Νέος οδικός χάρτης με «ανάσες ελευθερίας» – Τα χρονικά ορόσημα και οι στόχοι

«Όλοι συμφωνούμε ότι η λογική οριζόντιου κλεισίματος έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της», είπε την Πέμπτη ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, κ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Στο πλαίσιο που έθεσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας η κυβέρνηση επιδιώκει πλέον να δώσει στοχευμένες «ανάσες ελευθερίας» με βαλβίδες αποσυμπίεσης σε κοινωνία και οικονομία.

Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση ενώ ταυτόχρονα χτυπάει «καμπανάκι» για την εύθραυστη συνύπαρξη με τον κορωνοϊό για αρκετές ακόμη εβδομάδες, τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του Μαΐου.

Στο ημερολόγιο της κυβέρνησης κυκλώνονται τα επόμενα χρονικά ορόσημα, τουλάχιστον ως προθέσεις, αφού άλλο ένα μήνυμα στο οποίο επιμένει το Μαξίμου είναι ότι «ακούμε τους ειδικούς, εκείνοι εισηγούνται, εμείς αποφασίζουμε».

Οι δύο στόχοι

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ δύο είναι αυτή τη στιγμή οι κυρίαρχοι στόχοι της κυβέρνησης: αφενός να αποφύγει μια μαύρη τρύπα οδυνηρού πισωγυρίσματος, αφετέρου να μη χαθούν τα πιο σημαντικά «στοιχήματα» – ανάμεσά τους ο τουρισμός και η επιστροφή της εστίασης –, που διαπερνούν σε μεγάλο βαθμό και την πρόκληση της επανάκαμψης της οικονομίας.

Μετά την επίσημη απόφαση ότι οι μαθητές θα επιστρέψουν στις τάξεις τους στις 12 Απριλίου, κατόπιν εισήγησης των ειδικών, όχι ομόφωνης αλλά κατά πλειοψηφία, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως νέο ορόσημο τις 15 Απριλίου. Και αυτό γιατί τότε αναμένεται ένας πρώτος απολογισμός σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στην πανδημική πορεία από την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου. Και επιπλέον από τα μέσα του μήνα δρομολογείται μια συνολική εκτίμηση της κατάστασης και των πιθανών επόμενων βημάτων εν όψει του Πάσχα. Στο πλαίσιο αυτό θα ανοίξει και ο δίαυλος κυβέρνησης και Εκκλησίας για όσα πρέπει αλλά κυρίως για εκείνα που δεν θα πρέπει να συμβούν στο εσωτερικό ή στα προαύλια των ναών.

Εστίαση

«Θα ήταν ανεύθυνο να υποκαταστήσω τους ειδικούς σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα» ήταν η απάντηση του Μητσοτάκη για το Πάσχα, κατά τη συνέντευξή του στο STAR. Ωστόσο σε ό,τι αφορά την εστίαση προχώρησε στην εκτίμηση πως η επιχείρηση «τραπεζάκια έξω» θα εξελιχθεί μετά το Πάσχα. Πάντως με κλειστές όλες τις διεξόδους διασκέδασης (εστιατόρια, μπαρ κ.λπ.) κυβερνητικά στελέχη δείχνουν ως ορατή για το Πάσχα μια άλλη «ανάσα ελευθερίας», αυτήν των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, ενώ αμετακίνητος δείχνει ο στρατηγικός στόχος για επίσημη πρεμιέρα του τουρισμού στα μέσα Μαΐου. Αυτός σηματοδοτεί αυτόματα και την επιστροφή της εστίασης έστω και μόλις λίγα 24ωρα πριν.

Ο Πρωθυπουργός έδειξε προς ελεύθερες διαδημοτικές μετακινήσεις και τις καθημερινές, όπως εφαρμόζεται πλέον τα Σαββατοκύριακα, ενώ ευθέως προανήγγειλε συζήτηση και άρα αποφάσεις τον Σεπτέμβριο σε ό,τι αφορά την υποχρέωση των υγειονομικών να εμβολιάζονται. «Δεν θέλω να δημιουργήσω εστίες έντασης στα νοσοκομεία. (…) Πιστεύω ότι η συζήτηση πρέπει να ανοίξει σε ουδέτερο χρόνο» είπε, απευθύνοντας παράλληλα προσωπική έκκληση προς τους ηλικιωμένους να εμβολιαστούν «το συντομότερο».

Απαντώντας στην κριτική για παλινωδίες στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, ο Μητσοτάκης αφενός σημείωσε ότι «στη μέση της φουρτούνας ο καλός καπετάνιος δεν κρατά ποτέ σταθερό το πηδάλιο», αφετέρου παραδέχθηκε ότι υπάρχουν αντιφατικές δηλώσεις από κυβερνητικά στελέχη που στους τελευταίους δύο μήνες… μπέρδεψαν το σωστό μήνυμα, συγχύζοντας τους πολίτες. «Αναλαμβάνω την ευθύνη» ανέφερε και σε γενικές γραμμές θέλησε να υπερασπιστεί το έργο της επιτροπής ειδικών. «Οι διαφορετικές απόψεις είναι θεμιτές και αναμενόμενες» πρόσθεσε, μιλώντας για «σοβαρούς επιστήμονες που είναι απολύτως ελεύθεροι να εισηγούνται». Η αιχμή (ενόχλησης) ωστόσο ήρθε με το παράδειγμα των σχολείων, για τα οποία υπήρξαν επιστήμονες οι οποίοι μειοψήφησαν και κατά την πρωθυπουργική εκτίμηση είναι «πολύ πιο χρήσιμο (…) να μη βγουν στα κανάλια και να εξηγήσουν γιατί μειοψήφησαν από τη στιγμή που υπάρχει μια απόφαση της Επιτροπής».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή