Τρεις φορές η ΕΡΕ εισηγήθηκε δικτατορία στον Κωνσταντίνο!
Π. Κανελλόπουλος, Γ. Ράλλης και Π. Παπαληγούρας ζητούσαν από τον Βασιλέα εκτροπή, πριν τη Χούντα, από το 1966!
ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ τη μακροχρόνια πολιτική του διαδρομή ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κρατούσε σαν επτασφράγιστο μυστικό ένα ντοκουμέντο που αποκάλυπτε τον καθαρά παρακρατικό ρόλο της ΕΡΕ, της παράταξης από την οποία προέρχεται η σημερινή ΝΔ.
Πριν το θάνατό του ο Κ. Μητσοτάκης έδωσε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στον Αλέξη Παπαχελά που περιέχει αποκαλύψεις φωτιά για το ρόλο της ΕΡΕ στην εκτροπή του πολιτικού συστήματος.
Προφανώς επεδίωκε να απαλλαγεί από το βάρος που είχε μέσα του και να φωτίσει άγνωστες πτυχές της νεότερης πολιτικής ιστορίας για κόμματα και κορυφαίους πολιτικούς που είχαν μείνει στο απυρόβλητο ενώ ο ίδιος χρεώθηκε αποκλειστικά την αποστασία.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αποκαλύπτει ότι οι κορυφαίοι παράγοντες της ΕΡΕ ζητούσαν επίμονα απ’ τον τότε Βασιλιά Κωνσταντίνο να κατεβάσει το στρατό στους δρόμους.
Μεθόδευσαν οι ίδιοι το πραξικόπημα αλλά δεν πρόλαβαν να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους αφού τους πρόλαβε η χούντα των συνταγματαρχών. Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Γιώργος Ράλλης και Παναγιώτης Παπαληγούρας πίεζαν τον Κωνσταντίνο προκειμένου να καταργήσει συνταγματικές ελευθερίες, να δώσει εξουσία στο στρατό και να κυβερνηθεί η χώρα από μια στρατιωτικοπολιτική χούντα στην οποία βασικό ρόλο θα είχε το κόμμα της ΕΡΕ.
Μάλιστα και ο εξόριστος τότε στη Γαλλία Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε απαιτήσει αλλαγή του συντάγματος και ένα δικτατορικού τύπου καθεστώς προκειμένου να επιστρέψει στην Ελλάδα.
Ο Κ. Μητσοτάκης επικαλείται συζητήσεις που είχε με τους Π. Κανελλόπουλο, Γ. Ράλλη και Π. Παπαληγούρα για να τεκμηριώσει τη φοβερή αυτή καταγγελία που αποκαθιστά την ιστορική αλήθεια για το ρόλο που έδειξε το κόμμα της ΕΡΕ την επίμαχη περίοδο. Ο ίδιος ο πρώην Βασιλιάς Κωνσταντίνος επιβεβαιώνει με απόλυτο τρόπο με συνέντευξή του στον Παπαχελά τα όσα είχε πει ο Κ. Μητσοτάκης.
Γνωρίζοντας ότι μια τέτοια βόμβα θα προκαλούσε σεισμικές δονήσεις στη ΝΔ που είναι η συνέχεια της ΕΡΕ ο Κ. Μητσοτάκης είχε δεσμεύσει τον Αλέξη Παπαχελά να κυκλοφορήσει το βιβλίο με τις αποκαλύψεις μετά το θάνατό του. Τώρα η καυτή πατάτα περνάει στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος θα πρέπει να πάρει θέση.
Αν δεχθεί ως αληθινά αυτά που υποστήριξε ο πατέρας του τότε κινδυνεύει να κατηγορηθεί ότι θεωρεί την ΕΡΕ ως κόμμα εκτροπής που άνοιξε το δρόμο για τη χούντα των συνταγματαρχών.
Η θέση του προέδρου της ΝΔ είναι δύσκολη γιατί δεν μπορεί να διαψεύσει τα όσα υποστήριξε ο πατέρας του στον Αλέξη Παπαχελά γιατί τεκμηριώνονται και από τον τότε Βασιλιά Κωνσταντίνο.
Ακόμα και από τον τάφο του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατάφερε για μια ακόμα φορά να κάνει μπάχαλο τη συντηρητική παράταξη την οποία βέβαια ποτέ δεν συμπάθησε και το μόνο που έκανε είναι να τη χρησιμοποιήσει ως όχημα για να καταλάβει την εξουσία.
Το επίμαχο απόσπασμα από το αποκαλυπτικό βιβλίο του Αλέξη Παπαχελά έχει ως εξής:
B΄ ΜΕΡΟΣ
Για τον Παναγιώτη Παπαληγούρα, τότε υπουργό Εθνικής Αμύνης, ο Μητσοτάκης αναφέρει ότι «τα ήξερε και τα ήθελε» αναφερόμενος στην εκτροπή. Σχετικώς ομιλεί για την συνάντηση που είχε μαζί του πριν την 21η Απριλίου: «Του είπα λοιπόν “ρε Παναγή, τι γίνεται κ.λπ.” τον βρήκα στο υπουργείο Ναυτικών τότε, στην Κλαυθμώνος, και μου λέει: “Εγώ τα στρατά” γιατί έτσι τα έλεγε πάντα “τα στρατά εδώ τα κρατώ”. Tότε εγώ αγρίεψα, θύμωσα. Λέω: “Άσε δεν ντρέπεσαι, ρε Παναγή, αν πρόκειται η δημοκρατία να κρεμαστεί στ΄ αρχίδια σου, ωραία θα πάει”». Την μοιραία νύχτα τον συνάντησε πάλι μαζί και με τον Γεώργιο Ράλλη. Αναφέρει σχετικά: «Τους είδα λοιπόν (στο Κέντρο τεθωρακισμένων) πιασμένοι και οι μεν και οι δε. Τους λέω “θυμάστε τι είπαμε;”».
Τρεις αιτήσεις
Γενικώτερα όμως ευθύνες καταλογίζει ο Μητσοτάκης στην ηγεσία της ΕΡΕ η οποία τότε είχε σχηματίσει κυβέρνηση για να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Ηθελημένα η ΕΡΕ πήρε την εξουσία, όχι για να κάνει εκλογές (αλλά) για να κάνει μια εκτροπή, αποφασισμένη να αναστείλει άρθρα του Συντάγματος. Και επ΄ αυτού πλέον έχουμε και επίσημες ομολογίες αλλά και πολλές άλλες αποδείξεις». Και πολύ χαρακτηριστικά προσέθεσε: «Βέβαια, με σύμφωνη γνώμη του Βασιλέως».
Ο ίδιος όμως ο τέως Βασιλεύς Κωνσταντίνος έρχεται να δώσει στο βιβλίο Παπαχελά την δική του μαρτυρία που επιβεβαιώνει εν πολλοίς τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Αναφέρει: «Είχα τρεις αιτήσεις, η μια από τον κ. Κανελλόπουλο και την ΕΡΕ το 1966» να επιβάλλουμε στρατιωτικό νόμο ή να κατέβει ο στρατός στον δρόμο. Για τον αυτοεξόριστο Κωνσταντίνο Καραμανλή αναφέρει ότι στην απάντηση που έδωσε μέσω του διευθυντού του γραφείου του, πρέσβεως Δημ. Μπίτσιου, υπεγράμμιζε ότι «δεν δέχεται να έλθει στην Ελλάδα, δεν θα μπει στην πολιτική σκηνή, ότι πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα της Ελλάδος και ότι πίστευε ότι έπρεπε να κατεβάσω εγώ τον στρατό και ότι μετά θα γύριζε». Όμως διευκρινίζοντας ότι δεν είχε καμμία πρόθεση να κατεβάσει τον Στρατό, ο Κωνσταντίνος προσθέτει: «και αν κατεβάσω εγώ το Στρατό, γιατί έχω ανάγκη τον κ. Καραμανλή;».
Η μαρτυρία του Κωνσταντίνου συνεχίζει ότι μια εβδομάδα μετά τον σχηματισμό της κυβερνήσεως της ΕΡΕ υπό τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο συζητήθηκε το ενδεχόμενο στρατιωτικού νόμου: «μέσα σε μια εβδομάδα ήρθε με δύο υπουργούς και μου ζήτησε να κάνουμε στρατιωτικό νόμο, να κατεβάσουμε Στρατό, ηρνήθην και πάλι τρεις φορές». Για την συζήτηση που έγινε αναφέρει: «Τότε ήταν ο κ. Ράλλης υπουργός, όπως και ο κ. Παπαληγούρας, και μου είπε ο κ. Πρόεδρος ότι έχουν μια άποψη οι δύο υπουργοί – την εξήγησαν. Ρώτησα τότε τον πρωθυπουργό ποια ήταν η δική του η άποψη, μου λέει “ξέρετε εγώ εναντιούμαι σε αυτές τις λύσεις αλλά συμφωνώ με τους δύο υπουργούς μου”, λέω “ευχαριστώ πάρα πολύ” και εκεί έληξε το θέμα».
Για το συγκεκριμένο περιστατικό δίδει την δική του εκδοχή στον Παπαχελά ο Γεώργιος Ράλλης: «Πήγαμε στο Τατόι και του είπαμε ότι εάν όντως υπάρχει φόβος, γινόταν εκτροπή, η κυβέρνησις θα μπορούσε να κάνει χρήση του άρθρου του Συντάγματος του 1952 που επιτρέπει την κήρυξη στρατιωτικού νόμου. Συνεπώς αυτό που του προτείναμε ήταν απολύτως συνταγματικό. Το προέβλεπε το Σύνταγμα».