Ο Τσίπρας ξεδιπλώνει την πρότασή του για τη συνταγματική αναθεώρηση

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ                                                                     

Το επικοινωνιακό βάρος στην παρουσίαση των προτάσεων για τη Συνταγματική αναθεώρηση ρίχνει η κυβέρνηση και στο Μέγαρο Μαξίμου τα τελευταία εικοσιτετράωρα, κινούνται στους ρυθμούς της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 25 Ιουλίου, στον προαύλιο χώρο της Βουλής.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, για την εν λόγω εκδήλωση προηγήθηκε μεγάλη κινητοποίηση, -τόσο για το χώρο που θα πραγματοποιηθεί τελικά αλλά και για την ώρα-, καθώς από την πρώτη στιγμή βούληση της κυβέρνησης ήταν να αποτελεί κάτι ξεχωριστό και να κεντρίσει το ενδιαφέρον όλων. Σημειωτέον, ότι θα πραγματοποιηθεί μόλις μια ημέρα μετά τη δεξίωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Έπειτα από αλλεπάλληλες διερευνητικές προσπάθειες συνεργατών του πρωθυπουργού προκειμένου να βρεθεί η  κατάλληλη τοποθεσία , κατέληξαν στο προαύλιο του Κοινοβουλίου και  στις 8 το απόγευμα της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός θα ανοίξει τα χαρτιά του.

Τα θέματα που θα ανοίξουν στη Συνταγματική αναθεώρηση

Μέχρι στιγμής τα κορυφαία θέματα που θα προτείνει η κυβέρνηση δια στόματος Αλέξη Τσίπρα για να ανοίξουν με τη Συνταγματική αναθεώρηση είναι: τα λαϊκά δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία, η μερική αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη βάση, η εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας, ο διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας, η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών καθώς και η αλλαγή στην άρση της ασυλίας των βουλευτών.

Ο πρωθυπουργός, στην πρόσφατη τοποθέτησή του το βράδυ της ψηφοφορίας για τον εκλογικό νόμο, επανέλαβε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μια νέα, ουσιαστική αναθεώρηση του Συντάγματος, καλώντας παράλληλα τον κ. Μητσοτάκη να συζητήσουν για το άνοιγμα κάποιων κεφαλαίων, με την αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι προϋπόθεση. «Θα ανοίξουν άρθρα του Συντάγματος για αναθεώρηση, για τα οποία δεν συμφωνούμε, εφόσον υπερψηφιστεί με 200 ψήφους η απλή αναλογική», είχε επισημάνει χαρακτηριστικά. Ο κ. Τσίπρας, έκανε λόγο για μία αναθεώρηση η οποία, έχουμε στόχο και θέλουμε, να κατοχυρώνει τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών. Να προστατεύει τα δημόσια αγαθά, να εισάγει θεσμούς ενίσχυσης της δημοκρατικής συμμετοχής, να ενδυναμώνει το Κοινοβούλιο, να αποκαθιστά τις σχέσεις εμπιστοσύνης των πολιτών με την πολιτική, που έχουν διαρραγεί. Και, βεβαίως, να κατοχυρώνει και την ισοτιμία της ψήφου, ως αρχή, ώστε να εμποδίζει τον όποιο νομοθέτη, στο το μέλλον, να φτιάχνει τερατουργήματα ως εκλογικούς νόμους.

Ανοίγει ο διάλογος με κόμματα και κοινωνία

Υπενθυμίζεται τέλος οτι  στο τραπέζι της συζήτησης είναι η πρόταση του Γ. Κατρούγκαλουγια σύσταση μιας διευρυμένης επιτροπής ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης στην οποία θα μετέχουν Συνταγματολόγοι, πολιτικά πρόσωπα αλλά και πρόσωπα από την κοινωνία όπως π.χ καλλιτέχνες με απώτερο στόχο να καταγραφούν μέσα από το δημόσιο διάλογο όλες οι απόψεις.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή