Συνέντευξη στην Σοφία Λιάκου για την Κυριακάτικη Kontranews
Το πόρισμα της Δικαιοσύνης περιμένει ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης σχετικά με τις καταγγελίες ότι ο ΕΟΔΥ έδινε ψεύτικα στοιχεία για τον αριθμό των κρουσμάτων. Ως γιατρός, τονίζει, αρνούμαι να δεχθώ ότι εκ σκοπιμότητας μπορεί να έχει συμβεί κάτι τέτοιο και προσθέτει «αν υπάρχει δόση αλήθειας, ο Πρωθυπουργός, όπως έχει αποδείξει, παρεμβαίνει άμεσα και καταλυτικά». Όσον αφορά στο εμβόλιο δηλώνει ότι ναι, θα εμβολιασθεί και σημειώνει «άλλο πράγμα αναγκαίος εμβολιασμός και άλλο πράγμα υποχρεωτικός». Ο κ. Κακλαμάνης χαρακτηρίζει ηθική αμοιβή αλλά και αναγκαιότητα τη μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων χιλιάδων επικουρικών γιατρών και νοσηλευτών και εκτιμά ότι παρά την τραγικότητα σε κάποια νοσοκομεία το ΕΣΥ θα αντέξει.
Κατηγορούν τον ΕΟΔΥ ότι έδινε ψεύτικα στοιχεία στην Επιστημονική Επιτροπή για τον αριθμό των κρουσμάτων. Πιστεύετε ότι υπάρχουν ευθύνες;
Για το συγκεκριμένο θέμα έχω ακούσει τον «λόγο», έχω ακούσει όμως και τον «αντίλογο». Όπως όλοι γνωρίζουμε για την συγκεκριμένη υπόθεση έχει ήδη επιληφθεί η Δικαιοσύνη, ας περιμένουμε, λοιπόν, πριν καταλογίσουμε τις όποιες και όσες ευθύνες, το πόρισμά της. Σαν γιατρός αρνούμαι να δεχθώ ότι εκ σκοπιμότητας μπορεί να έχει συμβεί κάτι τέτοιο… Αν υπάρχει δόση αλήθειας, ο Πρωθυπουργός, όπως έχει αποδείξει, παρεμβαίνει άμεσα και καταλυτικά…
Σε λίγες ημέρες πρόκειται να φθάσει το εμβόλιο στη χώρα μας. Εκτιμάτε ότι θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός;
Ακόμη και σήμερα κυκλοφορούν ανάμεσά μας συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα γιατί οι γονείς τους αμέλησαν ή αρνήθηκαν να τους κάνουν, όταν ήταν παιδιά, το εμβόλιο της πολιομυελίτιδάς και όχι μόνο. Πάρα ταύτα, στην Ελλάδα ουδέποτε οι εμβολιασμοί ήταν υποχρεωτικοί δια νόμου, εκτός μίας φοράς, που αφορούσε το αντιφυματικό εμβόλιο. Υποχρεωτικός εμβολιασμός σημαίνει ότι αν αρνηθώ να το κάνω, τότε μου επιβάλλεται ποινή. Άλλο πράγμα αναγκαίος εμβολιασμός και άλλο πράγμα υποχρεωτικός εμβολιασμός. Όσον, αφορά το αντι-covid εμβόλιο υποστηρίζω, με θέρμη, την αναγκαιότητά του αλλά είμαι αρνητικός της υποχρεωτικότητας του δια νόμου. Προσωπικά ανήκω στις ευπαθείς ομάδες και όταν έρθει η σειρά μου, τότε ΝΑΙ θα εμβολιασθώ.
Το Ε.Σ.Υ φαίνεται ότι δεν άντεξε την πίεση ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για ολιγωρία στη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Εσείς ως πρώην υπουργός Υγείας ποια νομίζετε ότι είναι η πραγματική κατάσταση και τι έπρεπε να είχε γίνει;
Το ΕΣΥ, προκειμένου να σταθεί όρθιο απέναντι στην πανδημία -κάτι που σε σημαντικό βαθμό το έχει καταφέρει- χρειαζόταν δύο πράγματα. Το πρώτο, ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής του και το δεύτερο, ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και κυρίως με κάλυψη των μόνιμων κενών οργανικών θέσεων γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού. Σε ό,τι αφορά στο πρώτο σκέλος, έγιναν σημαντικά πράγματα είτε από κρατικά κονδύλια είτε από δωρεές (π.χ. 50 νέες κλίνες ΜΕΘ στο «Σωτηρία» από την Βουλή). Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, σε αυτό το κομμάτι, τα νοσοκομεία μας είναι ενισχυμένα. Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο κομμάτι του ανθρωπίνου δυναμικού, από τον Φεβρουάριο του 2020, ζήτησα την ουσιαστική ενίσχυσή του, δεχόμενος «φίλια» πυρά ως κρατιστής. Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έδωσε το σύνθημα και προσελήφθησαν χιλιάδες επικουρικοί γιατροί και νοσηλευτές, οι συμβάσεις των οποίων, πάλι με απόφαση του Κ. Μητσοτάκη και του Υπουργού Υγείας, μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου. Ήταν μία ηθική ανταμοιβή αλλά και αναγκαιότητα. Παρά την τραγικότητα σε κάποια νοσοκομεία το ΕΣΥ θα αντέξει. Χρειάζεται όμως περαιτέρω ενίσχυση.
Οι ειδικοί προεξοφλούν και ένα γ΄ κύμα της εφιαλτικής πανδημίας. Τι πρέπει να γίνει για να ετοιμαστεί το Ε.Σ.Υ και οι πολίτες;
Συμπληρωματικά έχω να προτείνω τα παρακάτω μέτρα, εκτός αν έχει ήδη ληφθεί πρόνοια, κάτι που δεν γνωρίζω: •
- Άμεση δημιουργία Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσης στον Τομέα Υγείας (υπάρχουν σήμερα 4 Κέντρα Επιχειρήσεων αλλά δεν υπάρχει ο κοινός συντονιστής)
- Αξιολόγηση και καταμέτρηση, σε όλη την επικράτεια, των ιδιωτικών κλινικών, οι οποίες θα διαχωριστούν σε κλινικές που έχουν ΜΕΘ και κλινικές που δεν έχουν ΜΕΘ.
- Άμεση πρόσκληση για νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο θα ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
- Άμεση συνεργασία με τις 13 Περιφέρειες της Ελλάδος και ενεργοποίηση των υπηρεσιών υγείας αυτών, με άμεση στελέχωσή τους.
- Άμεση καταγραφή των Ξενοδοχειακών Μονάδων, που είναι δυνατόν να φιλοξενήσουν απλά περιστατικά covid, τα οποία θα είναι στη φάση της ανάρρωσης και όχι της μετάδοσης.
- Παρακολούθηση των μέτρων απαγόρευσης, αυστηρή εφαρμογή της τηλεργασίας και της τηλεπρομήθειας των νοικοκυριών.
Εν μέσω κορωνοϊού μπορεί ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε αλλαγές στη δομή της κυβέρνησης και σε υπουργούς;
Κάθε πράγμα στην ώρα του. Αυτός που επιλέγει και διορίζει τα μέλη της Κυβέρνησης είναι ο μόνος που γνωρίζει πότε θα προβεί στις αναγκαίες αλλαγές. Είμαι σίγουρος, ότι ο Πρωθυπουργός θα εκτιμήσει την παραγωγή έργου του κάθε Υπουργού και όχι το πόσες φορές εμφανίζεται κάθε εβδομάδα στις τηλεοράσεις. Κλείνοντας τη συνέντευξή μας, θέλω να επισημάνω, με έμφαση, ότι το άνοιγμα της Οικονομίας εξαρτάται απόλυτα από τον έγκαιρο και εκτεταμένο εμβολιασμό των Ελλήνων. Μέχρι τότε, περίπου τον Ιούνιο του 2021, πρέπει να μάθουμε αλλά και να αποδεχθούμε μια ζωή διαφορετική από αυτήν που ξέραμε μέχρι πρότινος.