Ν. Κακλαμάνης: Η πανδημία πρέπει να αποτελέσει την ευκαιρία για ενδυνάμωση και εκσυγχρονισμό του Ε.Σ.Υ.

Συνέντευξη στη ΣΟΦΙΑ ΛΙΑΚΟΥ για την Κυριακάτικη Kontranews

Συγκεκριμένες προτάσεις κι όχι να κάνει συνεχή κριτική η αντιπολίτευση δηλώνει ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Α’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νικήτας Κακλαμάνης και ζητά από τους πολίτες να εφαρμόσουν τα μέτρα σημειώνοντας «γνωρίζω την ψυχική κόπωση της κοινωνίας αλλά η αυτοπειθαρχία είναι μονόδρομος». Ο κ. Κακλαμάνης θυμίζει ότι πριν από ένα χρόνο και πάλι είχε μιλήσει ευθέως για την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και τονίζει «η πανδημία, λοιπόν, πρέπει να αποτελέσει την ευκαιρία, ώστε το Ε.Σ.Υ. να ενδυναμωθεί, να εκσυγχρονιστεί και ασφαλώς να γίνουν μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτών και ιατρών, ώστε να μην βρεθούμε ξανά εκτεθειμένοι σε παρόμοιο κίνδυνο».

Τι εχει φταίξει και δεν αποδίδει το lockdown μετά από τόσο καιρό;

Για περισσότερο από ένα μήνα, κ. Λιά- κου, όταν το τρίτο κύμα του κορωνοϊού ήταν ακόμη προ των πυλών, τάχθηκα ανε- πιφύλακτα υπέρ του σκληρού και προ- ληπτικού lockdown, τύπου Μαρτίου του 2020, για δύο εβδομάδες. Μάλιστα, το είχα πρωτοπεί στο ΚΟNTRA… Ο κόσμος μπορεί να δυσανασχετούσε αρχικά αλλά ο χρόνος θα ήταν περιορισμένος και το πιο βασικό: θα χτυπούσαμε τον ιό στην καρδιά. Αυτό θα έδινε το δικαίωμα στη Κυβέρνηση να επιτρέψει αργά αλλά στα- θερά το άνοιγμα της αγοράς, περιορίζο- ντας έτσι την οικονομική αιμορραγία των δημόσιων Ταμείων. Και το κυριότερο; Ο απλός κόσμος θα μπορούσε να κυκλοφο- ρήσει με μεγαλύτερη ελευθερία και δεν θα αισθανόταν πλέον τόσο κουρασμένος. H κυβέρνηση, υποχρεωμένη από την οικο- νομική κατάσταση, επέλεξε το πιο ελαφρύ («λάιτ») σενάριο, χωρίς όμως οι πολίτες να πειθαρχήσουν σε αυτό. Έτσι τα απο- τελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα και φθάσαμε στα νέα μέτρα με κάποια καθυ- στέρηση. Μέτρα, πάντως, τα οποία προ- σωπικά με βρίσκουν σύμφωνο, αρκεί να εφαρμοστούν. Όσο για την αντιπολίτευ- ση, κάνει συνεχή κριτική αλλά δεν έχω δει συγκεκριμένες προτάσεις.

Τι εννοεί η κυβέρνηση όταν μιλά για «έξυπνες λύσεις» στην αντιμε- τώπιση της πανδημίας;

Οι τελευταίες προτάσεις της Κυβέρνη- σης τόσο στον περιορισμό της κυκλοφο- ρίας, όσο και στην αναδιοργάνωση της λειτουργίας στην Αττική δημοσίων και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Εφ’ όσον υλοποιη- θούν, θα φέρουν αποτελέσματα και ως προς τον περιορισμό της πανδημίας αλλά και ως προς την καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών με Covid-19, από το ΕΣΥ, το οποίο βρίσκεται υπό ασφυκτική πίε- ση. Όλοι μας πρέπει να βοηθή- σουμε πειθαρχώντας στη πιστή εφαρμογή των μέτρων. Γνωρίζω την ψυχική κόπωση της κοινω- νίας αλλά η αυτοπειθαρχία είναι μονόδρομος.

Γιατί δεν ενισχύθηκε το Ε.Σ.Υ. στο διάστημα που ο κορωνοϊός παρουσίαζε ύφεση;

Μου ξύνετε πληγή, κ. Λιάκου… Σας θυμίζω, ότι πριν από ένα χρό- νο και πάλι, είχα μιλήσει ευθέ- ως για την ενίσχυση του δημόσι- ου Συστήματος Υγείας. Από την επόμενη μέρα, άρχισα να δέχο- μαι εσωκομματικές επιθέσεις. Στη σύντομη πορεία των πραγμάτων, όταν και ο ίδιος, ο Πρωθυπουργός μίλησε και έθεσε ως κεντρικό στό- χο την ενίσχυση του ΕΣΥ, σταμά- τησε αυτομάτως, η κριτική εναντί- ον μου. Ας είναι… Το θέμα είναι, ότι σε αυτό, τον ένα χρόνο, διαπι- στώθηκε ότι χάρη στην αυτοθυσία του δημόσιου ιατρικού και νοση- λευτικού προσωπικού, η Ελλάδα κατάφερε –παρά τα προβλήματα λόγω της εξέλιξης της πανδημί- ας- να κατέχει μία από τις καλύτε- ρες θέσεις αντιμετώπισης του ιού, με τις μικρότερες δυνατές απώ- λειες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η πανδημία, λοιπόν, πρέπει να αποτελέσει την ευκαιρία, ώστε το ΕΣΥ να ενδυναμωθεί, να εκσυγ- χρονιστεί κι ασφαλώς να γίνουν μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτών και ιατρών, ώστε να μην βρεθού- με ξανά εκτεθειμένοι σε παρόμοιο κίνδυνο….

Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις των Τούρκων πιστεύετε ότι τορπιλίζουν τις διερευνητικές συνομιλίες;

Δυστυχώς, οι Τούρκοι δεν καταλαβαίνουν παρά μία γλώσσα. Είναι αυτή των κυρώ- σεων. Κυρώσεις, που δεν τόλμησε να επι- βάλλει η Ε.Ε., όταν οι Τούρκοι έφθασαν στο σημείο, επί μήνες, να σεργιανίζουν ελεύθερα με τα πλοία τους στο Αιγαίο, καταπατώντας τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας και της Κύπρου, τα οποία ταυ- τόχρονα αποτελούν και σύνορα της Ε.Ε. Προσωπικά, δεν είμαι κατά των διερευνη- τικών συνομιλιών αλλά με αυστηρά προ- καθορισμένο πλαίσιο. Με την Τουρκία, άλλωστε, έχουμε μία και μόνη διαφορά. Την οριοθέτηση της νησιωτικής υφαλο- κρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών, που εκπορεύονται απ’ αυτή. Όχι διερευνητι- κές, δηλαδή, γενικά και αόριστα, αλλά με σαφείς «κατακόκκινες γραμμές», που απο- κλείουν, επίσης, από κάθε συζήτηση: 1) Την αποστρατικοποίηση των νησιών μας στο Αν. Αιγαίο, 2) Την παραμικρή αλλαγή στο καθεστώς, που ισχύει για τη Θράκη, 3) Τη τουρκική κατοχή στη Κύπρο, που θυμίζω είναι μέλος της Ε.Ε. Είναι δεδο- μένα, που κανείς πρωθυπουργός -πλην του κ. Σημίτη με αφορμή τα Ίμια- από το 1974 και μετά την εισβολή στη Κύπρο, δεν άφησε ούτε παραθυράκι ανοιχτό στους Τούρκους, για να ορέγονται κάτι περισσό- τερο. Αν δεν επιθυμεί αυτό το πλαίσιο, ο κ. Ερντογάν ας καθίσει μόνος του στο τρα- πέζι. Δεν θα τον παρακαλέσουμε κιόλας. Το Διεθνές Δίκαιο, σχεδόν στο σύνολο του, είναι υπέρ των ελληνικών θέσεων. Ελπίζω, μάλιστα, να το έχουν συνειδητο- ποιήσει όλοι και στην Ε.Ε., που συνεχί- ζουν να χαϊδεύουν τη Τουρκία ως κακο- μαθημένο παιδί και όχι ως «πειρατή»…

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή