Ο Παπαγγελόπουλος φέρνει πίσω τα εκατομμύρια των κλεμμένων

Τα εκατομμύρια των κλεμμένων που μπορεί τώρα να χρησιμοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας για να πραγματοποιήσει η κυβέρνησή του κοινωνικές δράσεις υπέρ των αδυνάτων φέρνει πίσω ο Δημήτρης Παγγελόπουλος.
Με έναν νόμο που ουσιαστικά λύνει τα χέρια του δημοσίου και εναρμονίζει τα νομικά δεδομένα με τα διεθνή πρότυπα, δίνει το δικαίωμα στο κράτος να αξιοποιήσει τα περίπου 800 εκατομμύρια δεσμευμένων χρημάτων από μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς αλλά και τα ακίνητα φιλέτα τα οποία επίσης δεσμεύθηκαν σε ανάλογες υποθέσεις και παραμένουν στα αζήτητα.
Όπως αποκάλυψε ο ίδιος (εφημερίδα Documento) η αρμόδια επιτροπή που είχε συστήσει υπό τον αντεπίτροπο Επικρατείας Ι. Κάρκαλη έχει έτοιμο σχέδιο νόμου, που μετά την έγκρισή του ιδίου θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή.
Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη – μετά από τόσα χρόνια- οργανωμένη προσπάθεια αξιοποίησης ενός «θησαυρού» για το ελληνικό δημόσιο ταμείο, ο οποίος, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες, παραμένει ανεκμετάλλευτος.
Αφορά ουσιαστικά ακίνητα και μετρητά τα οποία έχουν μπλοκαριστεί με δικαστικές αποφάσεις στο πλαίσιο δικαστικών ή φορολογικών ελέγχων για ποινικές υποθέσεις (διαφθοράς κλπ) ή φορολογικές.
Η αποτίμηση αυτών φτάνει – σύμφωνα με αρχικούς υπολογισμούς- τα 800 εκατομμύρια ζεστό χρήμα ενώ υπάρχουν πολλά ακίνητα φιλέτα τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα.
Παραδείγματος χάριν στη λίστα αυτή βρίσκονται ακίνητα και μετρητά από υποθέσεις διαφθοράς, όπως στην υπόθεση με πρωταγωνιστή τον Άκη Τσοχατζόπουλο, στα εξοπλιστικά αλλά και στις λίστες φοροδιαφυγής στις οποία περιλαμβάνονται μεγάλα ονόματα με αντίστοιχή οικονομική επιφάνεια. Η ιδιαιτερότητα έχει να κάνει με το γεγονός ότι πέραν του μετρητού θεωρείται ότι η αξιοποίηση των ακινήτων θα απέδιδε ένα ποσό διόλου ευκαταφρόνητο.
Ο θησαυρός αυτός παραμένει αναξιοποίητος καθώς δεν εχουν ολοκληρωθεί οι ποινικές εκκρεμότητες, αν και πολλές φορές οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι επιθυμούν να τα «παραδώσουν» ώστε να ελαφρύνουν τη θέση τους.
Η ιδιαιτερότητα είναι πλέον πως την αρμοδιότητα θα έχει η Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας με αρμόδιο δικαστήριο το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Το ανώτατο δικαστήριο με δημόσια συνεδρίαση και μέσα σε προκαθορισμένο χρονικό διάστημα θα αποφασίζει για την τύχη της περιουσίας που έχει δεσμευθεί.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης