Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2025

Μετά τον ΟΟΣΑ και την Τράπεζα της Ελλάδος, δικαίωση της Kontranews και από το Spiegel Online για τις ασφαλιστικές εισφορές

 

Μετά τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και την Τράπεζα της Ελλάδος, ήρθε και το Spiegel Online να δικαιώσει την εφημερίδα μας, την Kontranews, για τις οδυνηρές επιπτώσεις της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών και των φόρων στην οικονομία, αλλά και στη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρα μας.

Συγκεκριμένα, σχετικά με το νέο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών που ισχύει από 1ης Ιανουαρίου για τους αυτοαπασχολούμενους επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Υπό την πίεση των διεθνών δανειστών η Ελλάδα εισήγαγε ένα νέο σύστημα εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Στην πράξη επωφελούνται οι φοροφυγάδες. Όποιος από την άλλη πλευρά είναι ειλικρινής στο τι δηλώνει, πρέπει να ματώσει».

Τώρα, μεταξύ μας, το ίδιο σύστημα ισχύει και στη Γερμανία, αλλά όπως επισημαίνει το Spiegel Online, «πλέον οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης θα εισπράττονται συναρτήσει του εισοδήματος» και όχι βάσει του προηγούμενου κατά το οποίο οι αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνταν να πληρώσουν ένα πάγιο ποσό για εισφορές υγείας και συντάξιμα, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους, με δυνατότητα αύξησής τους ανά τριετία. Πρόκειται για ένα δικαιότερο σύστημα σε σχέση με το παλαιότερο σύστημα της πάγιας καταβολής. Αλλά, ας μην ξαναπούμε ξανά τι Κοζάνη, τι Λωζάνη. Διότι, όπως εύστοχα αναφέρει το ρεπορτάζ του Spiegel Online, «το νέο σύστημα θα είχε νόημα σε ένα κράτος, το οποίο θα πάτασσε τη φοροδιαφυγή με αξιοπιστία και σοβαρότητα». Αλλά, δυστυχώς, τέτοια δύσκολα πράγματα δεν γίνονται στην Ελλάδα. Για τους λόγους αυτούς, ενώ αυξάνονται οι συντελεστές φορολογίας και οι ασφαλιστικές εισφορές τα δημόσια έσοδα και τα έσοδα από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης συρρικνώνονται ή δεν εισπράττονται. Σημειώνεται ότι μετά από μία σημαντική αύξησή τους από το 2007 έως το 2009, οι εισφορές στην κοινωνική ασφάλιση παρέμειναν κατά μέσο όρο σχετικά σταθερές το 2014 και το 2015 σε λίγο πάνω από το 26% των συνολικών φορολογικών εσόδων και 9,1% του ΑΕΠ.

Έτσι, ματαίως επισημαίνει στην ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική (Δεκέμβριος 2015) η Τράπεζα της Ελλάδος ότι «η προσαρμογή που απομένει να υλοποιηθεί δεν πρέπει να γίνει με αύξηση των φορολογικών συντελεστών ή των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης που θίγουν την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και τις θέσεις απασχόλησης».

Ματαίως, επισημαίνει και ο ΟΟΣΑ σε πρόσφατη έκθεσή του για τη φορολογία και τις κρατήσεις ότι η Ελλάδα είναι ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «παγκόσμια πρωταθλήτρια» κρατήσεων. Όπως επισημαίνει σε έκθεσή του το 2016, η επιβάρυνση της απασχόλησης μέσω της αύξησης είτε των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος είτε των εργοδοτικών εισφορών έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία στρεβλώσεων στην αγορά εργασίας τόσο στην πλευρά της προσφοράς όσο και στην πλευρά της ζήτησης. Ειδικότερα, η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών μπορεί να συνδεθεί με κίνητρα για μείωση της ζήτησης για αγορά εργασίας.

Ματαίως, επεσήμαινε πριν από 27 χρόνια ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Άγγελος Αγγελόπουλος ότι «μια από τις αιτίες της μεγάλης φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής είναι η υπερβολική επιβάρυνση του φόρου εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών που είναι, όπως έχουν δείξει πολλές μελέτες, σημαντικά ανώτερη εν σχέσει με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή