Ο Αύγουστος δεν κρατά για πάντα

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ
Όσοι έχουν απομείνει στην θερινή Αθήνα ή ολοκλήρωσαν ήδη τις διακοπές τους και έχουν αρχίσει να ενημερώνονται για τα τεκταινόμενα, προφανώς και θα εισπράττουν από την πλειονότητα των ΜΜΕ μία «μαγική εικόνα»: οι έπαινοι, τα εγκώμια και οι δοξολογίες προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη περισσεύουν και αρκετοί δημοσιογράφοι και ΜΜΕ φιλοτεχνούν την εικόνα ενός κυβερνητικού σχήματος που… άλλαξε την Ελλάδα μέσα σε 45 ημέρες. Αυτή η στάση μεγάλου μέρους του μιντιακού συστήματος αφορά και το ίδιο το σύστημα εν πολλοίς: με άλλα λόγια, για στοιχειώδεις λόγους αυτοσυντήρησης, ένα ΜΜΕ που έδινε κανονική πολιτική μάχη υπέρ της ΝΔ και κατά των «μαδουριστών» επί 4,5 χρόνια, προφανώς και έχει «εγκλωβιστεί» σε αυτή τη γραμμή και δεν μπορεί εύκολα να θυμηθεί τί σημαίνει δημοσιογραφία, ασκώντας έλεγχο και κριτική στην κυβέρνηση. Συν τοις άλλοις, όλα όσα γίνονται ακόμη δεν έχουν «περάσει» στην κοινωνία και για έναν πρόσθετο λόγο: διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευφυία να εκμεταλλευθεί την «περίοδο χάριτος» της κυβέρνησής του, η οποία, συν τοις άλλοις, συνέπεσε με το κατακαλόκαιρο που ούτως ή άλλως το ενδιαφέρον της κοινωνίας για την πολιτική είναι μειωμένο. Τα «μπάνια του λαού», εξάλλου, ήταν πάντα μία σταθερή θερινή αξία, πριν καν κατοχυρώσει την έννοια ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Ωστόσο, μέσα σε αυτές τις 45 ημέρες έγιναν πράγματα. Αίφνης, οι μετακλητοί και οι επιστημονικοί συνεργάτες παίρνουν περισσότερα και χρειάζονται λιγότερα –ως και καθόλου- πτυχία. Κι αυτό παρά τις υποκριτικές κραυγές περί «αριστείας». Αίφνης, η κυβέρνηση ομολογεί ότι θα παραβιάζει τον νόμο και τις κοινοτικές οδηγίες, αρκεί να «ξηλώσει» την μη αρεστή σε αυτήν Βασιλική Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού –την ώρα, μάλιστα, που η ίδια είχε στα χέρια της έναν «καυτό» φάκελο» περί εκδοτικών καρτέλ, που αφορά φίλια προς τη ΝΔ εκδοτικά συγκροτήματα.
Αίφνης, μέσα σε μερικές ημέρες κάηκε το 1/3 της Ελαφονήσου. Αίφνης, περισσότερα από 26.000 στρέμματα παρθένου δάσους κάηκαν στην Εύβοια, σε μία φωτιά που οριοθετήθηκε πέντε ημέρες μετά την εκδήλωσή της –και που οψίμως, «γαλάζια» στελέχη και δημοσιογράφοι ανακάλυψαν ότι η κλιματική αλλαγή και οι ασυνήθιστα ισχυροί άνεμοι μπορούν να διαμορφώσουν συνθήκες πυριτιδαποθήκης σε μία ολόκληρη περιοχή.
Αίφνης, εκείνος που κατηγορούσε την ΕΡΤ για «Συριζοκάναλο», τοποθέτησε εκεί τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του.
Αίφνης, η κυβέρνηση άφησε επί 15 ημέρες ένα πανέμορφο νησί με μία «εύθραυστη» τοπική οικονομία να υποστεί ολική οικονομική καταστροφή, αδυνατώντας –ή αδιαφορώντας- να αντιμετωπίσει γρήγορα και αποτελεσματικά τον ακτοπλοϊκό αποκλεισμό της Σαμοθράκης.
Περιττό να επισημανθεί τί θα γινόταν αν όλα τα παραπάνω είχαν γίνει επί «μαδούρων». Περιττό όμως να επισημανθεί και κάτι άλλο: ότι μπορεί όλα αυτά να έγιναν εντός της περιόδου χάριτος και μες στον Αύγουστο, όμως ο Αύγουστος τελειώνει και τα μπάνια του λαού δεν κρατούν για πάντα.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης