O Θανάσης Θεοχαρόπουλος στο «KONTRA»:Η συμφωνία κινείται σε θετική κατεύθυνση

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «kontra» και στον Γιώργο Μελιγγώνη, μίλησε ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Ο κ. Θεοχαρόπουλος αναφέρθηκε στις περικοπές των συντάξεων επισημαίνοντας ότι «Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι αυτές οι απαράδεκτες δεσμεύσεις δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Για να πούμε την αλήθεια τις έχει ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, τα συγκεκριμένα μέτρα.»
Παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς επεσήμανε πως «με τη σημερινή συζήτηση και τον τρόπο αυτό της αντιπαράθεσης μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη δεν πρόκειται να βγούμε από την κρίση όχι μέσα στα… επόμενα 5 χρόνια.».
Παράλληλα ο κ. Θεοχαρόπουλος αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής επισημαίνοντας ότι, «Ο στόχος είναι να γίνει ένα Κίνημα Αλλαγής από τη βάση στην πορεία και στο δρόμο αυτό προς τον ενιαίο φορέα να υπάρχει ουσιαστικά μία… λογική η οποία θα κινητοποιήσει τον κόσμο.»
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στη συμφωνία για την ονομασία των Σκοπίων, ενώ όταν ρωτήθηκε αν θα την ψηφίσει, ξεκαθάρισε πως, «Εγώ λέω ότι η συμφωνία κινείται σε θετική κατεύθυνση.»
Βασικά σημεία της συνέντευξης:
Για τις περικοπές στις συντάξεις
Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι αυτές οι απαράδεκτες δεσμεύσεις δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Για να πούμε την αλήθεια τις έχει ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, τα συγκεκριμένα μέτρα. Αν υπάρχει τρόπος να μην εφαρμοστούν, αυτά που έχει ψηφίσει το ελληνικό κοινοβούλιο το 2017, Αυτά δεν ήταν δέσμευση του 2015 ήταν του 2017. Αν λοιπόν υπάρχει τρόπος, βεβαίως να μην ισχύσουν. Αυτός είναι και ο λόγος που καταθέσαμε πρώτοι πρόταση νόμου, κανονική. Σήμερα το πρωί. Η οποία λέει ακριβώς αυτά και μάλιστα προτείνει ότι μπορεί για παράδειγμα από το πρωτογενές πλεόνασμα και τους τρόπους από τους οποίους μπορούν πιθανότατα να βρεθούν και τα ισοδύναμα. Μπορεί να υπάρχουν και άλλοι τρόποι. Γιατί το λέω αυτό. Χρειάζεται μία ξεκάθαρη στάση όλων των δυνάμεων. ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από τη μία το ψήφισαν, άρα έχουν την ευθύνη. Η Ν.Δ. από την άλλη αυτές τις τρεις ημέρες έχει ταλαντευτεί πραγματικά. Έχει αλλάξει στάση. Κάθε μέρα αλλάζει στάση. Μία τρομερή αμηχανία τις πρώτες ημέρες για το συγκεκριμένο θέμα. Για να έρθει το μεσημέρι στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης και να πει ότι ουσιαστικά… αποδέχομαι την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης γιατί η τροπολογία που κατέθεσε ουσιαστικά αυτό είναι. Έστω και έτσι… έστω και στο και 5 καλό είναι να υπάρχει αυτή η άποψη σύσσωμη ότι εάν μπορεί να αποφευχθεί ένα μέτρο που είναι απέναντι στους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα αυτή τη στιγμή να τα βγάλουν πέρα στην καθημερινότητά τους, να αποφευχθεί.
Για το κλίμα στη Βουλή
Η σημερινή συζήτηση στη Βουλή για το Μακεδονικό είναι η επιτομή του διχαστικού λόγου και το πώς δεν θα βγούμε από την κρίση. Με τη σημερινή συζήτηση και τον τρόπο αυτό της αντιπαράθεσης μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη δεν πρόκειται να βγούμε από την κρίση όχι μέσα στα… επόμενα 5 χρόνια. Κοιτάξτε όταν έχουμε μία συζήτηση για την οικονομία για το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση την επόμενη περίοδο και ο ένας κατηγορεί τον άλλον για τη σύζυγο του και ο άλλος για την οικογένεια του, χωρίς να δίνει στοιχεία. Η συζήτηση ήταν διχαστική και κατώτερη της περίστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα. Οι πολίτες κατανοούν ότι έτσι δεν θα βγούμε από την κρίση. Εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται συνεννόηση και εδώ μόνο συνεννόηση δεν υπάρχει.
Για τις αποκαλύψεις
Όλα αυτά μπορεί να είναι σοβαρά θέματα. Μπορεί και να μην είναι, αλλά αποδεικνύεται. Μπορεί μάλιστα κάποιο από αυτά να αποδειχθεί μέγιστης σπουδαιότητας. Αυτά όμως, όταν σήμερα συζητάμε το μέγιστο θέμα για το Eurogroup και όταν αυτά γίνονται πεδίο αντιπαράθεσης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όχι πεδίο έρευνας που πρέπει να γίνει… δεν λέω. Το αντίθετο λέω. Δικαστική έρευνα να γίνει να υπάρχει στη δημοσιότητα, να βρεθούν τα στοιχεία να γίνει κοινωνός η κοινωνία, των αποτελεσμάτων… τα πάντα. Αλλά όταν γίνεται πεδίο αντιπαράθεσης, σε μία συζήτηση για την Οικονομία, σήμερα το θέμα για το πόθεν έσχες του ενός και κατηγορίες για τον άλλο… συγγενείς…. Δεν ακούσαμε ακριβώς… Από ένα σημείο και μετά, απλά έχει χαθεί η μπάλα στη χώρα μας.
Για το Κίνημα Αλλαγής
Για το Κίνημα Αλλαγής, πρώτα – πρώτα να πούμε το εξής. Έχουν γίνει κινήσεις, έχουμε πάρει αυτή την πρωτοβουλία, το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, στη συνέχεια το Ποτάμι και άλλες κινήσεις και… έγινε αυτό. Ο στόχος είναι να γίνει ένα Κίνημα Αλλαγής από τη βάση στην πορεία και στο δρόμο αυτό προς τον ενιαίο φορέα να υπάρχει ουσιαστικά μία… λογική η οποία θα κινητοποιήσει τον κόσμο. Συνεπώς δεν νομίζω ότι… μπαίνουμε ως Δημοκρατική Συμπαράταξη στη Βουλή. Το Κίνημα Αλλαγής δημιουργείται στη βάση ως κίνημα αλλαγής για να κατέβουμε στις επόμενες εκλογές με στόχο να γίνει ενιαίος φορέας. Συνεπώς θέλω να σας πως ότι η αποχώρηση μπορεί να αποτελεί πλήγμα, δεν είναι θετική εξέλιξη, από εκεί και μετά όμως δεν θα σταματήσει τη στόχευση μας και την πεποίθηση μας ότι ο τόπος χρειάζεται έναν ισχυρό προοδευτικό φορέα, ο οποίος θα ανατρέψει τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς για να επιβάλλουμε την εθνική συνεννόηση.
Για τις εσωκομματικές διαμάχες
Στο ΚΙΝΑΛ είχαμε συμφωνήσει ότι οι θέσεις μας επί της αρχής είναι για σύνθετη ονομασία, όλοι είχαμε συμφωνήσει σε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και συνταγματική αναθεώρηση, erga omnes, έτσι ώστε να μην υπάρχουν και τα ζητήματα αλυτρωτισμού. Όταν ήρθε η συμφωνία δεν το κρύψαμε υπήρχαν διαφορετικές ερμηνείες της συμφωνίας. Δηλαδή αν τα θετικά σημεία της συμφωνίας ήταν τα περισσότερα ή τα προβληματικά. Κατά την άποψη μου κινείται σε θετική κατεύθυνση. Τα θετικά στοιχεία είναι αυτά που ανέφερε και υπάρχουν και προβληματικά στοιχεία όπως για παράδειγμα το θέμα της ιθαγένειας και της γλώσσας. Θα μου πείτε συμβιβασμός είναι και η κυβέρνηση όμως θα πρέπει να παραδεχθεί ότι πρόκειται για συμβιβασμό και να μην πανηγυρίζει μόνο.
Έχουμε μία τραγελαφική κατάσταση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Από τη μία οι ΑΝΕΛ και ο κ. Καμμένος κατηγορούν τον κ. Τσίπρα για την υπογραφή του, λένε ότι είναι κάκιστη η συμφωνία, ουσιαστικά με αυτά που λέει κατατάσσεται στους εθνικιστές από την πλευρά του κ. Τσίπρα και είναι στην ίδια συγκυβέρνηση. Επίσης ακούμε την κυβέρνηση να λέει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, θα υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία και την επόμενη ημέρα θα ξαναβάλουμε ψήφο εμπιστοσύνης ….
Λέω λοιπόν ότι όταν θα έρθει η συμφωνία στην παρούσα βουλή και ψηφιστεί την επόμενη μέρα πρέπει να πάμε σε εκλογές.
Για το αν θα ψηφίσει τη συμφωνία
Εγώ λέω ότι η συμφωνία κινείται σε θετική κατεύθυνση.
Για την αποχώρηση του Ποταμιού
Πρέπει να βελτιώσουμε κάποια πράγματα γιατί είμαστε καινούριος φορέας και το εγχείρημα είναι πρωτόγνωρο. Εξ αντικειμένου υπάρχουν ζητήματα τα οποία τα αντιμετωπίζουμε στην πράξη και για αυτό λέμε δημοκρατικές διαδικασίες, τα όργανα να λειτουργούν….
Για το… ΠΑΣΟΚ+
Θα πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα στο νέο φορά για να μην υπάρχουν αφορμές από εδώ και στο εξής.
Ξεκινήσαμε το 2015 όταν βγήκα πρόεδρος, πήραμε τη ΔΗΜΑΡ με πάρα πολύ χαμηλά ποσοστά, μετά τις εκλογές, και αποφασίσαμε να κάνουμε την παράταξη, με τολμηρές επιλογές, που εκείνη την περίοδο κανείς δεν πίστευε, ότι θα αυξηθούν τα ποσοστά, σε σχέση με αυτά που είχε το ΠΑΣΟΚ κτλ. και τα καταφέραμε. Δεν φοβηθήκαμε το πολιτικό κόστος. Σε όλη αυτή την πορεία ποτέ δεν φοβηθήκαμε να λέμε τις απόψεις μας.
Δείτε το βίντεο της συνέντευξης:
Σχετικά Άρθρα
22/07/2025 - 20:02
Δείτε επίσης