Το ξέρουν και οι κολώνες στο Περιστύλιο. Ο Νικήτας Κακλαμάνης ήταν ο φυσικός πρόεδρος της σημερινής Βουλής. Τον έκοψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για τον άχρωμο, αλλά πειθήνιο, Κ. Τασούλα. Ωστόσο το σώμα εξέφρασε την υποσυνείδητη συλλογική του βούληση, δίνοντας στον Νικήτα, ως αντιπρόεδρο με περισσότερες ψήφους από τον σημερινό πρόεδρο.
Δεν είναι πάντως αυτός ο λόγος που ο Κακλαμάνης δεν χαρίζει κάστανα στην κυβέρνηση, οσάκις παρεκτρέπεται. Απλώς γνωρίζει όσα ορίζει το Σύνταγμα για τους βουλευτές. Μετά τις βολές για το άνοιγμα του τουρισμού, έπιασε από το αυτί όσους εμπλέκονται το σκάνδαλο Φουρθιώτη: «Ορθώς το έφερε η αντιπολίτευση στη Βουλή».
Μα τι έχουν πάθει στη ΝΔ; Μετά στον Βρούτση και ο Κακλαμάνης βρίσκει σημεία επαφής με τους Συριζαίους . Ο ένας μιλάει στο Documento, ο άλλος λέει ότι ευλόγως ασκούν κοινοβουλευτικό έλεγχο.Προκαλούν ξινίλα στο μέγαρο Μαξίμου. Αλλά σώζουν την τιμή της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που καταρράκωσε ο Πέτσας- με υποδείξεις άνωθεν.
Αλίμονο αν ο βουλευτής δεν μπορεί να δέχεται ερωτήσεις από ΜΜΕ , επειδή δεν είναι της αρέσκειας του Πρωθυπουργού- για λόγους που δεν αφορούν το κόμμα ή την κυβέρνηση. Η άσκηση κριτικής που θενά στον κοινοβουλευτικό πλανήτη δεν είναι λόγος για εμπάργκο. Ο Κακλαμάνης δεν είναι χτεσινός και ξέρει να διαβάζει όσα διαδραματίζονται. Αλλά επειδή έχει δημοκρατική κουλτούρα τους δίνει τράτο: «Περιμένω να ακούσω τις απαντήσεις που θα δώσει η κυβέρνηση μέσω του αρμόδιου υπουργού».
Η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου ότι το μέγαρο Μαξίμου «δεν είχε και δεν έχει σχέση με τον συγκεκριμένο κύριο» δεν τον καλύπτει. Προφανώς ο ίδιος αμφισβητεί τις αναφορές και στη «σχέση» και στο «κύριος». Άλλωστε η Πελώνη για το πρωθυπουργικό περιβάλλον μίλησε, δεν πήρε όρκο για την κυβέρνηση και τους υπουργούς. Δεν είναι μόνος του απέναντι σε όσους προσπαθούν να θάψουν το σκάνδαλο Φουρθιώτη, να το υποβαθμίσουν και κυρίως να το κρατήσουν μακριά από τη Δικαιοσύνη.
Είπε αυτό που σκέφτονται και άλλοι στη ΝΔ: αν όχι αυτεπαγγέλτως ο εισαγγελέας, τότε με πρωτοβουλίες Χατζηδάκη και Χρυσοχοΐδη οι εμπλεκόμενοι πρέπει να περάσουν απ’ τον πάγκο του ανακριτή. Ο Νικήτας Κακλαμάνης στάθηκε και στο πλευρό του Γιάννη Βρούτση που έχει προκαλέσει δυσφορία στο Πρωθυπουργείο – γιατί μίλησε. Εξήγησε ότι ο Βρούτσης τα είπε στο Documento γιατί « αυτή την εφημερίδα είχε ως κύριο θέμα την υπόθεση Φουρθιώτη». Εννοεί ότι οι άλλοι θα τον αγνοούσαν. Την Παρασκευή στη Βουλή ο Χρυσοχοΐδης έχει την τύχη να ερωτάται από ένα βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, που δεν θα τον ζορίσει.
Αλλά τώρα ξέρει ότι απέναντι δεν έχει μόνο τους Συριζαίους για να απαξιώσει την κριτική που δέχεται επειδή προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Έχει και τους βουλευτές της ΝΔ-που εκπροσωπεί ο Κακλαμάνης. Ήδη μετά από την παρέμβασή του η κυβέρνηση, την ανάγκη φιλοτιμία ποιουμένη, ανακοίνωσε ότι απευθύνθηκε στον εισαγγελέα. Έστω και αν το εννοεί, όπως στην περίπτωση Ινδαρέ, ο αντιπρόεδρος της Βουλής κέρδισε μια νίκη, για λογαριασμό του Σώματος που τον τίμησε.
Ήδη μετά από την παρέμβασή του η κυβέρνηση, την ανάγκη φιλοτιμία ποιουμένη, ανακοίνωσε ότι απευθύνθηκε στον εισαγγελέα. Έστω και αν το εννοεί, όπως στην περίπτωση Ινδαρέ, ο αντιπρόεδρος της Βουλής κέρδισε μια νίκη, για λογαριασμό του Σώματος που τον τίμησε
ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ
Τα πλούσια κράτη εμβολιάζονται 25 φορές ταχύτερα από τα φτωχά
Η Αφρική είναι η ήπειρος με τα χαμηλότερα επίπεδα ανοσίας
Μέχρι στιγμής, έχουν χορηγηθεί αρκετά εμβόλια ώστε να εξασφαλιστεί ανοσία περίπου για το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού – όμως τα εμβόλια αυτά δεν έχουν διανεμηθεί ισότιμα σε όλες τις χώρες. Τα περισσότερα, φυσικά, καταλήγουν στα πλουσιότερα κράτη, ενώ δεν είναι λίγα τα μέρη του κόσμου που ακόμη δεν έχουν χορηγήσει ούτε μια δόση του πολύτιμου φαρμάκου. Μέχρι την Πέμπτη, το 40% των εμβολίων κορωνοϊού που είχαν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο, κατέληξαν στους πολίτες 27 πλούσιων κρατών, όπου ζει μόλις το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι χώρες που ανήκουν στο φτωχότερο 11% έχουν λάβει μόλις το 1,6% των συνολικών δόσεων που έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με ανάλυση των στοιχείων που συνέλεξε ο Δείκτης Εμβολιασμού του Bloomberg.
Με άλλα λόγια, οι χώρες με τα υψηλότερα εισοδήματα εμβολιάζονται 25 φορές πιο γρήγορα σε σχέση με τις φτωχότερες. Η βάση δεδομένων του Bloomberg για τα εμβόλια αναφέρει ότι μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 726 εκατ. δόσεις σε 154 χώρες. Το 24% των δόσεων αυτών έχουν χορηγηθεί στις ΗΠΑ, όπου όμως ζει μόλις το 4,3% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ το Πακιστάν έχει εμβολιάσει μόλις το 0,1% των πολιτών του, που αντιστοιχούν στο 2,7% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το μοτίβο επαναλαμβάνεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη και έχει προκύψει ως αποτέλεσμα των προαγορών δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων από τα πλουσιότερα κράτη, που σε πολλές περιπτώσεις θα αρκούσαν για να εμβολιάσουν αρκετές φορές τους επιμέρους πληθυσμούς τους, σύμφωνα με ξεχωριστή ανάλυση του Bloomberg για τις συμφωνίες προμήθειας εμβολίων.
Οι ΗΠΑ φαίνεται ότι θα πετύχουν τον στόχο του εμβολιασμού του 75% των πολιτών τους εντός των επόμενων τριών μηνών. Την ίδια στιγμή, σχεδόν οι μισές χώρες του πλανήτη δεν έχουν κατορθώσει να εμβολιάσουν ακόμη ούτε το 1% του πληθυσμού τους. Και στα στοιχεία αυτά δεν λαμβάνονται καν υπόψη οι περισσότερες από 40 χώρες του πλανήτη, οι περισσότερες εκ των οποίων ανήκουν στις φτωχότερες, που δεν έχουν δημοσιεύσει ακόμη στοιχεία εμβολιασμού. Αυτές οι αχαρτογράφητες χώρες περιλαμβάνουν το 8% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Η Κίνα εμβολιάζει τους πολίτες της σε ρυθμούς που λίγο-πολύ αντιστοιχούν με τον παγκόσμιο μέσο όρο, έχοντας χορηγήσει το 20% του συνόλου των εμβολίων που έχουν παραχθεί στον πλανήτη στο 18% του παγκόσμιου πληθυσμού. Επιπλέον, έχει προχωρήσει σε εξαγωγές εμβολίων σε φτωχότερα κράτη, συχνά χωρίς αντίτιμο – τουλάχιστον όχι χρηματικό.
Η πιο φτωχή ήπειρος του πλανήτη, η Αφρική, είναι και εκείνη με τα χαμηλότερα επίπεδα ανοσίας. Από το σύνολο των 54 χωρών της, μόνο οι τρεις έχουν εμβολιάσει πάνω από το 1% των πληθυσμών τους, ενώ 20 χώρες δεν έχουν δημοσιεύσει ακόμη στοιχεία.