Στα θεσμικά πλαίσια της Δημοκρατίας, τα κόμματα αποτελούν τη σπονδυλική στήλη του πολιτικού συστήματος.
Από τα κόμματα προέρχονται οι πρωθυπουργοί, οι υπουργοί, οι βουλευτές και οι θεσιθήρες της κρατικής εξουσίας. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις συγκροτούνται από κοινοβουλευτικά και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη των κομμάτων, εκπέμποντας έτσι στην κοινωνία το ήθος και το ύφος της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι ΔΕΚΟ, γενικοί και ειδικοί γραμματείς υπουργείων, μεγαλοστελέχη κρατικών τραπεζών, σύμβουλοι και ειδικοί συνεργάτες υπουργών, κ.λπ., εκπορεύονται από τα πολιτικά κόμματα και συμμετέχουν ενεργά στη λήψη και την εφαρμογή των μέτρων κοινωνικοοικονομικής πολιτικής. Παράλληλα, η Βουλή των Ελλήνων ασκεί νομοθετικό έργο. Συνεπώς, οι βουλευτές των κομμάτων νομοθετούν και άρα διαμορφώνουν το νομικό πλαίσιο λειτουργίας του κορυφαίου θεσμού της Δικαιοσύνης. Αναμφίβολα, τα πολιτικά κόμματα συνιστούν θεμελιώδη θεσμό της Δημοκρατίας, καθότι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και τα κομματικά τους στελέχη, αποτελούν τις ουσιαστικές συνιστώσες της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας.
Τις τελευταίες βδομάδες ένα από τα κύρια θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας, είναι οι συντελούμενες διεργασίες μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, για τη συγκρότηση νέου κεντροαριστερού κόμματος. Ενός πατριωτικού κεντροαριστερού κόμματος, το οποίο θα αποτελέσει τη συνέχεια της περίφημης Ελιάς, που στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου 2014 με αρχηγό τον Ευάγγελο Βενιζέλο είχε λάβει 8%. Οι φήμες των πολιτικών παρασκηνίων, λένε ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ του ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά και του Ποταμιού του Σταύρου Θεοδωράκη έχουν αποτελματωθεί, γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ομοφωνία στο πρόσωπο που θα ηγηθεί του νέου κεντροαριστερού σχήματος. Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι των συζητήσεων, έχουν πέσει τα ονόματα του Γιώργου Α. Παπανδρέου (ΓΑΠ), της Άννας Διαμαντοπούλου και του Γιάννου Παπαντωνίου. Οι διαρροές από το τραπέζι των συζητήσεων, επισημαίνουν ότι η Φώφη επιθυμεί του νέου κόμματος να ηγηθεί ο Γιάννος, ενώ ο Σταύρος προτιμά την Άννα. Στις παρασκηνιακές συζητήσεις συμμετέχουν πρώην βαρόνοι των μίντια και κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες, που απ’ ότι διαδίδεται γέρνουν προς μεριά ΓΑΠ.
Ωστόσο, οι φρέσκιες πληροφορίες του τελευταίου Σαββατοκύριακου, αναφέρουν ότι ο Γιάννος Παπαντωνίου κερδίζει έδαφος, γιατί υπερέχει έναντι των αντιπάλων του σε ήθος, τιμιότητα και ταπεινοφροσύνη. Λένε ότι ο Γιάννος είναι η πατριωτική φυσιογνωμία, που μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από τη μέγγενη των μνημονίων και να δώσει τη νέα πνοή που χρειάζεται ο τόπος για να μπει δυναμικά σε ταχύρυθμη αναπτυξιακή διαδικασία. Για την ενίσχυση της επιχειρηματολογίας τους, οι οπαδοί του επικαλούνται την πετυχημένη θητεία του στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υποστηρίζοντας ότι ο Γιάννος Παπαντωνίου επέδειξε ήθος, ζήλο και με πάθος υπερασπίστηκε το δημόσιο συμφέρον. Ήταν ίσως ο μόνος υπουργός, που επί των ημερών του, οι μίζες και οι λαμογιές κόπηκαν μαχαίρι. Από την άλλη μεριά, οι υποστηρικτές της Άννας Διαμαντοπούλου, θεωρούν ως βασικό της προτέρημα το λιτό βίο τον οποίο διάγει από τι στιγμή που έμεινε εκτός Βουλής. Οι φήμες λένε ότι οι βιοποριστικές της δαπάνες και τα έξοδα για τη λειτουργία του Δικτύου για την Εθνική Ανασυγκρότηση, καλύπτονται με το χαρτζιλίκι και τους περιοδικούς εράνους φανατικών κομματικών φίλων της. Ενδεχομένως, για το καλό του κεντροαριστερού χώρου, ο Γιάννος και η Άννα θα μπορούσαν από κοινού να ηγηθούν, εναλλασσόμενοι ανά έξι μήνες στη προεδρία του νεοσύστατου κόμματος. Στελέχη σαν τους ΓΑΠ, Γιάννο Παπαντωνίου, Άννα Διαμαντοπούλου, Θεόδωρο Τσουκάτο, Τάσο Μαντέλη, Άκη Τζοχατζόπουλο και πολλούς άλλους, τους χρειάζεται η πατρίδα. Προσωπικά αν με ρωτάγανε, ποιο άτομο θα προτιμούσα για αρχηγό του νέου κεντροαριστερού κόμματος, μονολεκτικά θα έλεγα Γιάννος. Ο άνθρωπος εκπέμπει ακεραιότητα, ήθος και εντιμότητα.