Μετά τον Ντελόρ, ύστερα από 26 χρόνια, μας τράβηξε το αυτί και ο Γιούνκερ
ΦαΙνεται ότι το έχει η μοίρα των ελληνικών κυβερνήσεων κάπως ευγενικά τραβάνε τα αυτιά τους οι εκάστοτε πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ίσως για το λόγο αυτό να έχουν πάθει όλες «κουφαμάρα».
Πριν από 26 περίπου χρόνια, στις 19 Μαρτίου του 1990 ο τότε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ «τράβηξε το αυτί» του «αθώου του αίματος» τότε πρωθυπουργού της Οικουμενικής Κυβέρνησης καθηγητή και ακαδημαϊκού Ξενοφώντα Ζολώτα για τις «αταξίες» της Ελλάδος εντός της τότε ΕΟΚ. Τώρα, ύστερα από 26 περίπου χρόνια, ο νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ σε άρθρο στο περιοδικό «Project Syndicate» υπό τον τίτλο ««Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε έναν κόσμο με κρίσεις», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, όσα περίπου ο… Ντελόρ πριν από 25 χρόνια, και συγκεκριμένα τα εξής: «Aπό την αρχή του έτους, οι συνομιλίες για την Ελλάδα δοκίμασαν την υπομονή όλων μας. Πολύς χρόνος και εμπιστοσύνη χάθηκαν. Γέφυρες κόπηκαν. Ειπώθηκαν λέξεις που δεν μπορεί κανείς να τις πάρει εύκολα πίσω. Είδαμε τις δημοκρατίες της Ευρώπης να τίθενται η μία αντιμέτωπη στην άλλη. Συλλογικά η Ευρώπη κοίταζε την άβυσσο. Και μόνο όταν βρεθήκαμε στο χείλος, ήμασταν σε θέση να κάνουν ένα βήμα πίσω. Στο τέλος, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. στήριξαν την Ελλάδα, έγιναν δεσμεύσεις, οι οποίες εφαρμόζονται και τηρούνται, και ένα νέο πρόγραμμα είναι τώρα σε εφαρμογή. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη επικράτησε, και η εμπιστοσύνη έχει αρχίσει να επανέρχεται. Το κλειδί θα είναι πλέον η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων…»
Ο τότε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ επεσήμαινε στην επιστολή του προς τον Ζολώτα, μεταξύ άλλων τα ακόλουθα, αλλά στο… βρόντο:
«Καθόλου το διάστημα από την είσοδο της χώρας σας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες και μετά, η Κοινότητα κατέβαλε κάθε προσπάθεια για να διευκολύνει την ενσωμάτωση της Ελλάδας, και να τη βοηθήσει να φτάσει στο επίπεδο των πιο ανεπτυγμένων οικονομιών. Η αλληλεγγύη αυτή εκφράστηκε με σημαντικές περιφερειακές και διαρθρωτικές βοήθειες- όπως συνέβη και με άλλες χώρες σε ανάλογες περιπτώσεις -αλλά και με τη μορφή μεσοπρόθεσμου δανείου χρηματοδοτικής αρωγής που χορηγήθηκε το 1985 και 1986 για να βοηθήσει την Ελλάδα να εξέλθει από μια δυσκολότατη κατάσταση στην εποχή εκείνη…. Οι σημαντικότεροι διαθέσιμοι οικονομικοί δείκτες, καθώς και οι πληροφορίες που συνέλεξε η πρόσφατη αποστολή της Επιτροπής στην Αθήνα, δείχνουν πράγματι ότι η κατάσταση έγινε πολύ ανησυχητική… «Η κατάσταση αυτή επιβάλλει τη λήψη, χωρίς καθυστέρηση, δραστικών μέτρων και την εκπόνηση και εφαρμογή πολυετούς προγράμματος ανόρθωσης της οικονομίας το ταχύτερο δυνατό. Αν δεν γίνει αυτό η χώρα σας διατρέχει δύο σοβαρούς κινδύνους: Από τη μια πλευρά το μέγεθος και η αύξηση του δημοσίου χρέους και του εξωτερικού χρέους της χώρας σας κινδυνεύουν να βλάψουν τη φερεγγυότητα της Ελλάδας. Από την άλλη πλευρά η σοβαρή διαφορά που διαπιστώνεται ανάμεσα στην οικονομική εξέλιξη της Ελλάδας κι εκείνη των άλλων χωρών της Κοινότητας κινδυνεύει να υπονομεύσει μόνιμα την πορεία της χώρας σας προς την Ενιαία Αγορά, την Οικονομική και Νομισματική Ένωση και την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Όσο για την Επιτροπή, θα βρισκόταν στη δύσκολη θέση να έχει συμμετάσχει και συνδέσει την ίδια την αξιοπιστία της σε απόφαση δανείου του οποίου οι όροι δεν τηρήθηκαν από τον οφειλέτη…».
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης