Ο Μακρόν είναι και επίσημα πρόεδρος της Γαλλίας

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο
Ο Μακρόν και η Μπριζίτ έφτασαν στο προεδρικό υπό τα φλας 400 δημοσιογράφων – Με φόρεμα και σακάκι χρώματος μπλε της λεβάντας, η πρώτη κυρία της Γαλλίας – Πάνω από 1500 αστυνομικοί γύρω από το Ελιζέ
Ο Εμμανουέλ Μακρόν έφθασε σήμερα στις 10:00 (τοπική ώρα) στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, όπου τον περίμενε ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους Φρανσουά Ολάντ, για να αναλάβει τα καθήκοντα του όγδοου προέδρου της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας.
Ο νεώτερος πρόεδρος που έχουν εκλέξει ποτέ οι Γάλλοι, ηλικίας 39 ετών, περπάτησε αργά πάνω στο κόκκινο χαλί μπροστά από ένα απόσπασμα της Προεδρικής Φρουράς, πριν τον υποδεχθεί ο προκάτοχός του στο πλατύσκαλο του προεδρικού μεγάρου.
Ο Ολάντ τον υποδέχθηκε χαμογελαστός κάτω από τα φλας εκατοντάδων φωτογράφων και εικονοληπτών που βρίσκονται στην αυλή του προεδρικού μεγάρου.
H Μπριζίτ Μακρόν φτάνει στο προεδρικό Μέγαρο
Δέκα λεπτά νωρίτερα είχε φτάσει στο προεδρικό μέγαρο η Μπριζίτ Μακρόν, η σύζυγος του εκλεγμένου προέδρου της Γαλλίας, για να παρευρεθεί στη μεταβίβαση της εξουσίας από τον Φρανσουά Ολάντ.
Την Μπριζίτ Μακρόν, η οποία φορά φόρεμα και σακάκι χρώματος μπλε της λεβάντας, υποδέχθηκε ο επικεφαλής του πρωτοκόλλου. Στη συνέχεια η μέλλουσα πρώτη κυρία πέρασε σε ένα σαλόνι του προεδρικού μεγάρου.
Η αδερφή του Μακρόν, Εστέλ, με τον σύζυγο και τα παιδιά της
Ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα κατοικεί στο Ελιζέ μαζί με τη σύζυγό του, έχει δηλώσει επανειλημμένα πως επιθυμεί να δημιουργήσει μια επίσημη θέση Πρώτης Κυρίας. Μέχρι τώρα οι σύζυγοι των προέδρων δεν είχαν κάποιο επίσημο καθεστώς, παρόλο που διέθεταν συνεργάτες.
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, Μακρόν και Ολάντ θα περάσουν στη συνέχεια μέσα στο προεδρικό γραφείο, στον πρώτο όροφο του μεγάρου, για ένα τετ-α-τετ στη διάρκεια του οποίου ο απερχόμενος θα παραδώσει στον διάδοχό του μερικά κρατικά απόρρητα, μεταξύ των οποίων και τους περίφημους κωδικούς των πυρηνικών όπλων.
Η θετή κόρη του Μακρόν, κόρη της Μπριζίτ, Τιφέν, με τον σύζυγό της
Η άλλη θετή κόρη του Μακρόν, με τον σύζυγο και τα παιδιά της
αποχώρηση του Ολάντ
Επειτα από τη συνάντηση, ο Ολάντ επιβιβάστηκε σε ένα «ταπεινό», όπως το χαρακτήρισε το BBC, Citroen και αποχώρησε εν μέσω χειροκροτημάτων.
Le départ #passationdepouvoir pic.twitter.com/Vd2DNebZvO
— franceinfo plus (@franceinfoplus) 14 Μαΐου 2017
Νωρίτερα, πριν φτάσει ο Μακρόν, ο Ολάντ είχε βγει για λίγο στο μπαλκόνι, απολαμβάνοντας για τελευταία φορά τη θέα από εκεί.
REGARDEZ – Cette incroyable image de @fhollande au balcon de son bureau, avant l’arrivée d’@EmmanuelMacron à l’Élysée #PassationDePouvoir pic.twitter.com/BcC7PcshJQ
— LCI (@LCI) 14 Μαΐου 2017
Ο νέος προσωπάρχης
Ο Μακρόν διόρισε στη θέση του γενικού γραμματέα (προσωπάρχη) του προεδρικού μεγάρου τον Αλεξίς Κολέ.
Πρόκειται για 44χρονο απόφοιτο της γαλλικής σχολής δημόσιας διοίκησης ENA, στην οποία φοιτά η γαλλική ελίτ, ο οποίος ήταν προσωπάρχης του Μακρόν όταν εκείνος ήταν υπουργός Οικονομίας και είχε δουλέψει προηγουμένως και για το υπουργείο Οικονομικών, ως αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου του τότε υπουργού Πιέρ Μοσκοβισί.
Ο Φιλιπ Ετιέν, 61 ετών, πρώην πρεσβευτής στο Βερολίνο και επίσης απόφοιτος της ENA, διορίσθηκε στη θέση του διπλωματικού συμβούλου του προέδρου.
Ο Μακρόν θα διορίσει αύριο τον πρωθυπουργό και η νέα κυβέρνηση θα ανακοινωθεί την Τρίτη, σύμφωνα με πηγή του Reuters.
Προετοιμασίες από τις πρώτες πρωινές ώρες
Αναβρασμός επικρατεί σήμερα το πρωί στο Ελιζέ, καθώς το γαλλικό Προεδρικό Μέγαρο πρόκειται να υποδεχθεί σήμερα τον νέο ένοικό του, τον Εμανουέλ Μακρόν, 8ο πρόεδρο της Πέμπτης Δημοκρατίας.
Περίπου 400 δημοσιογράφοι, Γάλλοι και ξένοι, έχουν ζητήσει διαπίστευση για να παρακολουθήσουν την παράδοση της προεδρίας στον νέο πρόεδρο από τον απερχόμενο προκάτοχό του, τον Φρανσουά Ολάντ.
Λόγω φόβου για νέο τρομοκρατικό χτύπημα, έχουν κινητοποιηθεί επίσης, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες περιπολούν την περιοχή. Ειδικότερα 1.500 αστυνομικοί αναμένεται τις επόμενες ώρες να παρακολουθούν τους γύρω δρόμους από το Ελιζέ, πραγματοποιώντας ελέγχους.
Εκατοντάδες φωτογράφοι και εικονολήπτες έχουν πάρει θέση στην αυλή του Προεδρικού Μεγάρου των Ηλυσίων, ακόμη και στη στέγη του.
Στο κέντρο της αυλής βρίσκεται το μεγάλο κόκκινο χαλί, πάνω στο οποίο θα περπατήσει ο εκλεγμένος πρόεδρος για να φθάσει στο πλατύσκαλο, όπου ακριβώς στις 10:00 θα τον περιμένει ο προκάτοχός του. Ένα απόσπασμα της Προεδρικής Φρουράς θα αποδίδει τιμές.
Οι δύο άνδρες θα περάσουν στη συνέχεια μέσα στο Προεδρικό Γραφείο, στον πρώτο όροφο του Μεγάρου, για ένα τετ-α-τετ στη διάρκεια του οποίου ο απερχόμενος θα παραδώσει στον διάδοχό του μερικά κρατικά απόρρητα, μεταξύ των οποίων και τους περίφημους κωδικούς των πυρηνικών όπλων.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης