Υπέρ της απέλασης των προσφύγων που καταδικάζονται τάχθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος
«Κάποιοι από τους δράστες έχασαν το δικαίωμα φιλοξενίας στην Γερμανία», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στις επιθέσεις εναντίον γυναικών και αστυνομικών, το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Κολωνίας.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, μιλώντας σε εκδήλωση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Μάιντς, εξέφρασε την κατανόησή της για όσους διατυπώνουν επιφυλάξεις για κάθε αλλαγή νομοθεσίας, αλλά τόνισε ότι πρέπει να εξετάσουμε «πότε χάνει κάποιος το δικαίωμά του στην φιλοξενία μας».
«Μέχρι τώρα αυτό συνέβαινε όταν επρόκειτο για ποινές άνω των δύο ή τριών ετών, αλλά αν αποδειχτεί ότι σε περιπτώσεις όπως στην Κολωνία και σε άλλες πόλεις δεν φτάνουμε σε τόσο μεγάλες ποινές, πρέπει κανείς να αναρωτηθεί μήπως χάνει κάποιος το δικαίωμά του στην φιλοξενία ήδη νωρίτερα», είπε η Άνγκελα Μέρκελ, για να καταλήξει: «Ναι, χάνει το δικαίωμα στην φιλοξενία».
Ακόμα, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι υπάρχει μια νέα κατάσταση και θα πρέπει κανείς να εξετάσει πώς θα την αντιμετωπίσει με σύνεση. Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, η Άνγκελα Μέρκελ επιθυμεί να ψηφιστεί νόμος που θα προβλέπει την γρήγορη απέλαση αλλοδαπών κακοποιών.
Αναφερόμενη στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και προειδοποίησε ότι η κατάργηση της Σένγκεν θα αποτελούσε ένα τεράστιο βήμα προς τα πίσω, για αυτό και, όπως είπε, πρέπει να φυλαχθούν καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η καγκελάριος της Γερμανίας τάχθηκε σήμερα υπέρ της αυστηροποίησης της νομοθεσίας που αφορά στις απελάσεις προσφύγων που έχουν αιτηθεί άσυλο στη χώρα αλλά καταδικάζονται από γερμανικά δικαστήρια για διάφορα αδικήματα, ακόμη και αν η καταδίκη αυτή είναι με αναστολή.