Την πορεία των εργασιών στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hotspot) της Χίου θα επιθεωρήσει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο νησί, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.
Το Κέντρο Υποδοχής δημιουργείται στον χώρο των εγκαταστάσεων του πρώην εργοστασίου της ΒΙΑΛ και, όπως μεταδίδεται, έχουν ήδη τοποθετηθεί 20 οικίσκοι, ενώ θα στηθούν συνολικά 75, που στην πλήρη ανάπτυξή τους θα μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά 1.112 πρόσφυγες.
Στη Χίο ο πρωθυπουργός έφτασε με ελικόπτερο και αφού τον υποδέχθηκαν οι τοπικές αρχές έφυγε για να δει από κοντά τους χώρους όπου η κυβέρνηση προτίθεται να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει το hot spot.
Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκαν οι βουλευτές του νησιού, Ανδρέας. Μιχαηλίδης και Νότης Μηταράκης, ο αντιπεριφερειάρχης Στέλιος Κάρμαντζης, ο δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς και ο μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος.
Ο κ. Τσίπρας συνεχάρη τους τοπικούς άρχοντες για όσα έχουν καταφέρει για την αντιμετώπιση του προσφυγικού λέγοντας πως γνωρίζει πως ένα μικρό νησί σαν τη Χίο έχει σηκώσει στις πλάτες του επάξια ένα βαρύ φορτίο.
Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στη Λέρο, όπου θα αποτιμήσει την πρόοδο των εργασιών στο hotspot του νησιού, όπου κατασκευάζεται στην περιοχή του ψυχιατρείου. Σημειώνεται ότι οι περίπου 900 πρόσφυγες, που βρίσκονται στο νησί, διαμένουν προς το παρόν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο λιμάνι.























Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής o Αλέξης Τσίπρας το απόγευμα
Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στα δύο νησιά, ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση το πρωί της Πέμπτης με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, και εν συνεχεία θα συμμετάσχει στη συνάντηση κρατών-μελών της Ε.Ε. με την Τουρκία, πριν ξεκινήσει το απόγευμα η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Θέση της κυβέρνησης -την οποία διατύπωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα-, είναι ότι η Ελλάδα, παρά τον αρχικό αιφνιδιασμό από τον όγκο των προσφυγικών ροών το καλοκαίρι, τηρεί τις υποχρεώσεις της και ότι πρέπει να τις τηρήσουν και η Ε.Έ. και η Τουρκία και οι τρίτες χώρες σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες επανεισδοχής. Ο κ. Τσίπρας τόνιζε την περασμένη Παρασκευή από το ίδιο βήμα ότι πλέον η προσοχή πρέπει να επικεντρωθεί όχι στις υποχρεώσεις της Ελλάδας που τις τηρεί, αλλά στο τι γίνεται και από την άλλη πλευρά, επισημαίνοντας ότι υπήρξε μια συμφωνία με την Τουρκία για να μειωθούν αυτές οι ροές, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένουμε να δούμε.