Μετά και την αποπομπή της Κατερίνας Σαββαΐδου, ανοίγει ο δρόμος για τις μεγάλες αλλαγές στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων(ΓΓΔΕ), που προβλέπει το νέο μνημόνιο. ‘Έρχεται νέος Γενικός Γραμματέας, με το όνομα του Φραγκίσκου Κουτεντάκη, πρώην σύμβουλου του πρωθυπουργού, να ακούγεται όλο και περισσότερο στα γραφεία της κυβέρνησης, περισσότερη ανεξαρτησία και ενίσχυση με 500 υπαλλήλους (350 ελεγκτές και 150 διοικητικό προσωπικό), από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), αλλά και την μεταφορά περίπου 3.500 χιλιάδων υποθέσεων φοροδιαφυγής προς έλεγχο.
Την ώρα που οι εντάσεις έχουν αρχίσει να καταλαγιάζουν και οι αρμόδιες υπηρεσίες συνεχίζουν με την υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων, ακόμα βρίσκεται στον πάγο η διαδικασία επιλογής αυτών των 3.500 υποθέσεων,ενώ αντιδράσεις προκαλούν τα κριτήρια επιλογής για την μεταφορά των υπαλλήλων από την μία υπηρεσία στην άλλη.
Συγκεκριμένα τα κριτήρια ορίζονται με απόφαση του αρμόδιου υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου ενώ ακολουθεί και η επιλογή των κρίσιμων υποθέσεων στις οποίες θα δοθεί προτεραιότητα, χωρίς να αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες το επόμενο διάστημα. Την ώρα που σε διαδρόμους υπηρεσιών «ψιθυρίζεται» πως αυτές οι αλλαγές είναι και η πραγματική αιτία της απομάκρυνσης της κυρίας Σαββαΐδου, οι αντιδράσεις παραμένουν από την πλευρά υπαλλήλων που δεν θέλουν να μετακινηθούν.
Ποιος είναι ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης
Πρώην σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, φαίνεται πως αποτελεί της κυβέρνησης για να γεμίσει το κενό που δημιούργησε η απομάκρυνση Σαββαΐδου. Από το καλοκαίρι είχε δείξει το μέταλλό του αφού είχε ενεργό εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς ενώ έχει εκπροσωπήσει την χώρα μας και στο EuroWorking Group. Σύμγωνα με πληροφορίες από το Βήμα, είχε στενή συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και τον Γιάννη Δραγασάκη. Έχει σπουδάσει Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο University of Warwick. Έχει διδακτορικό στα Οικονομικά της Εργασίας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.