Έχει διάθεση ο Ερντογάν να συζητήσει ουσιαστικά τις ελληνοτουρκικές διαφορές; Ουδείς ξέρει. Μπορεί ο Τούρκος Πρόεδρος, με δεδομένα τα ανοιχτά εσωτερικά μέτωπα που έχει, να διαχειριστεί έναν συμβιβασμό που θα οδηγούσε σε επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών; Επίσης ουδείς ξέρει.
Μπορεί να επηρεάσει τη στάση του Ερντογάν η πίεση που τού ασκείται από τις ΗΠΑ τόσο για τους S-400 όσο όμως και για να σταματήσει να είναι ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας της Μεσογείου; Η αλήθεια είναι πως, δυστυχώς, η απάντηση παραμένει ίδια: ουδείς ξέρει.
Ωστόσο, η σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν είναι μία ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη, πολλώ δε μάλλον που οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ανεβάσουν το επίπεδο της εχεμύθειας, αφήνοντας εκτός της συνάντησης τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών.
Με άλλα λόγια, Μητσοτάκης και Ερντογάν μπορούν να μιλήσουν τη γλώσσα της αλήθειας χωρίς να φοβούνται διαρροές ή οποιαδήποτε, εν πάση περιπτώσει, αντανάκλαση των όσων θα πουν στην εσωτερική πολιτική σκηνή των χωρών τους ή των κομμάτων τους. Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, θα έχει την άνεση να ανοίξει όλα τα θέματα, να δει ποιες τουρκικές διεκδικήσεις είναι προσχηματικές και ποιες ουσιαστικές, να διερευνήσει αν υπάρχει και σε ποια έκταση πεδίο συνεννόησης και συμφωνίας. Και, βεβαίως, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να «ζυγίσει» και τον τούρκο πρόεδρο, ώστε να καταλάβει κατά πόσον θα έχει απέναντί του έναν συνομιλητή με διάθεση επίλυσης ή κάποιον που δεν έχει καμία πρόθεση να συμβάλει στην ουσιαστική βελτίωση των ελληνοτουρκικών.
Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών -και, μάλιστα, χωρίς τους υπουργούς τους- έπειτα από σχεδόν 1,5 χρόνο δεν πρέπει να πάει χαμένη. Το να αφήνει να διαρρεύσει, λοιπόν, η ελληνική πλευρά, ότι στόχος της Αθήνας είναι «ένα ήρεμο καλοκαίρι», αποτελεί χαμένη ευκαιρία από μόνο του. Όχι γιατί περισσεύει η ηρεμία στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Αλλά γιατί αν η συζήτηση προχωρήσει βαθιά και χωρίς εσωκομματικού ή άλλου τύπου αναστολές, τότε μπορεί να διαφανεί το ενδεχόμενο να μην είναι ήρεμο μόνο το καλοκαίρι, αλλά η επόμενη περίοδος που διανοίγεται στα ελληνοτουρκικά. Μπορεί, πάλι, και όχι. Αλλά η σημερινή συνάντηση είναι μία καλή ευκαιρία για να το μάθουμε.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ