Οι Έλληνες ξεπούλησαν 157.000 σπίτια μέσα στην κρίση για να επιβιώσουν!

Οι Έλληνες αναγκάστηκαν να ξεπουλήσουν, 157.000 σπίτια, για να επιβιώσουν, από τα μέτρα των μνημονίων! Στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, δείχνουν πως οι Έλληνες πουλάνε τα σπίτια τους όσο-όσο για να ζήσουν και να πληρώσουν τους φόρους τους, ενώ δεν αντέχουν πια το βάρος του ΕΝΦΙΑ ή τα κόστη συντήρησης τους. 

Αυτή η «μαύρη» εικόνα που παρουσιάζεται, ανεβάζει στα 157.000 τα σπίτια «σκοτώθηκαν»  μέσα στον μνημονικό εφιάλτη! Από το κακό στο χειρότερο κινούνται οι δείκτες τις κτηματαγοράς, μέσα στα χρόνια των μνημονίων με τα νέα στοιχεία να δείχνουν ότι πουλήθηκαν όσο, όσο ενώ, παράλληλα, γκρεμίστηκαν τα νούμερα των γονικών παροχών κατά 80%.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, «Είναι ξεκάθαρό πλέον ότι ο γονέας δεν τολμάει να μεταβιβάσει κάποιο ακίνητο στο  τέκνο ή το συγγενή του. Αντίθετα,  προτιμά να αφήσει στους διαδόχους του την επιλογή της αποποίησης κληρονομιάς, ώστε να διασφαλιστούν όχι μόνο από τυχόν γνωστές ή άγνωστες διεκδικήσεις του δημοσίου ή τρίτων αλλά και από τα απρόβλεπτα και αβάσταχτα βάρη μιας ακίνητης περιουσίας.

Σημειώνεται ότι για τις αποποιήσεις δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, αλλά πλέον αποτελούν σχεδόν απαραίτητο συμπλήρωμα του κάθε πιστοποιητικού θανάτου».

Το ποσοστό ιδιοκατοίκησης έχει υποχωρήσει στο 74%, από 77,2% που ήταν το 2010, ενώ ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΒ, πως

Η καταστροφή αυτή, εκτός από τον έλληνα ιδιοκτήτη, στοιχίζει και στο Δημόσιο, που βλέπει τα έσοδα του να γκρεμίζονται έσοδα του κράτους από φόρους μεταβίβασης, υπεραξίας ακινήτων κ.α Τα σχετικά έσοδα έχουν πέσει πολύ κάτω από τα 500-700 εκατ. ευρώ, που ήταν ακόμα και στις εποχές που οι αντικειμενικές αξίες ήταν στο 1/3 των αγοραίων.

Ο Σύνδεσμος τονίζει πως, η ανάλυση αυτή δείχνει αφενός την ανάγκη να παραμείνουν τα κόστη μεταβίβασης χαμηλά και αφετέρου την ανάγκη εξορθολογισμού της οικονομικής, και κυρίως φορολογικής, πολιτικής

Παρά την μεγάλη διάσταση της οικονομικής καταστροφής, όλα γίνονται χειρότερα αν κάποιος συγκρίνει τα στοιχεία προ κρίσης, που το 11% του φόρου μεταβίβασης ήταν 3% με 4%, αλλά τα έσοδα ήταν δεκαπλάσια. Ενδεικτικό είναι πως το 2007 είχαν μπει στα ταμεία 1,1 δισ. ευρώ το 2007, τώρα είναι μόνο 600 εκατ. ευρώ.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή