Παπαδημητρίου, δεν επιλύονται τα ακανθώδη και πολύπλοκα προβλήματα της οικονομίας. Τους τελευταίους μήνες η μια επιχείρηση βάζει λουκέτο μετά την άλλη με ρυθμούς πολυβόλου. Τα εργοστάσια παραγωγής της Coca Cola στο Βόλο, της ΔΕΛΤΑ στα Τρίκαλα, της PEPSICO στα Οινόφυτα, της ΦΑΓΕ στο Αμύνταιο Φλωρίνης, της ΒΙΣ στο Βόλο, της Hellenic Steel, του Λεβεντέρη, του Κατσέλη, της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας, κ.λπ., κατεβάζουν ρολά, πιστοποιώντας την αποσύνθεση του παραγωγικού ιστού της εθνικής οικονομίας. Επιχειρήσεις με αρκετές δεκαετίες λειτουργίας και αξιόλογης συμβολής στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, οδηγούνται σε χρεοκοπία λόγω των αποτυχημένων μνημονιακών πολιτικών. Και έρχεται ο υπερφίαλος υπουργός κ. Παπαδημητρίου, να μας πει ότι μετά το 2016, η ελληνική οικονομία θα αναπτύσσεται με ρυθμούς γύρω στο 3%!

 

 

 

 

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή