«Ούτε η «διάσωση» των τραπεζών, ούτε το πρόγραμμα «βοήθειας» στην Ελλάδα έχουν περιθώρια καθυστερήσεων», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Μιλώντας στο Bloomberg, σημείωσε πως η αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών είναι άμεσα συνδεδεμένη με το πρόγραμμα της Ελλάδας, καθώς θα προσδώσει εμπιστοσύνη και αξιοπιστία στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ότι θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και τόνισε πως δεν υπάρχει «διαχωρισμός της ανακεφαλαιοποίησης από τους στόχους διάσωσης».
Το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα περιλαμβάνει 25 δισεκατομμύρια ευρώ, για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Για να αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση στα κεφάλαια, το Eurogroup πρέπει να εγκρίνει την αποδέσμευση 15 δισεκατομμύρια ευρώ έως τις 15 Νοεμβρίου, όπως αναφέρει το Bloomberg.
«Μπορούμε πάντα να αναζητήσουμε τεχνικές λύσεις αλλά είναι σημαντικό να έχουμε πρόοδο, όσον αφορά στο συνολικό πρόγραμμα» επεσήμανε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, προσθέτοντας ότι η πρώτη αξιολόγηση αποτελεί ένα τέτοιο βήμα για να επανακτήσει η Αθήνα την εμπιστοσύνη των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών.
«Αυτή τη στιγμή θα έλεγα ότι τα πράγματα έχουν μπει σε μια σειρά, άρα είναι πολύ σημαντικό οι ελληνικές Αρχές να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους», είπε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις.
«Γίνεται εντατική δουλειά από την πλευρά μας, ώστε να βοηθήσουμε την ελληνική κυβέρνηση να πετύχει τους στόχους της», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Η εκταμίευση των κεφαλαίων για τις τράπεζες εξαρτάται από τη συνολική αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία αναμένεται να λάβει χώρα τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, αλλά δεν έχει καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.