Του Γιάννη Αναγνώστου από την Κυριακάτικη Kontranews
ΔΙΠΛΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΙ «ΠΑΡΩΝ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
«Είμαι παρών». Αυτό είναι το ηχηρό μήνυμα που έστειλε ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με την πρώτη τόσο ουσιαστική παρέμβασή του από την στιγμή που παρέδωσε την 1η Δεκεμβρίου 2009 στον τότε νεοεκλεγέντα πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά. Η δήλωσή του, απάντηση στον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για τα ελληνοτουρκικά και την Συμφωνία του Ελσίνκι ήταν ένα σαφές μήνυμα, ότι παραμένει ενεργός, ακόμα και στην περίπτωση που αποφασίσει να μην είναι υποψήφιος στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.
Ο ρόλος του εξάλλου είναι του θεματοφύλακα της ιστορικής παρακαταθήκης της κεντροδεξιάς στην Ελλάδα με βάση τις αρχές και τα προτάγματα του ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή. Και αυτό ο πρώην Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να το απεμπολήσει και ως εκ τούτου φρόντισε να στείλει σαφές μήνυμα, όχι τόσο στον Κ. Σημίτη όσο στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είναι εγκατεστημένοι πολλοί, όπως και στην κυβέρνηση, «σημιτικοί» – «εκσυχρονιστές» που έχουν τις ίδιες απόψεις που βρίσκονται σε αντίθετη κατεύθυνση από την κυρίαρχη τάση στο κυβερνών κόμμα.
Η παρέμβαση Κ. Καραμανλή είχε ουσιαστικά ως στόχο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αποτελεί προειδοποίηση να μην διανοηθεί να εμπλακεί σε διάλογο με την Τουρκία για θέματα, πλην της ΑΟΖ. Εξάλλου όπως φάνηκε από την τοποθέτηση των Κ.Καραμανλή και Κ. Σημίτη, και το ανέφεραν και οι δυο, έχουν διαφορετικές θέσεις και δεν συμφωνούν.
Είχαν σταλεί τα μηνύματα…
Tα μηνύματα είχε φροντίσει να τα στείλει εδώ και καιρό ο τακτικός συνομιλητής του Κ. Καραμανλή και στενός του φίλος, Γιάννης Βαληνάκης, καθηγητής Πανεπιστημίου στον τομέα των διεθνών σχέσεων και πρώην βουλευτής και υφυπουργός Εξωτερικών της κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή.
Ο Γ. Βαληνάκης, ουσιαστικά κατήγγειλε επί της ουσίας, για λογαριασμό του Κ. Καραμανλή, τις διερευνητικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δηλώνοντας πως «κακώς προσήλθαμε τόσο γρήγορα σε έναν διάλογο με την Τουρκία».
Σύγκλιση με Σαμαρά
Η κίνηση Καραμανλή αποτελεί παρέμβαση – προειδοποίηση στον Κυρ. Μητσοτάκη να μην διανοηθεί να ξεφύγει από την κόκκινη γραμμή και γι’ αυτό ο πρώην Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μόνο μια διαφορά ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα και όχι σε διαφορές που τόνισε ο Κ. Σημίτης και ασπάζονται και σύμβουλοι και συνεργάτες του νυν Πρωθυπουργού.
Το ενδιαφέρον είναι ότι στην ίδια λογική κινείται και ο Αντώνης Σαμαράς που είχε γράψει άρθρο με την ίδια λογική για την Χάγη και το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο και η παρέμβαση Καραμανλή έγινε ενώ είναι σε εξέλιξη οι διερευνητικές επαφές και οι πολιτικές διαβουλεύσεις Ελλάδας και Τουρκίας και εκκρεμεί η συνάντηση στην Άγκυρα σε λίγες μέρες μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών, του καραμανλικού Νίκου Δένδια (που είναι στη γραμμή Κ. Καραμανλή εν αντιθέσει με το διπλωματικό γραφείο του Πρωθυπουργού) και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο Κ. Καραμανλής όμως επέλεξε να κάνει αναφορά στον Αντ. Σαμαρά, σημειώνοντας ότι στην δική του γραμμή κινήθηκε και αυτός ως Πρωθυπουργός με υπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Υπάρχει ταύτιση; Όχι. Όμως σίγουρα υπάρχει σύγκλιση απόψεων μεταξύ Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά που δεν έχουν εδώ και καιρό επικοινωνία. Ο μεν Κ. Καραμανλής επιθυμεί να υπάρχει διάλογος με την Τουρκία, αλλά με όρους και προϋποθέσεις και σαφές πλαίσιο που έχει στον πυρήνα του την μια και μόνη διαφορά των δυο χωρών και άρα να συζητηθούν άλλα δευτερεύοντα θέματα (π.χ. συνεργασία οικονομική, τουριστική προοπτική κ.λπ.), ο δε Αντ. Σαμαράς είναι στη σκληρή γραμμή που έχει ως κορωνίδα την φράση: «με πειρατές δεν κάνεις διάλογο».
Αναπτέρωσε το ηθικό πολλών
Ο Κ. Καραμανλής με την παρέμβασή του αναπτέρωσε το ηθικό πολλών στην Κ.Ο. της ΝΔ που είδαν μια στιβαρή εθνικά στάση εδώ και πάρα πολύ καιρό, ενώ σχολιάζεται αρνητικά ότι το Μέγαρο Μαξίμου, όπου βρίσκονται πολλοί εκσυγχρονιστές, πχ ο νυν Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού και κεντρικό στέλεχος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Θάνος Ντόκος, δεν έχει παρέμβει με ανακοίνωσή του.
Οργή για Πελώνη
Και πως να υπάρξει όταν π.χ. η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την παρέμβαση Καραμανλή απάντησε ότι «δεν έχω κανένα σχόλιο». Όμως η αναφορά της ότι «η μόνη διαφορά που υπάρχει με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» προκάλεσε οργή στο καραμανλικό στρατόπεδο και στους σαμαρικούς. Και αυτό διότι η απάντηση περί «θαλάσσιων ζωνών» επιδέχεται ερμηνείες, καθώς σύμφωνα με σταθερό συνομιλητή του Κ. Καραμανλή, «στις θαλάσσιες ζώνες δεν συμπεριλαμβάνονται μόνο η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα, αλλά η αιγιαλίτιδα ζώνη, δηλ. τα χωρικά ύδατα.
Επιθετική γραμμή…
Η παρέμβαση του Κ. Καραμανλή όμως συνδέεται με τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, τα οποία έχουν καθυστερήσει πάρα πολλούς μήνες λόγω ακριβώς των διαφωνιών των καραμανλικών και του Αντ. Σαμαρά.
Η στάση των καραμανλικών από εδώ και πέρα, μετά το σήμα Κ. Καραμανλή θα είναι πολύ επιθετική. Ηδη, αυτό φάνηκε από την τοποθέτηση του Θόδωρου Ρουσόπουλου που κατηγόρησε τον Κ. Σημίτη ότι «ψεύδεται». Η αναφορά έγινε για το σημείο που αποκαλύπτει ότι ο Κ. Καραμανλής συνοδευόμενος από τον σύμβουλό του τότε, Πέτρο Μολυβιάτη, συναντήθηκαν στο Μαξίμου με τον Κ. Σημίτη λίγο μετά τις εκλογές του 2004 και πως ο κ. Καραμανλής τον διέκοψε όταν ξεκίνησε να τον ενημερώνει για τα ελληνοτουρκικά.
Την ίδια στιγμή προκύπτει θέμα για τον Παύλο Αποστολίδη που συνυπογράφει, μαζί με άλλους επτά συμπεριλαμβανομένου του Κ. Σημίτη, το βιβλίο «Η στρατηγική του Ελσίνκι» και θεωρούνται «εκσυγχρονιστές». Ειδικά για τον πρέσβη και τέως διοικητή της ΕΥΠ, Π. Αποστολίδη λένε οι καραμανλικοί ότι δεν μπορεί να μείνει στη θέση του και να είναι επικεφαλής της ελληνικής πλευράς στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία.