Επίσκεψη στο Κολοράντο των ΗΠΑ πραγματοποιεί ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς
Επίσκεψη στο Κολοράντο των ΗΠΑ πραγματοποιεί ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ο οποίος συμμετέχει στις εργασίες του 35ου Space Symbosium.
Κατά την πρώτη ημέρα της άφιξης του, ο κ. Παππάς επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της εταιρίας Lockheed Martin, η οποία είχε αναλάβει τη κατασκευή του δορυφόρου Hellas Sat 4 που εκτοξεύτηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2019. Ο Έλληνας υπουργός είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον επικεφαλής μηχανικό της εταιρείας, αλλά και να παρακολουθήσει τη διαδικασία τροχιοδρόμησης του δορυφόρου Hellas Sat 4 στην τελική του τροχιακή θέση. Η συγκεκριμένη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Μαΐου.
Σύμφωνα με τον κ. Παππά, η ενεργοποίηση της λειτουργίας του Hellas Sat 4 θα επιτρέψει στην χώρα μας να ενεργοποιήσει και να κατοχυρώσει νέες ραδιοσυχνότητες, μια εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα αυξήσει και θα διασφαλίσει τα ελληνικά δικαιώματα στο διάστημα.
Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στο επιχειρησιακό κέντρο της Lockheed Martin, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής υπογράμμισε ότι η χώρας μας αποδεικνύει έμπρακτα ότι μπορεί να αξιοποιήσει τις τεχνολογίες του διαστήματος.
«Η Ελλάδα, με δύο δορυφόρους στην ελληνική τροχιακή θέση, διαψεύδει παταγωδώς όσους έλεγαν ότι η χώρα μας δεν μπορεί να αξιοποιήσει τις τεχνολογίες διαστήματος. Σκεφτείτε μόνο ότι πριν από δύο χρόνια, δεν είχαμε δικούς μας δορυφόρους, ενώ κινδυνεύαμε να χάσουμε την ελληνική τροχιακή θέση. Η Ελλάδα ανακάμπτει, αναβαθμίζεται και τα καταφέρνει σε ένα πεδίο που αφορά την τεχνολογική αιχμή» σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, ανέφερε ότι «με την ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών (τροχιοδρόμησης και τελικών δοκιμών εκπομπής) θα παραδώσουμε, τον ερχόμενο Ιούλιο, στο ελληνικό Δημόσιο τους αναμεταδότες, που έχουμε συμφωνήσει να παραχωρήσουμε, για χρήση από την Πολιτεία».
Τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης συνοδεύουν στις ΗΠΑ ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ), Γεώργιος Μαντζούρης, και ο ειδικός σύμβουλος του κ. Παππά, Κωνσταντίνος Αγόρης.
Ανλυτικά Δηλώσεις για την υπογραφή συμφωνίας ΕΛΔΟ – NASA
Νίκος Παππάς, Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης:
«Με την αποστολή “H Ελλάδα στη Σελήνη”, η χώρα μας μπαίνει στην κατηγορία των ελάχιστων χωρών, οι οποίες έχουν πατήσει στο έδαφος της Σελήνης με δικό τους όχημα. Η ελληνική ερευνητική κοινότητα έδειξε έτοιμη να συμβάλει με ξεχωριστές ιδέες για τις προτεραιότητες της έρευνας στο έδαφος της Σελήνης.
Η ελληνική Κυβέρνηση και ο Ελληνικός Διαστημικό Οργανισμός, με πάρα πολλή, επιμονή και συστηματική δουλειά, αναβαθμίζουν τη χώρα και την κατατάσσουν στην πρωτοπορία της έρευνας για το σύνολο της ανθρωπότητας».
Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, Πρόεδρος Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ):
«Η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα και τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό, κι αυτό γιατί η χώρα συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των πολύ λίγων διακεκριμένων χωρών που θα έχουν εγκατάσταση στη Σελήνη.
Από αύριο ξεκινούμε δουλειά, σε συνεργασία με τα ελληνικά Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα, αλλά και την ελληνική διαστημική βιομηχανία, με σκοπό τον καθορισμό των επιχειρησιακών απαιτήσεων, το σχεδιασμό και την κατασκευή του ελληνικού σεληνιακού οχήματος».
Γιώργος Μαντζούρης, Διευθύνων Σύμβουλος Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ):
«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα. Μετά από 9 μήνες σκληρής εργασίας, η χώρα τοποθετείται ισότιμα στον παγκόσμιο διαστημικό χάρτη ως στρατηγικός εταίρος στον χώρο του Διαστήματος, διασφαλίζοντας οφέλη για την κοινωνία, την επιστήμη, την οικονομία, αλλά κυρίως τους νέους μας.
Προτρέπουμε τους νέους να συμπορευθούν με τις προσπάθειές μας και να εργασθούμε όλοι μαζί για την υλοποίηση ενός οράματος που θέλει την Ελλάδα να φθάνει και στο έδαφος της Σελήνης, αποδεικνύοντας την υπεραξία των επιστημόνων της».