Ο Έλληνας εργάζεται για να πληρώνει φόρους και εισφορές!

Σχεδόν το 40% του μισθού του δίνει ο έλληνας σε φόρους και εισφορές, πριν καν ανοίξει το πορτοφόλι! Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)  το 39,3% του μισθού, είναι η μέση επιβάρυνση των μισθών στην χώρα μας που αγορά κυρίως τις αναπόφευκτες επιβαρύνσεις από τον φόρο εισοδήματος και τις εισφορές στην κοινωνική ασφάλιση.

Ο Έλληνας, στην συνέχεια, καταβάλει μία σειρά από φόρους και τέλη, που επί της ουσίας, «εξαϋλώνουν» τον μισθό, όπως ο ΕΝΦΙΑ, τα τέλη στους λογαριασμούς (ΔΕΚΟ, κινητή και σταθερή τηλεφωνία) κ.α.. Αν και το ποσοστό  της επιβάρυνσης φαίνεται να μειώθηκε πέρσι κατά 1,3%, όλα αναμένεται να αλλάξουν με την εφαρμογή των νέων μέτρων της αξιολόγησης.

Αναλυτικά, στην έκθεση Taxing Wages 2016,  φαίνεται ότι στις τριαντα τέσσερεις  χώρες του Οργανισμού, το φορολογικό βάρος αυξήθηκε στις είκοσι τέσσερεις , μειώθηκε στις οκτώ και έμεινε αμετάβλητο μόνο σε δύο στην Ουγγαρία και τη Χιλή. Τα φορολογικά και άλλα βάρη στην Ελλάδα μειώθηκαν περισσότερα από κάθε άλλη χώρα, με δεύτερη την Ισπανία(-1,2%)  και την Εσθονία (-1%).

Παράλληλα τα στοιχειά δείχνουν ότι ο μέσος μισθός στην Ελλάδα, πριν την πληρωμή φόρου,  αυξήθηκε το 2015 κατά 0,2%!

Αυτό γιατί μπορεί ο ονομαστικός μισθός να μειώθηκε κατά 0,8% αλλά παράλληλα κατεγράφη μεγαλύτερη μείωση στον δείκτη τιμών καταναλωτή 0,9%. Στην χώρα μας, ο μέσος ετήσιος μισθός, διαμορφώθηκε στις 20.296 ευρώ.

Αν και αναμένεται ότι τα νέα μέτρα,  θα προσθέσουν σημαντικό βάρος στην εικόνα που παρουσιάζει ο ΟΟΣΑ, πέρσι, η  επιβάρυνση για έναν Έλληνα μισθωτό, άγαμο χωρίς παιδιά και με μέσο μισθό, διαμορφώθηκε στο 39,3% του συνολικού κόστους εργασίας.

Η επιβάρυνση αποτελείται κυρίως από τις μεγάλες εργοδοτικές εισφορές που έχουν φτάσει στο 19,7% και των εισφορών των εργαζομένων  που κυμένονται κοντά στο 12,4%. Παράλληλα, καταγράφεται συγκριτικά μικρότερη επιβάρυνση από τον φόρο εισοδήματος, μόλις στο 7,1%.

Ο λόγος που παρατηρήθηκε μείωση των επιβαρύνσεων (-1,27%), είναι ότι το 2015, είχαν μειωθεί οι εργοδοτικές  εισφορές σχεδόν μία μονάδα, των εργαζομένων  κατά -0,25% και του φόρου εισοδήματος  όπου μειώθηκε οριακά κατά -0,09.

Για το παράδειγμα βάσης, δηλαδή τον άγαμο, άτεκνο, μισθωτό, οι πληρωμές για τον φόρο εισοδήματος και τις ασφαλιστικές εισφορές, το 2015  έφτασαν το 24,3% των ακαθάριστων αποδοχών του. Για οικογένεια με δύο παιδιά, με έναν εργαζόμενο και μέσο μισθό, η επιβάρυνση μειώθηκε κατά 1,29 ποσοστιαίες μονάδες στο 38,1% του συνολικού κόστους εργασίας για τον εργοδότη.

Οι χώρες με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις

Από τις τριάντα τέσσερεις  χώρες του ΟΟΣΑ, τη μεγαλύτερη συνολική επιβάρυνση έχουν οι Βέλγοι με 55,3, οι Αυστριακοί 49,5% και οι Γερμανούς με 49,4%. Στο θέμα της επιβάρυνσης, υπάρχει πάντα και η παράμετρος της ανταποδοτικότητας, η οποία έχει να κάνει με το πώς τα όσα πληρώνει ο φορολογούμενος χρησιμοποιούνται από το κράτος π.χ. νέοι δρόμοι, επίπεδο δημόσιας Παιδείας κ.α. 

Από την άλλη πλευρά, οι χώρες με τη χαμηλότερη συνολική επιβάρυνση είναι η Χιλή με 7%, η Νέα Ζηλανδία με 17,6% και το Μεξικό με 19,7. Στους μισθωτούς η μεγαλύτερη επιβάρυνση κατεγράφη στη Γαλλία με 40,5%, το Βέλγιο με 40,4% και την Ιταλία με 39,9%. Ενώ στον αντίποδα, στη Ν. Ζηλανδία είναι μόνο 4,9%, στη Χιλή 7% και στην Ιρλανδία 9,5%.

Inline image 1

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή