«Όταν υπογράψαμε τα πρώτα δάνεια για την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας δεν υπογράψαμε μνημόνια», τόνισε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey R. Pyatt, σημαίνοντας την έναρξη των εκδηλώσεων για την 70η επέτειο του Δόγματος Τρούμαν.
Ειδικότερα, η εκδήλωση φιλοξενήθηκε πάνω στο θρυλικό “Liberty Hellas” που λειτουργεί ως Μουσείο στο λιμάνι του Πειραιά και διοργανώθηκε από το Propeller Club of the United States of America – Port of Piraeus.
«‘Ήταν απόφαση του Τρούμαν να βοηθήσει την αναστύλωση της Ευρώπης. Βοηθήσαμε την Ελλάδα και τους πολίτες της να επιστρέψουν στην καθημερινότητα μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο και καθιερώσαμε τη θέση της Ελλάδας στη δύση», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο αμερικανός πρέσβης και συνέχισε λέγοντας: «Τα δικά σας προβλήματα είναι και δικά μας και οι δικές σας επιτυχίες είναι και δικές μας. Σας συμπαραστεκόμαστε γιατί έχουμε κοινά σημεία οι δύο χώρες όπως η ελευθερία, η δημοκρατία και η δικαιοσύνη. Είμαστε ταγμένοι να στηρίζουμε τους έλληνες συμμάχους μας. Εξαρτόμαστε ο ένας από τον άλλον.»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Propeller Club, Γιώργος Ξηραδάκης επεσήμανε: «Και οι δύο επέτειοι τιμούν την Ελληνο-Αμερικανική φιλία, μια φιλία την οποία επίσης τιμούμε στο Propeller Club χρησιμοποιώντας κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενδυναμωθεί η συνεργασία μεταξύ των Ελληνικών και Αμερικανικών ναυτιλιακών κοινοτήτων.
Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα έχουν μακροχρόνιους ιστορικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που βασίζονται στην κοινή δυτική κληρονομιά και μοιράζονται τις δημοκρατικές αξίες» και προσέθεσε:
«Από το προσχέδιο του Δόγματος Μονρόε το 1823 στο οποίο συμπεριλαμβανόταν εγκώμιο για τον Απελευθερωτικό Αγώνα των επαναστατημένων Ελλήνων, στο Δόγμα Τρούμαν το 1947 και από τη μεταφορά από τις ΗΠΑ της ναυαρχίδας του Ελληνικού Ναυτικού φρεγάτας «Hope» το 1826, στη δωρεά του «Hellas Liberty» πάνω στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, οι δύο χώρες επιδεικνύουν αμοιβαίο σεβασμό.


Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής ο οποίος δεν σηκώθηκε να μιλήσει λέγοντας : «Με κάλυψε με αυτά που είπε ο Πάνος».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από τη ναυτιλία, την πολιτική, το Λιμενικό ενώ ξεχώρισε η παρουσία του Rhode Island State Senator of USA Λεωνίδα Ραπτάκη, η συμβολή του οποίου για την έλευση του πλοίου στην Ελλάδα ήταν καταλυτικής σημασίας.
Από εφοπλιστές το παρών έδωσαν ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, ο Ανδρέας Ποταμιάνος, οι Νίκος και Αντώνης Τσαβλίρης, ο Λεωνίδας Σπ.Πολέμης, ο Αντώνης Φαράκλας και ο Μ.Δαλακούρας.






