Μπορεί η κυβέρνηση, δια του υπουργού Εσωτερικών, να ρίχνει λίγο τους τόνους ως προς την εκλογολογία και τα σενάρια διπλών εκλογών, ωστόσο έχει πλέον καταστεί σαφές: ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του προκειμένου να «κάψει» την απλή αναλογική και να συνεχίσουν να αναδεικνύονται κυβερνήσεις με σύστημα ενισχυμένης αναλογικής -δηλαδή, με μιας μορφής μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα.
Εξάλλου, μπορεί διάφοροι να είχαν σπεύσει να «σταυρώσουν» τον Τάκη Θεοδωρικάκο την περασμένη εβδομάδα κατηγορώντας τον πως «απειλεί» με «διπλές εκλογές», ωστόσο η αλήθεια είναι ότι ο υπουργός Εσωτερικών δεν είπε τίποτα διαφορετικό από όσα έχει στο παρελθόν υποστηρίξει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Είναι, μ’ άλλα λόγια, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης που θέλει πάση θυσία είτε να βρει τις 200 ψήφους για να «αντικαταστήσει» την απλή αναλογική με έναν νόμο ενισχυμένης αναλογικής, είτε να την «κάψει» μέσα σε 25 ημέρες, με επαναληπτικές εκλογές. Και αυτό δεν συμβαίνει επειδή δήθεν η απλή αναλογική δεν «δίνει» σταθερές κυβερνήσεις. Άλλωστε, αφενός είδαμε πού… πήγαμε με τις σταθερές κυβερνήσεις, αφετέρου το πολιτικό σύστημα ασκήθηκε στις συνεργασίες και όσες φορές αναγκάστηκε να συνεργαστεί, το έκανε.
Ο λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να στείλει στις ελληνικές καλένδες την απλή αναλογική φάνηκε στο συνέδριο της ΝΔ, πίσω από τις σκληρές και με ακροδεξιά ιδεολογική φόρτιση λέξεις που εκστόμισε ο Αντώνης Σαμαράς: ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για «λαθροεποικισμό» και για «αποδέσμευση» από τη Συμφωνία των Πρεσπών, υιοθετώντας την ρητορική ενός ακροδεξιού κόμματος. Και, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τον προτείνει για Πρόεδρο Δημοκρατίας, αλλά και εφόσον ισχύσει η απλή αναλογική, ο ίδιος δε θα έχει κανέναν λόγο να παραμείνει «υπό» τον κ. Μητσοτάκη στη ΝΔ, αντί να ιδρύσει ένα κόμμα διεκδικώντας 5-10% του εκλογικού σώματος που «βλέπει» ακροδεξιά. Το έχει ξανακάνει, άλλωστε, ακόμη και με ενισχυμένη αναλογική. Με την απλή, θα έχει κι έναν λόγο παραπάνω.