Οι απίστευτες ικανότητες των Αρχαίων Ελλήνων

Το γύρο του κόσμου έκανε χθες η ανακάλυψη Kινέζων αρχαιολόγων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα αγάλματα του περίφημου Πήλινου Στρατού της Κίνας μπορεί να επηρεάστηκαν από την αρχαιοελληνική γλυπτική και οι ντόπιοι να διδάχτηκαν τον τρόπο κατασκευής τους από Έλληνες τεχνίτες που έφτασαν στην περιοχή τον 3ο αιώνα π. Χ. Πόσο πιθανή, όμως, είναι μια τέτοια ερμηνεία;

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Λι Σιουζέν, αρχαιολόγος στο Μουσείο του Μαυσωλείου του Αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ, με μεγάλη εμπειρία στις ανασκαφές πεδίου, όπως η έρευνα στη θέση όπου βρέθηκαν οι πήλινοι στρατιώτες του 221 π. Χ. τόνισε:

Πριν από δέκα χρόνια δεν πίστευα στην εκδοχή της δυτικής επιρροής. Τα τελευταία χρόνια, όμως, γίνονται έντονες συζητήσεις σχετικά με τις επαφές Δύσης και Ανατολής όσον αφορά στις πήλινες μορφές του Τσιν και η δική μου μελέτη έχει αρχίσει να επικεντρώνεται στο θέμα αυτό. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα ως προς την αναζήτηση αδιάσειστων στοιχείων για την τεκμηρίωση μιας τέτοιας επαφής, όπως η εύρεση Eλληνικών ονομάτων ή ανθρώπινων σκελετών.

Η ίδια, σε πρόσφατη δημοσίευσή της στο περιοδικό «Journal of Anthropological Archaeology», υποστήριξε ότι οι ντόπιοι αγγειοπλάστες που έφτιαξαν τις πήλινες μορφές είχαν τη τάση να χαράζουν σε αυτά τα ονόματά τους. Ως σήμερα, όμως, δεν έχουν βρεθεί χαραγμένα ονόματα Ελλήνων ή άλλων Δυτικών στους πήλινους στρατιώτες. Τι συμπέρασμα μπορεί να συναχθεί από αυτή την παρατήρηση;

Ο Πήλινος Στρατός βρίσκεται στο μαυσωλείο του, στα ανατολικά της πόλης Χσιάν. Το συγκρότημα του τύμβου του Τσιν Σι Χουάνγκ έχει έκταση περίπου 56 τ. χ., από τα οποία έχει ανασκαφτεί μόνο ένα μικρό τμήμα. Οι έρευνες συνεχίζονται αλλά για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται το μεγαλείο των Αρχαίων Ελλήνων. Κατάφεραν οι άνθρωποι να κάνουν αυτό που δεν είχε κάνει μέχρι τότε. Να επηρεάσουν τον πολιτισμό της Ανατολής και μάλιστα της Κίνας. Αυτά να βλέπουν οι σημερινοί Έλληνες για να αισθάνονται ακόμα πιο περήφανοι…

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή