Νέο 10ετές βλέπουν τα ξένα ΜΜΕ- «Δεν βιαζόμαστε» απαντά το ΥΠΟΙΚ

Το δρόμο επιστροφής στις διεθνείς αγορές, έχει πάρει η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, που κάνουν λόγω για έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου. Σύμφωνα με τα ξένα ΜΜΕ, η Αθήνα μπορεί να γιορτάζει την έξοδο από το μνημόνιο, στις 20 Αυγούστου, με μια επιτυχημένη νέα έκδοση. Από την άλλη πλευρά, το οικονομικό επιτελείο, κατεβάζει τις προσδοκίες, επισημαίνοντας ότι δεδομένου του αποθέματος ρευστότητας, δεν υπάρχει βιασύνη και η όποια κίνηση, θα γίνει μόνο όταν συμφέρει τη χώρα.  

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι «υπάρχει μια κινητοποίηση στις αγορές από τους επενδυτές, που περιμένουν την Ελλάδα να επιστρέψει» ενώ η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, που παραδέχεται ότι η χώρα δεν έχει άμεση ανάγκη χρημάτων, τονίζει ότι δεν θα πρέπει να περιμένει πολύ και θα πρέπει να οικοδομήσει εμπιστοσύνη στην αγορά με νέες δοκιμαστικές εκδόσεις. Αν και το οικονομικό επιτελείο έχει πραγματοποιήσει σειρά επαφών σε Ευρώπη και ΗΠΑ, το τελευταίο διάστημα, στην Αθήνα, τηρούν σιγή «ιχθύος» με πηγές που έχουν γνώση των εξελίξεων να επισημαίνουν ότι «δεν βιαζόμαστε».

Η στάση της κυβέρνησης είναι συνδεδεμένη με την ύπαρξη του «μαξιλαριού ρευστότητας». Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, είναι καλυμμένες για δύο χρόνια, άρα δεν υπάρχει άμεση ανάγκη χρημάτων. Δεδομένου ότι οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων συνεχίζουν να βελτιώνονται, δεν αποκλείεται να γίνει μία έκδοση για να μην χαθεί η ευκαιρία του φτηνού χρήματος. Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από μία τέτοια έκδοση, θα μπουν και αυτά στο απόθεμα. Αυτό, καθώς πάντα υπάρχει ο κίνδυνος μίας ξαφνικής κρίσης στο εξωτερικό, που θα μπορούσε να κάνει νευρικούς τους επενδυτές και τα επιτόκια να ακριβύνουν στο μέλλον.

Όπως τονίστηκε και μετά το προηγούμενο Eurogroup, με την εκταμίευση της τελευταίας δόσης ύψους 15 δις ευρώ, η χώρα  καλύπτει πλήρως τις χρηματοδοτικές της ανάγκες έως και το τέλος του 2022. Στην Τράπεζα της Ελλάδος υπάρχουν διαθέσιμα της τάξεως των 20 δις ευρώ. Στο ποσό αυτό θα προστεθούν τα 15 δις και το μαξιλάρι θα φτάσει τα 35 δις.

Οι προϋποθέσεις για την επιστροφή στις αγορές, περιλαμβάνουν βελτίωση των επιτοκίων, που τώρα για το 10ετές κινούνται κοντά στο 3,84% και η διαφορά με το γερμανικό βρίσκεται στο 3,49%. Η στρατηγική στο ΥΠΟΙΚ, θέλει οι νέες εκδόσεις να μην υπερβαίνουν τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες (10 δις το 2019, 6 δις το 2020 και 8 δις το 2021). Επίσης, την επιστροφή στην κανονικότητα θα έδειχνε και η μεγαλύτερη βάση επενδυτών. Τώρα οι ελληνικοί τίτλοι, ενδιαφέρουν κυρίως τα μεγάλα ξένα funds, αλλά στην οδό Νίκης θέλουν να προσελκύσουν και νέους επενδυτές.

Τέλος, αυτονόητος στόχος είναι η σταδιακή βελτίωση της καμπύλης των επιτοκίων. Ο σχεδιασμός προβλέπει έως και τέσσερεις εκδόσεις τον χρόνο με δανεισμό έως 2 δις ευρώ ανά έκδοση.  Σημαντική εξέλιξη που μπορεί να φέρει πιο κοντά μία νέα έκδοση είναι η αναμενόμενη ανακοίνωση της αξιολόγησης από την S&P που αναμένεται έως την Παρασκευή 20 Ιουλίου. Στη συνέχεια ακολουθεί στις 10 Αυγούστου νέα αξιολόγηση από τη Fitch, ενώ στις 3 Σεπτεμβρίου ανακοινώνονται τα στοιχεία του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου. Τυχόν αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας, θα έφερναν νέο γύρο μειώσεων στις αποδόσεις και τότε, μία νέα έκδοση θα ήταν πολύ συμφέρουσα.  

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή