Μίνα Γκάγκα: Οι μάσκες δεν είναι επικίνδυνες για τα παιδιά – Δεν επηρεάζουν την αναπνοή, δεν μειώνουν το οξυγόνο

Συνέντευξη στον Χρήστο Κυμπιζή για την Κυριακάτικη Kontranews

Η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα μέσω της Κυριακάτικης Kontranews καθησυχάζει τους γονείς που διστάζουν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο με μάσκα, τονίζοντας πως αυτές ούτε μειώνουν το οξυγόνο, ούτε επηρεάζουν τον καρδιακό ρυθμό. Επισημαίνει την αναγκαιότητα του τα τηρηθούν τα μέτρα προστασίας, δηλώνει αισιόδοξη πως σε μερικούς μήνες θα έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, συμβουλεύει όσους γυρνούν από τις διακοπές τους και αναφέρεται στα περιστατικά επαναμόλυνσης από τον κορωνοϊό που είδαν το φως της δημοσιότητας. 

Ανησυχείτε από την αύξηση των κρουσμάτων; Ποια νέα μέτρα θα πρέπει να περιμένουμε; Υπάρχει το ενδεχόμενο να επιβληθεί νέος περιορισμός μετακινήσεων ή και ταξιδιών στην επαρχία; 

Η αύξηση των κρουσμάτων είναι φυσικά ανησυχητική. Αλλά αυτό που είναι κυρίως ανησυχητικό είναι το πόσο και γιατί υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων. Δηλαδή, μπορούμε άνετα να μειώσουμε τα κρούσματα, αν ακολουθούμε τα μέτρα πρόληψης που ακούμε λίγο – πολύ από τον Φεβρουάριο και που τα βλέπουμε να εφαρμόζονται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή αποστάσεις,  μάσκες, συχνό πλύσιμο χεριών και όχι συγχρωτισμός ή μεγάλες συγκεντρώσεις. Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι χαμηλά από άποψη κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό της και σε σχέση με τις περισσότερες άλλες χώρες και αυτό είναι μια μεγάλη μας επιτυχία. Αλλά, επειδή οι περισσότεροι δεν έχουμε έρθει σε επαφή με  τον ιό και δεν έχουμε ανοσία, κινδυνεύουμε όλοι πάρα πολύ: ο ιός μεταδίδεται εύκολα και είναι εύκολο η κατάσταση να ξεφύγει. Πιστεύω ότι τα μέτρα που λαμβάνονται, σχετίζονται με την κατάσταση της μόλυνσης και των κρουσμάτων και ελπίζω να μη χρειαστεί να πάρουμε άλλα μέτρα. Είναι πολύ σημαντικό να προσέξουμε ο ένας τον άλλον για τους επόμενους μήνες και να μπορέσουμε παράλληλα να ζήσουμε κατά το δυνατόν φυσιολογικά. Δηλαδή να μπορούμε να δούμε φίλους, να  βγούμε σε εστιατόρια, να έχουμε κοινωνική ζωή – τηρώντας πάντα τους κανόνες και τα πρωτόκολλα. 

Είδαμε πρόσφατα περιστατικά επαναμόλυνσης από τον ιό. Αυτό σημαίνει πως όσοι έχουν νοσήσει κινδυνεύουν να ξανανοσήσουν; Ποιες είναι οι διαφορές από τη μετάλλαξη του ιού;

Τεστ θετικό μπορεί να παραμένει για πολλές βδομάδες, χωρίς να υπάρχει επαναμόλυνση ούτε κίνδυνος μετάδοσης, μετά τη δεύτερη βδομάδα και τη πτώση του πυρετού, γενετικό υλικού του ιού μπορεί να υπάρχει αλλά δε φαίνεται να σχετίζεται με ενεργό μόλυνση και πιθανότητα μετάδοσης. Όσο για επαναμόλυνση, υπάρχoυν 2-3 αναφορές για επαναμόλυνση, μία από την Ασία με άλλο στέλεχος κορωνοϊου -και η επαναμόλυνση αυτή δεν συνδέθηκε με συμπτώματα και νόσηση, γεγονός που μάλλον  υποδηλώνει  ότι υπάρχει ανοσία- και δύο περιπτώσεις στην Ευρώπη, η μία με ήπια συμπτώματα. 

Ο ανθρώπινος οργανισμός ανταποκρίνεται στις μολύνσεις με ειδικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που την πρώτη φορά που έρχονται σε επαφή με ένα ιό ή μικρόβιο ανταποκρίνονται σχετικά αργά, αλλά στην επαναμόλυνση με τον ίδιο παράγοντα, ιό ή μικρόβιο, τον αναγνωρίζουν αμέσως και αντιδρούν γρήγορα, προλαβαίνοντας τη διασπορά του ιού στον οργανισμό και τη νόσηση.  Αυτή είναι και αρχή με την οποία λειτουργούν τα εμβόλια. Γενικά, στις ιογενείς λοιμώξεις, μπορεί να υπάρξει επαναμόλυνση, όπως συμβαίνει με τη γρίπη, όπου δημιουργούνται πολλές μεταλλάξεις, και πάντα, τα εμβόλια βοηθούν πολύ. (Η μετάλλαξη είναι μια μικρή ή μεγαλύτερη αλλαγή στο γενετικό υλικό οποιουδήποτε οργανισμού που τον κάνει λίγο διαφορετικό).  

Για τον συγκεκριμένο ιό δεν έχουμε δει μεγάλες διαφορές. Σήμερα τα κρούσματα, είναι περισσότερα στους νεότερους ανθρώπους που εκτίθενται περισσότερο και έχουν λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν βαριά, αλλά νομίζω ότι ο ιός συμπεριφέρεται ακριβώς το ίδιο στον γενικό πληθυσμό.

Ποιες οι εξελίξεις από την έρευνα για το εμβόλιο; Πότε να το περιμένουμε στην Ελλάδα; Είστε αισιόδοξη πως τελικά θα ναι αποτελεσματικό; 

Είμαι αισιόδοξη για το εμβόλιο, νομίζω ότι υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια από γιατρούς, ερευνητές, την φαρμακοβιομηχανία και τα πανεπιστήμια και ήδη έχουμε 5-6 εμβόλια σε τελικές δοκιμές. Νομίζω ότι θα έχουμε αποτελεσματικό εμβόλιο σύντομα. Όμως θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί μέχρι να το έχουμε και μέχρι να έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Μέχρι τότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

Αρκετοί γονείς δηλώνουν ανήσυχοι πως η μάσκα είναι επικίνδυνη για τα παιδιά τους. Τι έχετε να τους πείτε; Πώς σχολιάζετε το ότι η μάσκα θα είναι υποχρεωτική στην τάξη αλλά όχι στα διαλείμματα; 

Οι μάσκες δεν είναι επικίνδυνες, το να τις φοράμε δεν επηρεάζει καθόλου την αναπνοή. Δεν μειώνει το οξυγόνο, δεν αυξάνει το διοξείδιο, δεν επηρεάζει τον καρδιακό ρυθμό. Θα έχετε δει ότι αθλητές του σκι φοράνε πολλές φορές μάσκες που καλύπτουν τη μύτη τους και αφήνουν μόνο τα μάτια ανοιχτά και παρόλα αυτά κάνουν σπορ πάνω στα βουνά που το οξυγόνο είναι λιγότερο. Άρα, η μάσκα δεν επηρεάζει την αναπνοή. Σύμφωνοι, όταν την φοράμε ζεσταινόμαστε, αισθανόμαστε ενόχληση, ιδρώνουμε, δεν είμαστε μαθημένοι. Από την άλλη μεριά, η μάσκα είναι ένα πάρα πολύ ασφαλές και αποτελεσματικό μέσο πρόληψης και θα πρέπει να το ακολουθήσουμε για την ασφάλεια όλων. Η μάσκα είναι ένα σημαντικό μετρό όταν είμαστε κοντά με άλλους ανθρώπους και αυτό συμβαίνει σε έναν χώρο γραφείου ή σε μία τάξη. Μπορεί να συμβεί και σε εξωτερικό χώρο, αν υπάρχει συγχρωτισμός, αλλά σε ένα προαύλιο μεγάλο με 30 παιδάκια, προφανώς αποστάσεις μπορούν να τηρηθούν. Και νομίζω ότι και πάλι θα γίνεται αναπροσαρμογή, ανάλογα με τα δεδομένα.  

Τι να προσέχουν όσοι γυρίζουν από τις διακοπές τους; 

Νομίζω ότι μετά τις διακοπές, επειδή η πιθανότητα μόλυνσης είναι μεγαλύτερη αν γυρνάμε από περιοχές με κρούσματα, θα πρέπει όλοι να είμαστε πιο προσεκτικοί. Βλέπω με χαρά ότι τα περισσότερα νέα παιδιά που γυρνάνε από διακοπές, κάθονται καραντίνα στο σπίτι και προσέχουν  πάρα πολύ και τους δικούς τους και τους ξένους. Αυτό νομίζω ότι είναι το μετρό δηλαδή,  να προσέχουμε πάρα πολύ τις επαφές μας για 10-15 μέρες μετά την επιστροφή από τις διακοπές και να τηρούμε οπωσδήποτε με μεγάλη προσοχή τα μέτρα προστασίας και τη μάσκα. 

Βλέπουμε συχνά πυκνά ορισμένους ιερείς να προτρέπουν τους πιστούς να μη φορούν μάσκες στις εκκλησίες… Άλλοι πάλι ενώ φορούν μάσκες, κοινωνούν με το ίδιο κουτάλι. Πώς σχολιάζετε αυτά τα φαινόμενα; 

Η επίσημη ελληνική εκκλησία συντάσσεται με τις συστάσεις των ειδικών και της ελληνικής πολιτείας και νομίζω ότι αυτό είναι το σωστό. Τα μέτρα πρέπει να τα ακολουθήσουμε όλοι, ιερείς και απλός κόσμος, με γνώμονα τα επιστημονικά δεδομένα, τη δημόσια υγεία και το κοινωνικό καλό.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή