Monde: Δεν είναι τρελός ο Κιμ

Μια από τις εγκυρότερες εφημερίδες στο κόσμο πλέκει το εγκώμιο του Βορειοκορεάτη ηγέτη, που έχει αναστατώσει όλον τον πλανήτη

Την εύπεπτη αλλά αποπροσανατολιστική θεωρία περί «τρελού» Κιμ έρχεται να καταρρίψει η γαλλική Μοντ με ένα ρηξικέλευθο άρθρο, στο οποίο πλέκει το εγκώμιο του Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Η εκ των εγκυρότερων εφημερίδων του κόσμου στο δημοσίευμά της με τίτλο « Κιμ Γιόνγκ Ουν, ο στρατηγικός νους» εξηγεί με επιχειρήματα τους λόγους που καθιστούν τον καθιστούν μια πανέξυπνη συνεπώς επικίνδυνη προσωπικότητα, την οποία απαγορεύεται να υποτιμήσουν οι μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη.

Όπως τονίζεται στην επίμαχη ανάλυση ο αδίστακτος δικτάτορας στοχεύει ταυτόχρονα στην απόκτηση πυρηνικής βόμβας και στην ανάπτυξη της οικονομίας της Βόρειας Κορέας και τα πηγαίνει εξαιρετικά μέχρι τώρα.

Όποιος, λοιπόν, κάνει λόγο για «ψυχοπαθή» και «μαριονέτα» καλά θα κάνει να αναθεωρήσει καθώς η Β. Κορέα αναδεικνύεται σε μια νέα πυρηνική δύναμη, που είναι πλέον σε θέση να προκαλεί και να αμφισβητεί ανοιχτά την κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και των λοιπών υπερδυνάμεων.

Ακολουθεί το δημοσίευμα της LE MONDE:

Έτοιμος να ξαναπατήσει το κουμπί ο Κιμ

Στην Κορεατική Χερσόνησο έχει σημάνει «κόκκινος» συναγερμός αφού ο Κιμ εμφανίζεται έτοιμος να ξαναπατήσει το κουμπί.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν φέρεται να προετοιμάζεται για νέα εκτόξευση πυραύλου, πιθανότατα κλάσης ICBM, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας Yonhap.

«Συνεχίζουμε να παρατηρούμε ενδείξεις πιθανών νέων βαλλιστικών δοκιμών. Επίσης προβλέπουμε ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να εκτοξεύσει διηπειρωτικό πύραυλο», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ν. Κορέας.

Απαντώντας η Σεούλ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε ευρείας έκτασης στρατιωτικά γυμνάσια κατά μήκος με τα σύνορα με την Βόρεια Κορέα. Ήδη το πρώτο τμήμα τους ξεκίνησε μόνο με νοτιοκορεατικά στρατεύματα, αλλά ετοιμάζονται νέα με τη συμμετοχή και δυνάμεων των ΗΠΑ.

Χθες, συνεδρίασε εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για δεύτερη φορά σε διάστημα μιας εβδομάδας και πάλι με θέμα το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικών υποθέσεων, Τζέφρι Φέλτμαν του ΟΗΕ, προειδοποίησε τα 15 μέλη του Συμβουλίου  ότι «όσο αυξάνονται οι εντάσεις, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος παρεξηγήσεων, λανθασμένων υπολογισμών και κλιμάκωσης».

«Οι τελευταίες σοβαρές εξελίξεις απαιτούν μια συνολική απάντηση προκειμένου να σπάσει ο κύκλος των προκλήσεων (από τη Βόρεια Κορέα). Μια τέτοια απάντηση πρέπει να περιλαμβάνει συνετή και θαρραλέα διπλωματία για να είναι αποτελεσματική», είπε ο Φέλτμαν απευθυνόμενος στο Συμβούλιο.

Η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών, με αίτημα των οποίων συγκλήθηκε το Συμβούλιο, Νίκι Χέιλι, ανέφερε στην εισαγωγή της ότι η Βόρεια Κορέα «ικετεύει για πόλεμο» και τόνισε πως η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί τον πόλεμο, αλλά «έφτασε η στιγμή να εξαντλήσουμε τα διπλωματικά μέσα, πριν να είναι πολύ αργά».

Η αμερικανίδα διπλωμάτης κάλεσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να επιβάλουν τα σκληρότερα δυνατά μέτρα για να αποτρέψουν τη Β. Κορέα να κλιμακώσει το πυρηνικό πρόγραμμά της. Όπως είπε, θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις εντός της εβδομάδας για το ψήφισμα που προωθεί η Ουάσινγκτον. Η Βόρεια Κορέα «έριξε σε όλους ένα χαστούκι στο πρόσωπο» με την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε, υπογράμμισε.

Ο αντιπρόσωπος της Κίνας στον ΟΗΕ Λιού Τζιεγί κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να «σταματήσει να αναλαμβάνει ενέργειες που είναι λάθος» και κάλεσε όλα τα μέρη να «σκεφθούν σοβαρά» την πρόταση του Πεκίνου για ταυτόχρονη αναστολή των βαλλιστικών και πυρηνικών προγραμμάτων της Πιονγιάνγκ και των στρατιωτικών ασκήσεων που διεξάγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με τη Νότια Κορέα.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε ότι οι στρατιωτικές λύσεις δεν μπορούν να διευθετήσουν τα ζητήματα στην κορεατική χερσόνησο και προειδοποίησε ότι υπάρχει μια «επείγουσα ανάγκη να διατηρηθεί μια ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση από οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να κλιμακώσει τις εντάσεις».

Η Γαλλία και η Βρετανία καθώς και η Ιαπωνία τάσσονται υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων.

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Βόρεια Κορέα έστειλε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Ματίς, δηλώνοντας, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, πως οποιαδήποτε απειλή προς τις ΗΠΑ ή τα εδάφη της, περιλαμβανομένης και της νήσου Γκουάμ ή και κατά των συμμάχων της θα αντιμετωπιστεί με μαζική στρατιωτική αντίδραση.

Πυρετώδεις διπλωματικές διαβουλεύσεις

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο νοτιοκορεάτης ομόλογός του, Μουν Τζε-ιν, καταδίκασαν με τον εντονότερο τρόπο τις προκλήσεις του καθεστώτος Κιμ, τονίζοντας ότι παραβιάζει κατάφωρα τις αποφάσεις του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

Οι δύο ηγέτες, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, συμφώνησαν ότι η νέα πυρηνική δοκιμή συνιστά σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της περιοχής, εκτιμώντας ότι
οι ενέργειες της Πιονγιάνγκ υπονομεύουν το παγκόσμιο καθεστώς της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας και ο αμερικανός ομόλογός του, Ντόναλντ Τραμπ, συμφώνησαν στην άρση του ορίου βάρους των πυρηνικών κεφαλών που μπορεί να φέρουν οι νοτιοκορεατικοί.

Με βάση την ισχύουσα συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Νότιας Κορέας, οι πυρηνικές κεφαλές της Σεούλ έχουν όριο βάρους 500 κιλά.

Οι δύο πρόεδροι προχώρησαν σε αυτή την απόφαση σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, κατά την διάρκεια της οποίας αποφάσισαν, παράλληλα, ότι έχει έρθει η στιγμή για την επιβολή των πλέον αυστηρών κυρώσεων και την άσκηση πίεσης ενάντια στην Βόρεια Κορέα.

Όπως υπογραμμίζεται, ανάμεσα στα μέτρα που θα πρέπει να εξεταστούν ενδελεχώς από τα Ηνωμένα Έθνη, είναι το μπλοκάρισμα της θαλάσσιας μεταφοράς πετρελαίου προς την Βόρεια Κορέα.

Επίσης, ο Μουν Τζε-ιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, στην οποία καταδίκασαν την πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ και ζήτησαν την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων σε βάρος της Β. Κορέας.

Και οι δύο ηγέτες επισήμαναν ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ο συντονισμός των ενεργειών των συμμαχικών πλευρών. «Ο κοινός στόχος είναι να αποφευχθεί η στρατιωτική κλιμάκωση και να επιτύχουμε μια ειρηνική λύση».

Σε ρόλο «πυροσβέστη» η Ελβετία

Στο μεταξύ, η Ελβετία προσφέρεται να ενεργήσει ως μεσολαβήτρια για την επίλυση της κρίσης στην Κορέα, φιλοξενώντας συνομιλίες σε επίπεδο υπουργών.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της χώρας Ντόρις Λόιταρντ, Ελβετοί στρατιώτες είναι ανεπτυγμένοι στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας και πρόσθεσε ότι η χώρα της έχει μακρά ιστορία ουδέτερης διπλωματίας. Ωστόσο η Κίνα και οι ΗΠΑ πρέπει να αναλάβουν το μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί, υπογράμμισε.

«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας (…) ως μεσολαβητές», είπε η Ελβετή πρόεδρος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Πραγματικά έχει έρθει η ώρα να καθίσουμε στο τραπέζι. Οι μεγάλες δυνάμεις έχουν ευθύνη» κατέληξε.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή