ΣΚΛΗΡΑΙΝΟΥΝ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Διαδηλώσεις στο Παρίσι και την περιφέρεια, πετρελαϊκές εγκαταστάσεις σε αποκλεισμό ή εκτός λειτουργίας, αναγγελία για απεργίες σε λιμάνια και πυρηνικούς σταθμούς: τα συνδικάτα που αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση στην απασχόληση στη Γαλλία κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις, για να κάμψουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ.
Τα γαλλικά συνδικάτα οργανώνουν σήμερα νέα ημέρα εθνικής κινητοποίησης, την όγδοη από τον Μάρτιο κατά ενός σχεδίου νόμου που θεωρούν καταστροφικό για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η κινητοποίηση είχε κορυφωθεί στις 31 Μαρτίου: 390.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία, 1,2 εκατομμύριο, σύμφωνα με τους οργανωτές. Εκτοτε φθίνει. Από την περασμένη εβδομάδα η διαμαρτυρία εκδηλώνεται με απεργίες.
Ο ηγέτης της CGT, της γαλλικής συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας, έχει σκληρύνει τις τελευταίες ημέρες τη στάση του καλώντας σε «γενίκευση της απεργίας».
Η εργατική συνομοσπονδία CGT ανακοίνωσε ότι «ξεκινούν άμεσα απεργιακές κινητοποιήσεις στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας». Αν και οι πιθανότητες να σημειωθούν μπλακ άουτ είναι μηδενικές (υπάρχει…«κόφτης» με αυστηρότατους περιορισμούς στον τρόπο και τις συνέπειες των κινητοποιήσεων στα πυρηνικά εργοστάσια, ενώ η Γαλλία μπορεί να κάνει εισαγωγή ρεύματος από γειτονικές χώρες) το γεγονός και μόνο της απεργίας σε έναν τομέα που αποτελεί καύχημα του μέσου Γάλλου δείχνει το μέγεθος της σημερινής κρίσης.
«Το κίνημα ενάντια στον εργασιακό νόμο ενισχύεται συνεχώς, με απεργίες και μπλόκα που επηρρεάζουν πολλούς κλάδους, από τα πετρελαιοειδή έως τα χημικά, από την ηλεκτρική ενέργεια έως τις κατασκευές και τις συγκοινωνίες» γράφει η εφημερίδα Le Monde, προβλέποντας κλιμάκωση των αντιδράσεων σε έναν σφόδρα αντιδημοφιλή νόμο (στις δημοσκοπήσεις τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες τον απορρίπτουν), τον οποίον η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς θα περάσει τελικά με έκτακτες διαδικασίες-εξπρές, με την υπογραφή μελών του υπουργικού συμβουλίου, παρακάμπτοντας την Εθνοσυνέλευση – στην οποία βουλευτές όλων των κομμάτων είχαν υποβάλλει περισσότερες από 5.000 σελίδες τροπολογιών!
Απέναντι στα μπλόκα, η κυβέρνηση επέλεξε τη δυναμική απάντηση, στέλνοντας δυνάμεις ασφαλείας για να άρουν τους αποκλεισμούς.
Ανυποχώρητος ο Ολάντ
«Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για να διασφαλίσουμε την τροφοδοσία των Γάλλων και την οικονομία», δεσμεύθηκε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Η χθεσινή ήταν η τρίτη ημέρα άντλησης από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαϊκών προϊόντων, που επαρκούν για 115 ημέρες.
Η τροφοδοσία σε πετρέλαιο θα γίνει ακόμη πιο προβληματική σήμερα, με την απεργία στο «περισσότερα λιμάνια», σύμφωνα με τη CGT. Απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν εκδηλωθεί τις τελευταίες ημέρες στα λιμάνια του Σεντ Ναζέρ, του Λοριάν και της Μπρεστ, ενώ παράλληλα η CGT επιδιώκει να επεκτείνει την απεργία και σε έναν άλλο στρατηγικό πόλο: τους πυρηνικούς σταθμούς.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις προκαλούν προβλήματα και στις μεταφορές. Η δημόσια επιχείρηση σιδηροδρόμων SNCF περνά από χθες το πέμπτο απεργιακό επεισόδιο από τον Μάρτιο. Στις αεροπορικές μεταφορές, η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας συνέστησε στις αεροπορικές εταιρείες να περιορίσουν κατά 15% τις πτήσεις τους από και προς το αεροδρόμιο του Ορλί.
Δηλώσεις Βαλς
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς αναφέρθηκε σήμερα στην πιθανότητα «τροποποιήσεων» στο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της απασχόλησης, που βρίσκεται στο επίκεντρο των απεργιακών κινητοποιήσεων που απειλούν να παραλύσουν τη χώρα τρεις εβδομάδες πριν από την έναρξη του Euro 2016. «Μπορούν πάντα να υπάρξουν τροποποιήσεις, βελτιώσεις», δήλωσε στα δίκτυα BFMTV και RMC ο Γάλλος πρωθυπουργός, αποκλείοντας ωστόσο «την αλλαγή πλαισίου» ή απόσυρσης του νομοσχεδίου κατά του οποίου οργανώνονται σήμερα νέες απεργίες και διαδηλώσεις.