Φως στην σχέση των συζύγων με το φαγητό από τη στιγμή που ανεβαίνουν τα σκαλιά της εκκλησίας επιχειρεί να ρίξει νέα διεθνής επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές του ελβετικού Πανεπιστημίου της Βασιλείας και του γερμανικού Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας της υγείας Γιούτα Μάτα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κοινωνικής ιατρικής «Social Science & Medicine», ανέλυσαν αντιπροσωπευτικά στοιχεία για πάνω από 10.200 άτομα σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες.
Η μελέτη -η πρώτη του είδους της σε τόσες πολλές χώρες της Ευρώπης- συσχέτισε την οικογενειακή κατάσταση κάθε ανθρώπου (έγγαμος-άγαμος-χήρος) με τον δείκτη σωματικής μάζας του (αναλογία βάρους-ύψους). Επίσης, εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες καθενός σε σχέση με την οικογενειακή κατάστασή του.
Όπως προέκυψε, σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες τα παντρεμένα ζευγάρια (και αυτά που απλώς συζούν) -τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα- έχουν μεγαλύτερο δείκτη σωματικής μάζας, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που δεν είναι παντρεμένοι. Οι διαφορές μεταξύ των χωρών είναι μάλιστα μικρές.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο φυσιολογικός δείκτης σωματικής μάζας είναι μεταξύ 18,5 και 25. Δείκτης 25-30 δείχνει ότι κάποιος είναι υπέρβαρος και πάνω από 30 παχύσαρκος. Όπως διαπίστωσε η νέα έρευνα, ο μέσος δείκτης για τους ανύπαντρους άνδρες είναι 25,7 και για τους παντρεμένους 26,3, ενώ για τις ανύπαντρες γυναίκες είναι 25,1 και για τις παντρεμένες 25,6.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι παραπάνω διαφορές είναι μικρές, αλλά όχι αμελητέες. Για μια μέση γυναίκα ύψους 1,65 μέτρων και για έναν μέσο άνδρα ύψους 1,80 μέτρων, η διαφορά είναι περίπου δύο κιλά (τόσα δηλαδή προσθέτει ο γάμος).