Ο Χατζηδάκης χτυπά πάλι τους εργαζόμενους και μειώνει τις αμοιβές τους – Δώρο στις επιχειρήσεις

Του ΘΑΝΑΣΗ ΛΥΡΤΣΟΓΙΑΝΝΗ για την κυριακάτικη Kontranews

“Οι εργοδότες δεν θα έχουν την υποχρέωση να δηλώσουν την υπερεργασία που παρέχει ο εργαζόμενος”

ΚΛΙΜΑΚΏΝΕΤΑΙ η επίθεση κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Με απόφασή του Κωστή Χατζηδάκη μετά την καθιέρωση της δεκάωρης εργασίας και των απλήρωτων υπερωριών με τον αντεργατικό Νόμο 4808, προκαλεί νέες μισθολογικές απώλειες στους εργαζόμενους προσφέροντας ακόμα πιο φθηνή εργασία σε εργοδότες και επιχειρήσεις.

«Απλοποίηση… διαδικασιών»

Επικαλούμενος τη δήθεν απλοποίηση των διαδικασιών, ο υπουργός Εργασίας, προβάλλει ως… κατάργηση της γραφειοκρατίας την υποχρέωση του εργοδότη να δηλώνει προκαταβολικά μέσω sms την υπερωρία του εργαζομένου του! Με βάση την υπουργική απόφαση, από τις 29 Νοεμβρίου και μετά οι εργοδότες δεν θα έχουν την υποχρέωση να δηλώσουν την υπερεργασία που παρέχει ο εργαζόμενος. Αυτομάτως όσοι εργοδότες δεν θα δηλώνουν την υπερεργασία (μία ώρα για κάθε μέρα και έως πέντε ώρες για πενθήμερη απασχόληση και έως οχτώ ώρες για εξαήμερη απασχόληση) θα μπορούν να μην την πληρώνουν, καθώς κανένας δεν θα τους ελέγχει. Έτσι οι εργαζόμενοι χάνουν την προσαύξηση 20% που καταβάλλεται για κάθε μία επιπλέον ώρα απασχόλησης, δηλαδή θα έχουν μείωση του μισθού τους και οι εργοδότες ακόμα πιο φθηνή εργασία.

Κριτική από ΣΥΡΙΖΑ

«Όπως γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους οι εργαζόμενοι, χρόνος εργασίας που δεν δηλώνεται εκ των προτέρων δεν ελέγχεται και δεν πληρώνεται» σημειώνει σε δήλωσή της η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου. «Θα αρκούσαν τρεις λέξεις, “Ναι, το καταργούμε”, από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας, οι οποίες θα έσωζαν τη νεοφιλελεύθερη τιμή του κ. Χατζηδάκη. Ωστόσο επέλεξε να γελοιοποιηθεί με λεκτικούς και νοηματικούς ακροβατισμούς. Δικό του θέμα. Η πραγματικότητα είναι μία: η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κάνει ένα ακόμη δώρο στην εργοδοτική παραβατικότητα, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο στην απλήρωτη εργασία… Ο οδοστρωτήρας τους δουλεύει υπερωρίες» καταλήγει στη δήλωσή της. «Στην πραγματικότητα καταργείται η βασική δικλίδα ασφαλείας που προέβλεπε η σχετική ρύθμιση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που κατοχύρωνε την πληρωμή της υπερεργασίας, επέτρεπε τη δυνατότητα αποτελεσματικού ελέγχου από το ΣΕΠΕ και λειτουργούσε αποτρεπτικά στην εργοδοτική παραβατικότητα. Σε μία απορρυθμισμένη και ανεξέλεγκτη αγορά εργασίας εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών, η απόφαση αυτή θα οδηγήσει σε μία ώρα απλήρωτη εργασία πέραν του οκταώρου. Αποτελεί πρόκληση η επίκληση από το υπουργείο Εργασίας λόγων απλούστευσης της διαδικασίας και ο χαρακτηρισμός της ρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ ως “γραφειοκρατικής διαδικασίας”. Προφανώς για το επιτελικό κράτος της Ν.Δ. η κατάλυση της προστασίας των εργαζομένων και η απαξίωση των ελεγκτικών μηχανισμών αποτελούν “απλούστευση διαδικασιών”» σημειώνει από την πλευρά της η τομεάρχης Εργασίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Ωράριο μέχρι εξαντλήσεως για τους οδηγούς των ΚΤΕΛ

Σύμφωνα με τη Μ. Ξενογιαννακοπούλου, η υπουργική απόφαση ανοίγει την πόρτα εκπρόθεσμης δήλωσης για περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας και ακυρώνει τη δυνατότητα ελέγχου του ΣΕΠΕ και επιβολής των σχετικών κυρώσεων, ενώ τίθεται σε εφαρμογή το άρθρο 75 του τελευταίου εργασιακού νόμου που επιβάλλει εξαντλητικά ωράρια για τους οδηγούς των ΚΤΕΛ.

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή