ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ
Νέα διαμαρτυρία μπροστά στο φράχτη της ουδέτερης ζώνης Ελλάδας – Σκοπίων πραγματοποίησε ομάδα 80 προσφύγων και μεταναστών, ζητώντας για πολλοστή φορά το άνοιγμα των συνόρων ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.
Οι διαμαρτυρόμενοι κάθισαν για αρκετή ώρα πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή που παραμένει κλειστή επί 48 ημέρες και μερίδα αυτών επιχείρησαν να στήσουν επιτόπου σκηνή, ωστόσο διμοιρία των ΜΑΤ κρατώντας τις ασπίδες τους, πλησίασαν και παρεμπόδισαν τις κινήσεις τους.
Ορισμένοι αντέδρασαν εκτοξεύοντας πέτρες εναντίον των αστυνομικών, όμως τελικά το αντίσκηνο απομακρύνθηκε και ακολούθησε καθιστική διαμαρτυρία με συνθήματα κατά των κλειστών συνόρων.
Νωρίτερα, οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), στον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης.
Εξαιτίας της έντασης που επικράτησε, τα μέλη της UNHCR αποχώρησαν προσωρινά από το σημείο και επέστρεψαν όταν ηρέμησαν τα πνεύματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο εκκένωσης της Ειδομένης χωρίς τη χρήση αστυνομικής βίας. Πηγές αναφέρουν πως το εν λόγω σχέδιο αναμένεται να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, ώστε μέχρι τα τέλη του μήνα η προσφυγούπολη των ελληνοσκοπιανών συνόρων να έχει αδειάσει οριστικά.
«Η Ειδομένη πρέπει να διαλυθεί και θα διαλυθεί» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας που προανήγγειλε πύκνωση των παρεμβάσεων στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να θέτει, όπως διευκρινίζει, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
O ίδιος χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ειδομένη «προσβολή», που «πρέπει να σταματήσει». «Η προσπάθεια αυτή έχει αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό, δημιουργούμε θέσεις και συνθήκες, ώστε χωρίς χρήση βίας να μπορέσουμε να αδειάσουμε την Ειδομένη. Από εκεί και πέρα όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό, τόσο καλύτερα είναι», συμπλήρωσε.
Ωστόσο, διέψευσε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για σχέδιο της κυβέρνησης περί μη ανανέωσης των αδειών παραμονής όσων προσφύγων επιλέγουν να παραμείνουν στην Ειδομένη και εξήγησε: «Ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Τα χαρτιά που έχουν πάρει αυτοί οι άνθρωποι που είναι εκεί, σε ένα ποσοστό 70% έχουν λήξει. Δηλαδή το χαρτί τους δεν έχει ισχύ. Εμείς λέμε ότι εάν αυτοί έρθουν στα camps (σ.σ. τις δομές φιλοξενίας) το χαρτί τους θα ανανεωθεί αυτόματα. Η διαφορά είναι ότι δεν απειλούμε, δίνουμε προσδοκία νομιμότητας».
Στο μεταξύ, ευθύνες σε ορισμένες ΜΚΟ επιρρίπτει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι για την Ειδομένη τα λεφτά τα παίρνουν διεθνείς οργανισμοί, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στον σχεδιασμό που έχουν συμφωνήσει αλλά και επιβάλλεται να υλοποιηθεί.
Σύμφωνα μα τον ίδιο, το θέμα με την Ειδομένη έχει να κάνει και με το γεγονός ότι ο κόσμος δεν μετακινείται προς τις περιοχές όπου υπάρχει οργανωμένη διαβίωσή τους, διότι κινούνται ορισμένες ΜΚΟ που τους προτρέπουν να μείνουν εκεί, τους δίνουν σχεδιασμούς πώς θα μπορούσαν να περάσουν από κάπου και η ελπίδα πεθαίνει τελευταία για τους ανθρώπους που θέλουν να περάσουν στον Βορρά.
«Οι ΜΚΟ και εδώ στην Ελλάδα κάνουν εξαιρετική δουλειά και μάλιστα έχουν σώσει πολύ κόσμο. Υπάρχουν όμως λίγες, καμιά φορά και με μεγάλη κινητικότητα, που έχουν μετατρέψει σε μπίζνα το προσφυγικό» τονίζει ο κ. Κοτζιάς.
Αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα βρίσκονται συνολικά 53.900 πρόσφυγες. Από αυτούς οι 10.124 παραμένουν στην Ειδομένη και οι 14.119 στην Αττική. Στο λιμάνι του Πειραιά παραμένουν 2.135 άτομα και στα νησιά συνολικά 8.234. Οι νέες αφίξεις στο Ανατολικό Αιγαίο το τελευταίο 24ωρο ήταν μόλις 87.
Έφυγαν 6.500 μετανάστες
Την ίδια στιγμή, 1.694 μετανάστες επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους τον Απρίλιο στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης.
Πρόκειται για 852 Αλβανούς, 157 Πακιστανούς, 107 Μαροκινούς, 61 Ιρανούς, 51 Γεωργιανούς, 45 Αφγανούς, 29 από το Μπανγκλαντές και 16 από τη Βουλγαρία. Σε βάρος τους είχαν εκδοθεί αποφάσεις επιστροφής και απέλασης για παράνομη είσοδο στη χώρα μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις αρχές του έτους έχουν επιστραφεί συνολικά στις χώρες καταγωγής τους 6.427 άτομα.
Οι επιστροφές πραγματοποιήθηκαν μέσω των εθελούσιων προγραμμάτων επαναπατρισμού του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, καθώς και των αναγκαστικών επιστροφών και εθελοντικών αναχωρήσεων από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.