Τετάρτη, 30 Απριλίου 2025

Μητσοτάκης για Σύνοδο Κορυφής: Έθεσα ζήτημα εμπάργκο όπλων στην Τουρκία (Βίντεο)

Στο ζήτημα των αυξανόμενων τουρκικών προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το θέμα της Τουρκίας δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη και ότι συμπεριλήφθηκε έπειτα από επιμονή του ιδίου και του Προέδρου Αναστασιάδη, συμπληρώνοντας ότι “ζητήσαμε να υπάρχει ρητή αναφορά στα συμπεράσματα που να καταδεικνύει την έντονη αποδοκιμασία της ΕΕ για τις νέες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο”, συμπεριλαμβανομένων των κινήσεων του Ορούτς Ρέις.

Οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν σε αυτές τις διατυπώσεις, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε ότι υπάρχει ρητή αναφορά στην ανάγκη η Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και καλείται να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες, σημειώνοντας ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Όταν συζητήσαμε το θέμα στην προηγούμενη Σύνοδο, είπε ο Πρωθυπουργός, ήταν εμφανές ότι έπρεπε να διανύσουμε δρόμο για να εξηγήσουμε στους Ευρωπαίους ομολόγους μας, γιατί το ζήτημα αποτελεί καθοριστικής σημασίας για ολόκληρη την Ευρώπη και μετά από κάθε συνεδρίαση διανύουμε ακόμη δρόμο σε αυτή την κατεύθυνση.

Υπενθύμισε τα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου, τονίζοντας ότι ο Δεκέμβριος είναι η καταληκτική ημερομηνία που η Ευρώπη θα πρέπει να καταλήξει στο θέμα.

Έθεσα ένα ακόμη ζήτημα στους Ευρωπαίους ομολόγους μου, υπενθύμισα προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την τουρκική προκλητικότητα στη Συρία, σχετικά με εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία. Τόνισε, δε, ότι ο ίδιος σημείωσε πως η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης απέναντι σε δύο κράτη που δοκιμάζονται από τέτοιες απειλές, θα ήταν μία πρωτοβουλία ευρωπαϊκή ή σε επίπεδο κρατών-μελών της ΕΕ να μην επιτρέπουμε πια την πώληση όπλων στην Τουρκία, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για να απειλήσουν την κυριαρχία δύο κρατών-μελών. “Έθιξα το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, νομίζω η θέση μου έγινε κατανοητή”, είπε ο Πρωθυπουργός.

Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας, των συνεχιζόμενων προκλήσεων έθεσε η Ελλάδα στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τις δηλώσεις του με αναφορά στον κορονοϊό. Για την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ζήτησε να επανεξεταστούν παλαιότερες αποφάσεις Συνόδων Κορυφής που έκαναν αναφορά σε εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία.

«Έχουμε μια πολύ μεγάλη ανησυχία στην Ευρώπη για το ζήτημα του κορονοϊού και δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να είναι σίγουρος για το πότε θα ξαναβρεθούμε όλοι μαζί» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Να επισημάνω ότι υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία όλων μας για το δεύτερο κύμα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε «έχουμε πια έναν ευρωπαϊκό χάρτη ανά περιφέρεια ο οποίος αποτυπώνει το επίπεδο κινδύνου με κοινά κριτήρια. Θεωρώ θετικό ότι η Ελλάδα όπως φαίνεται ακόμα, είναι μία από τις χώρες που τα καταφέρνει σχετικά καλύτερα σε σχέση με Δυτική και Ανατολική Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή αν δεν είμαστε προσεκτικοί, αν δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα των ειδικών», υπογράμμισε…

Ο πρωθυπουργός, τόνισε ακόμη ότι έθεσε στη Σύνοδο, το ζήτημα της προετοιμασίας για την επόμενη ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή τουριστική περίοδο, τονίζοντας ότι «όλοι ελπίζουμε ότι την άνοιξη θα έχουμε εμβόλιο αλλά θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ταξιδεύουμε με ασφάλεια και κοινά πρωτόκολλα».

Για την Τουρκία:

«Το θέμα δεν επρόκειτο να συζητηθεί» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις με την Τουρκία. «Δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε: «Επιμείναμε εγώ και ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Ζητήσαμε ρητή αναφορά που να καταδεικνύει έντονη αποδοκιμασία της ΕΕ για τις νέες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας. Συμφώνησαν τελικά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων σε αυτές τις διατυπώσεις. Υπάρχει ρητή αναφορά να σεβαστεί τα ψηφίσματα η Τουρκία του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κάλεσε την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και ανέφερε ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις».

«Όταν συζητήσαμε εκτενώς το θέμα της Τουρκίας στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής έπρεπε να διανύσουμε δρόμο για να εξηγήσουμε στους Ευρωπαίους», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Μετά από κάθε συνεδρίαση διανύουμε ακόμα δρόμο. Τα συμπεράσματα που επαναβεβαιώθηκαν σήμερα στην παράγραφο 21, λένε ξεκάθαρα, θέτουν ξεκάθαρη χρονική περίοδο που θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας το Δεκέμβριο».

«Αυτές οι ενέργειες και τα όπλα που έχει η Ευρώπη στη διάθεσή της περιγράφονται με σαφήνεια» τόνισε ο πρωθυπουργός και εξήγησε: «Υπενθύμισα ότι σε προηγούμενες αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με τουρκική προκλητικότητα στη Συρία, υπήρξαν αποφάσεις σχετικά με εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία. Η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που να μην επιτρέπεται πώληση όπλων στην Τουρκία. Έθιξα το θέμα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Νομίζω ότι η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή. Θύμισα ότι άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια πήραν απόφαση να μην πουλήσουν αεροσκάφη στην Τουρκία, όπως οι ΗΠΑ».

Εξέφρασε την ευχή ότι τα πράγματα στο μέτωπο του κορονοϊού θα πάνε καλύτερα και θα μπορούν να βρεθούν και πάλι στις Βρυξέλλες.

Το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία

«To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματά του της 2ας Οκτωβρίου 2020», αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή