Ακόμη τέσσερα μικρά παιδιά στην ατελείωτη μακάβρια λίστα
Σε ένα απέραντο υγρό νεκροταφείο προσφύγων έχει μετατραπεί το Αιγαίο Πέλαγος, στα νερά του οποίου χάθηκαν ακόμη 22 αθώες ψυχές μετά το νέο ναυάγιο δουλεμπορικού μεταξύ της Κω και των τουρκικών παραλίων χθες τα ξημερώματα.
Δυστυχώς, ανάμεσα στα θύματα βρίσκονταν και τέσσερα μικρά παιδιά ανεβάζοντας σε δραματικά επίπεδα τον αριθμό των ανηλίκων μεταναστών που έχουν χάσει τη ζωή τους κατά αυτόν τον τραγικό τρόπο.
Οι 11 σοροί που ανασύρθηκαν ανήκουν σε γυναίκες ενώ οι τούρκοι λιμενοφύλακες κατόρθωσαν να διασώσουν τουλάχιστον 211 επιβαίνοντες.
Το μοιραίο σκάφος είχε αποπλεύσει από την περιοχή της Ντάτσα, και φαίνεται ότι είχε προορισμό την Κω. Το πλοιάριο, ένα παροπλισμένο σκάφος αναψυχής μήκους 20 μέτρων με το όνομα Arιcoglu, ανατράπηκε τα ξημερώματα, περίπου στις 06:00. Οι επιχειρήσεις για την ανεύρεση επιζώντων συνεχίζονται μέχρι τώρα ενώ οι περισυλλεχθέντες οδηγήθηκαν στην Αλικαρνασσό.
Στο μεταξύ οι Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας σταμάτησαν εκατοντάδες ανθρώπους, κυρίως Σύριους, που κατευθύνονταν πεζοί προς τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη.
Η Τουρκία προσφέρει καταφύγιο σε 2 εκατομμύρια ανθρώπους -ο μεγαλύτερος προσφυγικός πληθυσμός στον κόσμο-, όμως εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών και της έλλειψης εργασίας στη χώρα ολοένα και περισσότεροι μετανάστες προσπαθούν να περάσουν λαθραία στην Ελλάδα, που είναι μέλος της ΕΕ.
Βολές κατά της Ε.Ε
Όσο περισσότερο καθυστερήσουν οι πολιτικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, τόσο περισσότερο χάος θα προκληθεί, τόσο μεγαλύτερο βάρος θα δημιουργηθεί για την Ελλάδα και τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να διαφύγουν από τη Συρία, προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM).
«Φοβόμαστε ότι η αναποφασιστικότητα στην Ευρώπη θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους στο Αιγαίο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του IOM Λέοναρντ Λόιντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη, προσθέτοντας ότι η απόφαση ευρωπαϊκών χωρών για την επιβολή συνοριακών ελέγχων θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες.
Σύμφωνα με τον IOM, 72 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις προηγούμενες ημέρες προσπαθώντας να διασχίσουν τη θαλάσσια ζώνη ανάμεσα στα τουρκικά παράλια και τα ελληνικά νησιά.
Από τις αρχές του έτους 464.876 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο, από 432.000 που έδειχναν τα στοιχεία μόλις της περασμένης Παρασκευής. Ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος ήδη του συνολικού αριθμού προσφύγων και μεταναστών που έκαναν το 2014 την ίδια θαλάσσια διαδρομή.
Επτά συλλήψεις για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι
Στη σύλληψη επτά αλλοδαπών που θεωρούνται υπαίτιοι της τραγωδίας με τους 34 νεκρούς πρόσφυγες μετά από ανατροπή δουλεμπορικού ανοικτά του Φαρμακονησίου την περασμένη Κυριακή, προχώρησαν οι ελληνικές αρχές.
Όπως προκύπτει από την έως τώρα προανάκριση που διενεργεί η Λιμενική Αρχή Λέρου, πρόκειται για άτομα μεταξύ των 99 διασωθέντων που αποβιβάστηκαν στη Λέρο.
Οι φερόμενοι δράστες κρατούνται στο Λιμεναρχείο της Λέρου και μετά την ολοκλήρωση της δικογραφίας που σχηματίζεται σε βάρος τους, πρόκειται να παρουσιαστούν ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών Κω, προκειμένου να τους απαγγελθούν κατηγορίες.
Προς αποδέσμευση 30 εκατ. ευρώ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι έλαβε από τον έλληνα υπουργό Εσωτερικών, Αντώνη Μανιτάκη, όλα τα απαραίτητα έγγραφα σχετικά με τη σύσταση της ρυθμιστικής αρχής που θα διαχειριστεί τα χρήματα που θα προέλθουν από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, η Επιτροπή εξετάζει τα έγγραφα αυτά με διαδικασία κατεπείγοντως, ούτως ώστε να αποδεσμευτούν άμεσα τα πρώτα 30 εκατ. ευρώ από τα 450 εκατ. που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.
Καταυλισμός στα σύνορα με τα Σκόπια
Τις πρώτες βροχοπτώσεις και τον χειμώνα που έρχεται «τρέχουν» να προλάβουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και ο Δήμος Παιονίας, στήνοντας καταυλισμό για τους πρόσφυγες που συρρέουν στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ προκειμένου από εκεί να συνεχίσουν το μακρύ ταξίδι τους για την Κεντρική Ευρώπη.
Κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ έστησε χθες την πρώτη σκηνή, χωρητικότητας 140 ατόμων, προκειμένου να βρίσκουν καταφύγιο από τις καιρικές συνθήκες όσοι βρίσκονται στην περιοχή αναμένοντας να εισέλθουν στα Σκόπια.
Από την πλευρά του, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), θα στήσει άλλες δύο σκηνές χωρητικότητας περίπου 300 ατόμων μέχρι την άλλη βδομάδα.
Στόχος είναι να υπάρχουν συνολικά έξι σκηνές με 60 χημικές τουαλέτες και να εγκατασταθεί κινητή μονάδα περίθαλψης από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας Θράκης.
Συλλήψεις και καταστολή στην Ουγγαρία
Την ίδια ώρα χαοτικές σκηνές επικρατούν στα σύνορα της Ουγγαρίας με την Σερβία όπου παγιδεύονται οι πρόσφυγες. Η συντηρητική κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν συλλαμβάνει μαζικά και διώκει ποινικά πρόσφυγες ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι θα επεκτείνει προς την Ρουμανία τον φράκτη που έχει υψώσει κατά μήκος των συνόρων με τη Σερβία.
Με τον τρόπο αυτό η Ουγγαρία σφραγίζει την βασική χερσαία δίοδο προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, οδηγώντας τις προσπάθειες για εκτόνωση της μεταναστευτικής κρίσης σε πλήρες αδιέξοδο.
Λίγες ώρες αφότου έθεσε σε ισχύ τον σκληρό αντιμεταναστευτικό νόμο, κηρύσσοντας παράλληλα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε δύο νότιες επαρχίες ώστε να κινητοποιήσει και τον στρατό στα σύνορα, η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν 60 άτομα για «απόπειρα παράνομης εισόδου» στη χώρα και θα ασκηθούν εις βάρος τους ποινική δίωξη για «ζημιές» που προκάλεσαν στον φράχτη.
Σαράντα πέντε πρόσφυγες συνελήφθησαν επιχειρώντας να περάσουν τον φράχτη και άλλοι 15 βαθύτερα εντός της χώρας. Όλοι τελούν υπό κράτηση.
Η Σερβία από την πλευρά της διαμηνύει ότι «δεν μπορεί να γίνει το θύμα» της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη, λέγοντας ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με την ουγγρική κυβέρνηση καθώς συρρέουν όλο και μεγαλύτερα πλήθη προσφύγων στα σύνορά της. Η Βουδαπέστη «θα πρέπει να ανοίξει τα σύνορα» δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός της σερβικής κυβέρνησης.
Από την αρχή του έτους έχουν εισέλθει στην Ουγγαρία περισσότεροι από 200.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ανακοίνωσε χθες η ουγγρική κυβέρνηση. Αριθμός ρεκόρ 9.380 προσφύγων εισήλθαν μόνο τη Δευτέρα στη χώρα, μία ημέρα πριν ισχύσει η νέα νομοθεσία.
Γερμανία – Αυστρία καλούν σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής
Τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη εβδομάδα, με θέμα την προσφυγική κρίση, ζήτησαν η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν αμφότεροι επισήμαναν πως «δεν μπορούμε να περιμένουμε» μέχρι την τακτική Σύνοδο Κορυφής στα μέσα Οκτωβρίου.
«Αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο από κοινού. Αποτελεί ευθύνη της Ευρώπης» υπογράμμισε η Μέρκελ.
Λίγο νωρίτερα, το ίδιο αίτημα είχε διατυπώσει και ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίκο.
Είχε προηγηθεί η αποτυχία των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ να καταλήξουν σε συμφωνία, καθώς ήταν εξαιρετικά αρνητικές κάποιες πρώην ανατολικές χώρες στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μετεγκατάσταση 120.000 ατόμων από χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της ΕΕ, βάσει υποχρεωτικών εθνικών ποσοστώσεων.